Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Güney Okyanusundaki Gizemli Seslerin Kaynağı Bulundu

Onlarca yıldır Güney Okyanusunda duyulan ve bu zamana kadar açıklanamayan seslerin kaynağının Antarktika minke balinası (.Balaenoptera bonaerensis) olduğu anlaşıldı.

İlk defa 1960’lı yıllarda kayıtlara geçirilen bu sesler Güney Okyanusunun farklı noktalarında kaydedilmişti ve okyanuslara özgü bir olgu olduğu ya da balıklar tarafından çıkarıldığı düşünülüyordu.

Okyanusundaki Gizemli Sesler

Biology Letters dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar iki Antarktika minke balinasına ses dalgaları yayarak izleme yapabilen cihazlar yerleştirdi.

Bu cihazlardan elde edilen verileri inceleyen araştırmacılar Güney Okyanusundaki gizemli seslerin izlerine de rastladı.

Güney Okyanusunun Avustralya’nın batı kıyılarına ve Antarktika’ya yakın bölgelerinde genellikle kış mevsimi boyunca duyulabilen bu seslere daha yüksek ve daha düşük enlemlerde de rastlanması açıklanmalarını daha da zorlaştırıyordu. Çünkü minke balinalarının kış mevsiminde bu bölgede kaldığı bilinmiyordu. Sonuçlar, kış mevsiminde diğer türler daha düşük enlemlere göç ederken minke balinalarının Antarktika’nın buzla kaplı sularının altında kaldığını gösteriyor. Kayıtların yapıldığı sırada başka deniz memelisi türlerine rastlanmaması bu seslerin kaynağının Antarktika minke balinaları olduğunu doğruluyor.

Araştırmacılar suyun sıcaklığını ve basıncım da kaydeden bu cihazlar sayesinde Antarktika minke balinalarının davranışları, grup özellikleri ve sayıları hakkında daha ayrıntılı bilgiler elde edilebileceği düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu