Şirket Haberleri

Volkan itfaiye araçları 30 ülkeye ihracat yapıyor

Yaşadığı bir yangın olayından etkilenip itfaiye aracı üretimine soyunan Manisalı Isa Tecim’in 43 yd önce kurduğu Volkan itfaiye, bugün alanında dünyanın dört şirketinden biri. Pek çok kuruluşa yangın söndürme araçları üreten şirket, 30 ülkeye de ihracat yapıyor. Volkan itfaiye Araçları Yönetim Kurulu Başkam İsa Tecim, “Yeni projelerle 2018 yılında 150 milyon TL ciroya ulaşacağız” diyor.

Temelleri 1974 yılında atılan Volkan İtfaiye Araçları, İsa Tecim tarafından İzmir’de kuruldu. Farklı illerdeki belediyelerin itfaiye araçlarını tamir ederek başladığı işini zaman içinde itfaiye aracı üretimine çeviren İsa Tecim, bu alanda adını duyurmayı başardı. Yurtiçinde tercih edilen bir marka haline geldikten sonra 2002 yılında ihracata da başlayan şirket, üretim kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle İzmir’de yeni bir yatırıma soyundu. Toplam 55 bin metrekarelik yeni tesisinin 2008 yılında devreye girmesiyle birlikte üretim miktarını yüzde 100 artıran şirket, yılda toplam 430 adet yangın söndürme aracı üreten bir yapıya ulaştı.

DÜNYADA İLK DÖRTTE

Geçen yılı 69 milyon TL ciroyla kapatan şirket, bu yılı ise 70 milyon TL ciroyla kapatmayı hedefliyor. Volkan İtfaiye Araçları Yönetim Kumlu Başkanı İsa Tecim, “Aldığımız yeni projeler var. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) kazandığımız ihalelerin etkisiyle 2018 yılında 150 milyon TL ciroya ulaşacağız” diyor. Şirket 240 olan çalışan sayısını da 2018’de 270’e çıkarmayı planlıyor.

Bugün 30’dan fazla ülkeye ihracat yapan şirketin cirosunun yüzde 38’i ihracattan geliyor. Bu oranın 2022 yılında yüzde 75’e çıkarılması planlanıyor. İsa Tecim, bu alanda dünyadaki ilk dört şirketten biri olduklarını söylüyor. Tecim, “İki Alman bir de Avusturyalı rakibimiz var. Önümüzdeki yıllarda dünya sıralamasında daha yukarıları hedefliyoruz” diye konuşuyor.

tecim

YANGINDAN ETKİLENDİ

Volkan İtfaiye Araçları’nm kuruluş öyküsüne gelince… 1974 yılında askerlik görevini tamamlayıp İzmir’e dönen İsa Tecim, mesleği tornacılığa devam etmeye karar veriyor. Ailesinin evlenmesi için biriktirdiği parayı sermaye yapıp küçük bir atölye kuruyor. “Önce iş” diyen İsa Tecim’in bu kararı, onun evlilik hayallerini rafa kaldırmasına neden oluyor.

İş fikrinin askerlik döneminde kafasında şekillendiğini belirten İsa Tecim, bu konuda şunları anlatıyor: “Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde askerlik görevimi yaptım. Orada bütün evler ahşaptı. Bir yangın yaşandı. Evlerden birindeki felçli bir kadın ve torunu ilçede itfaiye aracı olmadığı için yanarak öldü. Bu durum beni derinden etkiledi. O nedenle döndüğümde itfaiye aracı işine girmeye karar verdim. İl il belediyeleri ziyaret edip itfaiye araçlarını tamir etmeye talip oldum. 2,5 yıl kadar bu tamirat işlerini yaptım. Sonrasında ise Adıyaman’ın Kahta Belediyesi için sıfırdan bir itfaiye aracı ürettim. 1990 yılına kadar üretim alanında kendimi geliştirdim.”

FARKLI TİP ARAÇLAR

İsa Tecim, üretim alanındaki gelişmelere paralel olarak İzmir’deki 16 metrekarelik küçük atölyesinden çıkmak durumunda kalıyor. Köyünde yaşayanlara iş fırsatı yaratmak için 1980 yılında memleketine yatırım yapıyor. Üretim faaliyetlerini beş yıl kadar burada gerçekleştiriyor. Ancak lojistik açıdan dezavantajlı olması nedeniyle bu yatırımı sonlandınyor.

İzmir Gaziemir’de 2 bin 500 metrekarelik yeni bir tesis kuruyor. Daha önce 50 kişiye istihdam sağlayan şirketin çalışan sayısı 120 kişiye çıkıyor. Zaman içinde alınan siparişler nedeniyle bu tesis de yeterli olmuyor. İzmir TorbalI’da 20 milyon TL’lik bir yatırımla 5 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 55 bin metrekarelik yeni bir tesisi faaliyete geçiriyor. Kısa süre içerisinde tesise yapılan yatırımlarla üretim alanı 30 bin metrekareye çıkarılıyor. Böylece ayda üretilen araç sayısı da beşten 10’a yükseliyor.

Şirket bugün yılda havaalanı araçları olarak bilinen ARFF’lerden 60, merdivenli araçlardan 50, endüstri tipi itfaiye araçlarından 20 ve şehir tipi itfaiye araçlarından 300 adet üretiyor.

Volkan İtfaiye’nin 2017-2018 dönemi yatırımları üretim hatlarının yalınlaştırılması ve modernizasyonu üzerine planlandı. İki yıl içinde tesis yatırımlarına 1,5 milyon Euro’luk bütçe ayrıldı.

30 ÜLKEYE İHRACAT

Volkan İtfaiye’nin 2002 yılında Dubai ile başlayan ihracat serüveni bugün Romanya, Vietnam, Tayland, İran ve Kuveyt’in başı çektiği 30 ülkeyle devam ediyor. Güneydoğu Asya ve Latin Amerika pazarlarını girmeyi hedefleyen şirketin bu yılki ihracat beklentisi 14 milyon dolar. Cironun yüzde 38’i ihracattan geliyor. 2022 yılında bu oranı yüzde 75’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden İsa Tecim, “TOBB’un 2016 yılında yaptığı araştırmada yüzde 735 büyüyerek Türkiye’nin en hızlı büyüyen ll’inci şirket olduk. Hedefimiz bu hacmi stabil hale getirip, sürdürülebilir bir büyüme sağlamak” diyor.

Daha önce havalimanlarındaki uçak yangınlarında kullanılan bin 500 beygir gücündeki itfaiye araçlarının şasesini ithal eden şirket, 2017 yılında bu araçların şasesini de kendisi üretmeye başladı. Şirket böylece tanesi 400 bin Euro olan araçların şasesini ithal etmekten kurtuldu.

CİROYU KATLAYACAK

Türkiye’nin farklı havalimanlarında 100’den fazla araçları bulunduğundan bahseden İsa Tecim, yeni projeleriyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Devletin yerli üretimi desteklemek için yüzde 15’ük bir yerli fiyat avantajı var. Geçtiğimiz günlerde DHMİ’den 18 milyon Euro’luk bir ihale kazandık. Ayrıca İstanbul’daki Üçüncü Havalimanı için proje bedeli 4 milyon Euro olan toplam 14 adet farklı tip ve modelde araç üreteceğiz. Bütün bu projelerin etkisiyle önümüzdeki yıl ciromuz 150 milyon TL’ye çıkacak. Öte yandan önde gelen savunma sanayi şirketleriyle de görüşme halindeyiz. Şu anda havalimanları için ürettiğimiz çift motorlu 8×8 araçları savunma sanayiine de uyarlamayı planlıyoruz.”

ÜÇ ÇOCUĞU DA YÖNETİMDE

İsa Tecim’in üç çocuğu var. Oğlu Yaşar Tecim şirketin genel müdürlüğünü üstlenirken, kızı Duygu Tecim, insan kaynakları ve kurumsal iletişimle, diğer kızı Hatice Tecim ise mali işlerle ilgileniyor. Aile anayasalarını da yazdıklarını belirten İsa Tecim, üçüncü kuşağı yönetime hazırladıklarını söylüyor. İlkokul mezunu olduğunu ve annesinin okuma-yazma bilmediğini ifade eden Tecim, girişimcilere kendilerine hedef koymalarını ve çok çalışmalarını öneriyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu