Şirket Haberleri

Türkiye’nin hızlı büyüyen seramik şirketleri

FANTASIA SERAMİK

İtalyanların temsilcisi

Fantasia Seramik, Türkiye’nin dışa açılma yıllarında Ceki Kıymaz tarafından kuruldu. Kıymaz, “1985 yılında Türkiye’de ithalatın başlamasıyla yurt-dışından ithal seramik ve ona bağlı banyo malzemeleri getirdik. Bu işi yapan ilk şirket olduk” diyor.

Fantasia Seramik’in İstanbul Mecidiyeköy’de bin metrekarelik bir showroom’u var. Ayrıca Antalya, İzmir ve Ankara’da şubeleri ve diğer illerde de bayileri bulunuyor.

Firma, seramikten vitrifiyeye, banyo dolaplarından jakuzi, küvet ve duş sistemlerine kadar birçok ürün satıyor.

Bunların tamamını ithal ediyor. Seramikte Sant Agostino, Venis, Petracer’s gibi İtalyan markalarım, vitrifiyede ise Art Cream, Hidra, Gentry Home İtalyan menşeli markaların Türkiye temsilcisi… Üst gelir grubuna hitap eden Fantasia Seramik, geçen yıl 12 milyon TL ciro yaptı. Fantasia Seramik

Yönetim Kurulu Başkanı Ceki Kıymaz, 2015 yılında satışlarını yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini belirterek, rekabette güçlü oldukları yönleri şöyle açıklıyor: “Şirket politikamız gereği, rekabete yönelik standart malları ithal edip satmayı hiçbir zaman düşünmedik. İthal ettiğimiz tüm ürünler, belirli bir standarda sahip olup Türkiye’de yerli sanayi tarafından üretilmeyen özel ürünler. Bu nedenle kendimizi butik bir firma olarak tanımlayabiliriz.”

SERAMİKSAN

Dünya devinin yarısını aldı

Seramiksan, Manisa Turgutlu’da doğup büyümüş bir şirket. 1990’da kurulan firmada hakim Aile Demirdöver’ler. 1994 yılında 1.5 milyon metrekare yıllık kapasite ile üretime başlayan şirket, 2011’de 28 milyon metrekare üretim kapasitesine ulaştı. Seramiksan, yer karosu, duvar karosu, sırlı granit, teknik granit, dış cephe kaplaması ve yapı kimyasalları ürünleri üretiyor. Seramiksan üretimini halen 340 bin metrekaresi açık, 44 bin metrekaresi kapalı alanda Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde sürdürüyor. Firma geçen yılı adet satış ve ciroda yüzde 30’a yakın bir artışla geçirdi. 2013’te vitrifiye alanına da yatırım yapan Seramiksan, el değmeden vitrifiye üreten dünyanın nadir fabrikalarından birini kurdu.Yeni fabrika tamamlandığında yıllık 2 milyon parça kapasiteye sahip olacak.

Seramiksan Türkiye Satış Müdürü Süreyya Çağlar, “2015 yılı pazarda Seramiksan için bir atılım yılı olacak. 2015’te seramik ve granit portföyüne yeni girecek dünyadaki en son trend ürünlerin yanı sıra özellikle vitrifiye grubu ürünleri kullanıcıların beğenisine seramiksan sunacağız diyor.

Seramiksan geçen yıl yurtdışında bir şirket satın alması yaptı. Bu satın almanın detaylarını Çağlar şöyle anlatıyor: “2014’te dünyanın seramik başkenti İtalya’nın en büyük üreticilerden R o n d i n e Group’un yüzde 50’sini satın aldık.

Bu yatırımla uzun vadede sadece Seramiksan’m önemli kazanımlar elde edeceğini düşünüyoruz.”

Seramiksan’m Türkiye’de 215 ana bayisi ve 500 tali bayisi var. Showroom’la-rmda ücretsiz sunulan üç boyutlu çizim programı SeraCAD ile müşterilerine, banyolarını 3D olarak Seramiksan ürünleri ile döşenmiş olarak görme imkanı sunuyor.

