Şirket Haberleri

Römorkör üretiminde dünyada zirveye oynuyor

Sanmar Denizcilik, dünyanın en büyük beş römorkör üreticisinden biri. Türkiye’nin römorkör ihracatının yansım yapıyor» 2016’yı 120 milyon dolar ciroyla kapatan şirket, gemi inşa sanayiindeki toparlanmayla birlikte hedeflerini yükseltti. Sanmar Yönetim Kurulu Üyesi Cem Seven, “Son aStı yılda 35 milyon dolar yatırımla iki tersane açtık. 2017’den itibaren hızlı büyüyeceğiz” diyor.

Makine mühendisleri Orhan Gürün ve Gökçen Seven tarafından 1976 yılında Karaköy Kalafatçılar Caddesi’nde küçük bir dükkanda temelleri atılan Sanmar Denizcilik, bugün gemicilik sektöründe dünyaca ünlü bir römorkör üreticisine dönüştü. Kendi alanında dünyanın en büyük beş üreticisinden biri olan Sanmar, geçen yıl 120 milyon dolarlık cirosunun yüzde 80’ini ihracattan elde etti. Şirkette ikinci kuşağı temsil eden Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Cem Seven, “Son altı yılda 35 milyon dolar yatırımla iki tersane açtık. 2017’den itibaren hızlı büyüyeceğiz” diyor.

Sanmar Denizcilik

Türkiye’de gemicilik sektörü, 2008’deki küresel kriz sonrasında yaşadığı küçülmenin ardından yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Son yıllarda yüksek miktarda sipariş iptalleri ve işçi kazalarıyla gündeme gelen tersaneciler, küresel ekonomideki olumlu gelişmelerle birlikte 2017 ve sonrası için siparişlerde artış bekliyor. Şu an 77 tersane faal durumdayken 49 tersane ise yatırım aşamasında. Sektörün gemi inşa sanayiinde 2023 hedefi ise 10 milyar dolar.

Gemi inşa sanayiinde özel bir yeri olan römorkör üretimi de küresel ticaretin artmasına paralel olarak artış eğiliminde. Gemilerin limanlara giriş çıkışında kılavuzluk görevi gören römorkların üretiminde dünyada zirveye oynayan şirketlerden biri ise Türkiye kökenli. Römorkör inşası alanında faaliyet gösteren Sanmar Denizcilik, 1990’dan bu yana ürettiği 180’i aşkın teknenin 100 adetini yurtdışına ihraç ederek Türkiye’nin bu alandaki ihracatında lider marka oldu.

YARALAR SARILIYOR

İki mühendisin küçük bir dükkanda gemilerdeki arızalı makineleri tamir ederek başlattıkları gemicilik macerası, bugün Yalova ve Tuzla’daki iki tersanede toplam 55 dönüm alan üzerinde devam ediyor. Sektörün durumunu ve yeni dönem hedeflerini Ekonomist’e anlatan Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Cem Seven, gemi inşa sanayindeki gidişatın yavaş yavaş olumluya dönmeye başladığını söylüyor. Aynı zamanda Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı olan Cem Seven, küresel krizin etkilerinin atlatılmasının ardından gelen 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 3-4 ay hiç yeni sipariş alınamadığını kaydediyor. Seven, “Fakat yıl sonunda yeniden İtalya’dan, Norveç’ten İzlanda’dan siparişler gelmeye başladı. Şu anda yeni siparişlerde normalleşme başladı” diyor.

Cem Seven, gemi inşa sanayinde 2008 öncesindeki 2,5 milyar dolarlık ihracata ulaşmanın henüz mümkün olmadığını ancak yapılan yeni yatırımlarla kısa sürede mesafe kaydedileceğini belirtiyor. Seven, “Şu an için yeni inşalarda yıllık ihracat 1 milyar dolar seviyesinde. Toplam istihdam ise 40 binlerden 15 binlere geriledi. Ancak alınan siparişlere baktığımız zaman 2017 ve özellikle 2018 ile birlikte sektörde hızlı bir büyüme bekliyoruz” diye konuşuyor.

DÜNYANIN İLK DOĞALGAZLI RÖMORKUNU ÜRETTİ

Cem Seven, Sanmar Denizcilik’in dünyanın sayılı römorkör üreticilerinden biri haline gelmesinde inovatif bakış açısının önemli bir etken olduğunu vurguluyor. Seven, “Tersanelerimizde çok geniş bir mühendis kadromuz var. 2013’te dünyada bir ilke imza attık ve dünyanın LNG yakıtıyla çalışan ilk iki römorkörünü inşa ettik” diyor. Bu römorkörlerin halihazırda Norveçli Petrol devi Statoil firmasına ait Kaarstoe Terminali’nde Bukser og Berging firması tarafından işletildiğini de ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu