Mudo’dan İkinci yurtdışı seferi
Yaklaşık üç yıl önce başlattığı dönüşüm sürecini tamamlayan Mudo, yönünü yeniden yurtdışına çevirdi. Şirket, üç yıl önce ilk kez Dubai’de denediği ve başarısız olduğu yurtdışı açıbmından sonra bu kez bu yılın ortalarında girdiği Turquality desteğiyle ikinci sefere çıkacak. İlk mağaza KKTC’de açılacak. Ardından İngiltere, Iran ve Azerbaycan ilk etaptaki ülkeler olacak.
Türkiye genelinde 122 mağazası bulunan Mudo, 20l6’da yurtiçinde yedi mağaza daha açacak. 2015 yılını 425 milyon TL ciroyla kapatmayı hedefleyen şirket, 20l6’da ise 500 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor. 2015 sonunda hazır giyimdeki dönüşümün tamamlanmasının ardından Mudo’nun gündemindeki diğer konu ise yurtdışında mağazalaşma olacak.
Aslında şirketin yurtdışı deneyimi bulunuyor. Mudo, yurtdışında ilk yatırımını üç yıl önce Dubai’de yapmıştı. Ancak bu açılım şirket için pek de olumlu bir deneyim olmamıştı. Ortak seçimi başta olmak üzere yanlış planlama ve mağaza büyüklüğünün iyi hesaplanamaması gibi faktörler yüzünden, Dubai mağazası kısa sürede kapatılmıştı.
Şimdi ikinci kez yurtdışı yatınmla-nna start veriliyor. Yurtdışı açılımı için özel bir ekip kuruldu. Bu yılın ortasında Turquality programına kabul edilen şirket, 2015 bitmeden KKTC mağazasıyla tekrar yurtdışı macerasına atılmaya hazırlanıyor. KKTC’den sonra 20l6’da da yurtdışında İran, Azerbaycan ve İngiltere’de üç mağaza açılması planlanıyor. Mudo, Rusya, Romanya, Polonya, Gürcistan, Irak ve Ukrayna gibi ülkelerde ise araştırmalarını sürdürüyor.
YURTDIŞINDAN TEKLİF YAĞIYOR
Mudo CEO’su Banş Karakullukçu, Yurtdışından her yıl en az 100 bayilik teklifi aldıklarını söylüyor. Karakullukçu, “Bu yıl Mapic Fuan’na katılacağız. Bizi çok isteyen, bize inanan, birlikte çalışabileceğimize inandığımız perakendeyi anlayan bayiler istiyoruz. Dubai’deki hatamız, parası olan ama perakende sektörünü bilmeyen bir ortakla bu işe girmekti. Yatırımcının fokusu değiştiğinde mağaza öksüz kaldı. Şimdi altyapımızı çok iyi oturttuk. Doğru yatırımcı olursa 10 ülkeye de girebiliriz” diye konuşuyor.
Mudo’nun önümüzdeki yıl odaklanacağı diğer konu ise stratejik ortaklık olacak. Beş yıllık hedefleri içinde bir stratejik ortakla işbirliği yapmak olduğunu söyleyen Banş Karakullukçu, 2016 içinde fonlarla görüşmeye başlayacaklarını belirtiyor. Altyapıyı oturtmakla ilgili hedefleri gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Karakullukçu, “Hazır giyimdeki dönüşüm tamamlanınca yurtdışında satabileceğimiz bir altyapımız ve modelimiz olacak” diyor.
DÖNÜŞÜMÜN ŞİFRELERİ
Mustafa Taviloğlu’nun Taksim Fi-taş’ta 12 metrekarelik bir dükkanda temellerini attığı Mudo, bugün Türkiye’nin önde gelen perakende zincirlerinden biri. Hazır giyim ve mobilya olmak üzere iki farklı alanda geliştirdiği konseptlerle perakende sektöründe ilklere imza atan şirket, yaklaşık üç yıl önce Türkiye’deki pek çok aile şirketine örnek olabilecek bir dönüşüm sürecine girdi. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Ömer Taviloğlu’nun önderliğinde başlayan bu sürecin hedefi Mudo’yu Mudo yapan değerleri koruyarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamaktı.
Değişim sürecini yürütmek için 2012 yılında Banş Karakullukçu şirkete CEO olarak atandı. Bu atama 51 yıllık şirkette ilk kez gerçekleşti. Dönüşümün başlaması için ilk olarak birinci nesilden ikinci nesile geçişin tamamlanması da gerekiyordu. Mustafa Tavi-loğlu’nun 70 yaşma girdiği 2014 yılında da bu süreç tamamlandı. Mustafa Ta-viloğlu onursal başkan olurken, oğlu Ömer Taviloğlu yönetim kurulu başkanı olarak şirketin başına geçti.
Şirkette göreve başladığında kararların yüzde 90’ının Mustafa Taviloğlu tarafından verildiğini söyleyen Mudo CEO’su Barış Karakullukçu, “Kararların yüzde 10’luk kısmı ise Ömer Bey ve profesyoneller tarafından veriliyordu. Yaptığımız çalışmalar doğrultusunda bugün kararların yüzde 90’ını profesyonel yönetim ve Ömer Bey’in aldığı, yüzde 10’unu ise Mustafa Bey’e danıştığımız bir yapıya geçtik. Ancak şirketin DNA’sıyla ilgili bir değişim olduğunda mutlaka Mustafa Bey’e gidiyoruz” diyor.
KADINA YÖNELDİ
2013-2014’te şirketin dekorasyon ve mobilya markası Mudo Consept’e odaklanan ekip, depodan mağaza ve insan kaynaklama kadar tüm süreçleri iyileştirdi. 2013 yılında ise hazır giyimdeki dönüşüm ihtiyaçlannı netleştiren şirket, öncelikle hazır giyimin başına sektörün deneyimli isimlerinden Hakan Kavaklı’yı getirdi. Kavaklı önderliğinde yeni bir ekip oluşturulurken, yapılan müşteri araştırmaları özellikle kadın giyimde tasanmlann yenilemesi gerektiğini ortaya koydu.
2015 başında Gamze Saraçoğlu’yla anlaşılarak tasarımdaki değişim için düğmeye basıldı. Yenilenen Mudo Col-lection kadın koleksiyonu, global moda trendlerine göre modemize edilerek tasarlandı. Kumaş yapıları değişti. Tüm kalıplar dünya standartlan ölçülerine göre revize edildi. 600 parçalık geniş bir koleksiyon hazırlandı. Böylece hazır giyimdeki dönüşümün hızlandığını söyleyen Barış Karakullukçu, “Üç yıllık çalışmaların sonucunu alacağımız bir döneme giriyoruz” diye konuşuyor.
18 MİLYON TL YATIRIM
Son iki yıl içerisinde hazır giyimin dönüşümü için 18 milyon TL’lik yatırım yapan Mudo’nun bu alandaki değişim ve yenilenme süreci, tasanmcı işbirlik-leriyle oluşturulacak kapsül koleksiyonlar ile devam edecek. Arzu Kaprol’e çalışan kadınlara yönelik bir kapsül koleksiyon hazırlatan marka, eylül sonunda bu koleksiyonu mağazalara koymayı planlıyor.
Dönüşüm stratejisi kapsamında geçen yıl ‘bayi değil ortaklık’ isimli yeni bir modele geçen şirket, bu sistemle ilk mağazasını Mail of İstanbul’da açtı. Mersin, Gaziantep ve Bodrum ile birlikte toplam beş mağaza bu sistemle açıldı. Bu modelde mağaza yatınmını girişimci yapıyor, işletmesi ise Mudo’ya ait oluyor. Sistemin ‘kazan kazan’ modeli üzerine kurulduğunu söyleyen Banş Karakullukçu, “İsim hakkı bedeli gibi ücreüer talep etmiyoruz. Kân ve kirayı bölüşüyoruz. Bu modeli iyi oturttuk. Önümüzdeki dönemde de bu şekilde büyümeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.