YÜKSEL SERAMİK

Önce ihracat, sonra iç piyasa

Yüksel Seramik, 1996’da Sazak Ailesi (Gün ve Güven Sazak), Sert Ailesi (Mehmet Sert) ile Ha-nifi Mutlu tarafından yüzde 33’er eşit payla kuruldu. 1997’de Söke’deki fabrikasında yıllık 3.5 milyon metrekare yer ve duvar karo üretim kapasitesi vardı. İhracata odaklı kurulan şirket Avrupa’dan Körfez ülkelerine, ABD’den Kanada’ya birçok ülkeye ihracat yaparken iç piyasa ihmal edildi ve 2008’de ortaklar bir yol ayrımına geldiler. “Fabrikayı ya satalım ya da devralmak isteyene devredelim’ denildiği noktada Hanifi Mutlu diğer ortaklarının hisselerini alarak Yüksel Seramik’in tamamının sahibi oldu. 2009’dan sonra iç piyasaya da yönelen firma kapasitesini 3.5 milyon metrekareden 12 milyon metrekareye çıkardı. Halen üretimin yarısını iç pazara sunan firma 2013’te 30 milyon dolar ciro yaptı. Tanzanya, Libya ve Almanya’da kendi showroom’ları olan Yüksel Seramik, 52 ülkeye ihracat yapıyor. Mutluhan Grubu bünyesinde bulunan Yüksel Seramik’in Yönetim Kurulu Başkanlığını, SERKAP (Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Derneği) Başkanı da olan Hanifi Mutlu yürütüyor.

UŞAK SERAMİK

40 ülkeye ihracat yapıyor

Çok ortaklı bir şirket olarak 1972’de temelleri atılan Uşak Seramik, 2004’te Tanışlar Grup bünyesine katıldı. Uşak’ta 220 bin metrekare alan üzerinde kurulu önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Yıllık 18 milyon metrekare üretim kapasitesi bulunan şirket, bu üretimin önemli bir kısmını başta ABD, Almanya, İtalya ve Kanada olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. 700 kişinin istihdam edildiği tesislerde duvar karosu, yer karosu, bordür, dekor ve porselen üretimi gerçekleştiriliyor.

Avrupa’nın üçüncü büyük üreticisi

1957, genç sanayici İbrahim Bodur, Çanakkale’nin Çan ilçesinde bir seramik fabrikası
kurmaya karar veriyor. Kapı kapı dolaşarak halkı fabrikaya ortak ediyor ve 750 bin TL’lik yatırımla ilk tesis kuruluyor. 58 yıl önce fitili ateşlenen bu yatırım bugün dev bir sanayi grubunun doğmasına vesile oldu. Bugün Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü, dünyanın 12’nci seramik karo üreticisi konumuna ulaşan Kaleseramik’in Çan’daki fabrika alanına ve bölgeye yapılan yatırım tutarı 1.5 milyar dolara yaklaşmış durumda.

Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kale, bu alandaki en bilinen markaları ama Kale Grubu bugün savunmadan kimyaya enerjiden turizme farklı alanlarda faaliyet gösteren bir dev. Grubun amiral gemisi olan Kaleseramik çatısı altında Çanakkale Seramik, Kalebodur ve Kale’nin yanı sıra İtalyan markaları Edilcoughi ve Edilgres bulunuyor. Aynı çatı altında üretim yapan dünyanın sayılı büyük seramik tesislerinden birine sahip olan Kaleseramik fabrikalarında seramik ve porselen karo, seramik sağlık gereçleri, akrilik ürünler, armatür ve banyo aksesuarları, banyo mobilyaları, duş ve küvet kabinleri üretimi yapılıyor. Bugün Türkiye’de her üç projeden birinde Kaleseramik ürünleri kullanılıyor. 2014 yılında yüzde 14 büyüme yakalayan firma, 2015’i 1 milyar TL ciroyla tamamlamayı hedefliyor. Kaleseramik global bir oyuncu olma yolunda da ilerliyor. Bunun en önemli kanıtı ise 2011’de İtalya’nın önde gelen markaları Edilcuoghi ve Edilgres’i üreten Fincuoghi şirketini satın alması.

1962’de Türkiye’nin ilk seramik duvar karosunu ihraç eden Kaleseramik bugün ihracatının yüzde 50’sini Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 20’sinl ise Ortadoğu’ya yapıyor. Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Afrika pazarlarına kadar 100 ülkedeki 400’ü aşkın ihracat noktasında Kale markalı ürünler satılıyor. Şirket ana pazarı Avrupa’da büyümeye devam ederken, Asya, Afrika ve Ortadoğu’da, hatta Uzakdoğu’da yeni showroom’lar açıyor. Kaleseramik Yurtiçi Perakende Piyasalar Başkan Yardımcısı Timur Karaoğlu, “Fincuoghi şirketinin satın alınmasıyla Avrupa’nın seramik üssünde çok önemli bir hamle yaptık. Seramik sektörü için bir lojistik üs, teknoloji ve tasarımda tartışmasız lider olan Sassuolo bölgesinde üretim yaparak, bu endüstrinin bir parçası olduk. İtalya’da bir seramik tesisinin yüzde 100 Türk sermayeli yabancı bir şirket tarafından satın alınması, daha birkaç yıl öncesine kadar sektör tarafından neredeyse imkansız görünüyordu. Gerçekleştirdiğimiz bu satın alma, İtalyan seramik endüstrisi için de bir ilk oldu” diyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu