Şirket Haberleri

Market Perakendeciliğinde Satın Almalar ve Birleşmeler

SON yıllarda en hareketli sektörlerin başında market perakendeciliği geliyor. Sektörde peş peşe satın almalar, birleşmeler yaşanıyor; kartlar adeta yeniden karılıyor.

Bu alandaki ilk büyük satın alma 2011’in yaz aylarında gerçekleştirildi.

Ülker’in sahibi Yıldız Holding Migros’a ait Şok’u 600 milyon TL’ye satın aldı.

İkinci büyük hamle de yine Yıldız Holding’ten geldi. Bu kez İspanyol Dia’yı 350 milyon TL bedelle devralmak üzere anlaştı. Holdingin operasyonları bununla da sınırlı kalmadı. İstanbul’un güçlü yerel zincirlerinden Onur Marketler’in 119 şubeli Onu-rex zincirini satın aldı. Bir tarafta Onurex’leri satarak discount pazarından çekilen 80 şubeli Onur Marketler Zinciri ise Efor markasını alarak büyümesini sürdürdü. Onurun da piyasada satın alma için yeni fırsat kolladığını vurgulayalım.

satilik marketler

Fransız hipermarket devi Carrefour ise yeniden yapılanmaya giderek Türkiye’deki yönetimini Sabancı Holding’e bıraktı. Sabancı Holding yönetimine geçtikten sonra büyüme planları yapan CarrefourSA, önce İşmar Marketler Zincirini satın aldı. Bu yıl içinde ise Kiler Hipermarket’i bünyesine kattı. CarrefourSA’nm piyasada halen satın alacak yerel ve ulusal zincir arayışında olduğunu belirtelim. Bu çerçevede Ege’nin güçlü markalarından Pehlivanoğlu ile görüştüklerini geçtiğimiz aylarda yazmıştık.

YILIN EN BÜYÜK SATIN ALMASI

Geçtiğimiz aylarda da Migros, Anadolu Grubu bünyesine dahil oldu. Bu yılın en büyük satın almasını da Anadolu Grubu gerçekleştirmiş oldu.

Kayseri merkezli Beğendik ise planlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. İlk ciddi satın almasını Real ile gerçekleştiren Beğendik de yeni satın almalar yapmaya hazırlanıyor. Bazı yerel zincirlerle somut görüşmeler yaptıklarını duyuyoruz.

İstanbul’da hızlı büyüyen zincirlerden bir diğeri ise Happy Çenter. Eski PERDER Federasyonu Başkanı Selamet Aygün’e ait Hatipoğlu’nun 20 şubesini satın aldı. Yeni satın almalar yapacağı konuşuluyor. Sivas’ta 30 şubesi bulunan Öncü Marketler ise Çorumlu Metropol AVM’ye satıldı…

Bunlar bizim tespit edebildiklerimiz. Adını duymadığımız birçok yerel zincirin satılık olduğunu belirtelim. Hatta işin uzmanları 280 marketin satılık olduğunu telaffuz ediyorlar. Piyasada satıcının çok, alıcının yok olduğu bir dönemden geçiyoruz. Market pazarı kuruldu. Önümüzdeki günler ve aylarda daha çok market satışı duyacak gibiyiz. Market sektöründe önümüzdeki dönemde ne tür gelişmeler olacağını uzmanlarına ve bu işe yıllarını vermiş isimlere sorduk. Ortak kanaat, sektörde satın alma ve birleşmelerin devam edeceği yönünde …

“MARKET PİYASASI KURULDU”

Market perakendeciliğine yıllarını vermiş isimlerden biri olan Sait Koç, uzun yıllar Uyum Market’in genel müdürlüğünü yürüttü. Şu sıralar kurduğu Yön Yönetim Danışmanlık ile sektöre danışmanlık yapıyor, tecrübelerini paylaşıyor. Türkiye’deki birçok market zincirinin yönetimsel ve finansal sorunlarının bulunduğunu belirten Sait Koç, birçok şirketin bilançolarının şeffaf olmadığını söylüyor. Sait Koç market piyasası ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Şeffaf, ölçülebilir, denetlenebilir, hesap verebilir şirket yapıları olsa, bu tür şirketlere çok rahat finansal destek sağlanabilir. Ne yazık ki bilançolar şeffaf değil. Marketçilik sektöründe ölçek ekonomisi önemli. Büyümeden faaliyet yürütmek zor. Sektörde neredeyse satılık olmayan şirket yok. Türkiye genelinde 300’e yakın market zinciri var. Satılık olmayanların sayısı 20’yi geçmiyor. Gerisi alıcı bulsa hemen satacak. Biri cebine para koysa Edirne’den girip Hakkari’den çıkar. Şu an herkes satabilir. Bunların bir kısmı aile şirketi; ikinci üçüncü nesil devrede. Nesil çatışmaları yaşanıyor. İçlerinde işe devam etmek istemeyenler var. Finansal problemler yaşanıyor. Marketçilikte hareketli bir dönem söz konusu. Şu anda satıcı çok, fakat yeterince alıyok. Alıcı olabilmesi için yapılarını farklılaştırması, bilançolarını şeffaflaştırmaları lazım.”

“MARKA DEĞİL LOKASYON ALINIYOR”

Sektörün diğer önemli isimlerinden biri ise Servet Topaloğlu. Tansaş’taki başarılı operasyonlarıyla adını duyuran Topaloğlu da şu anda sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. Topaloğlu, Ağustos ayı sonuna kadar BIM’in File markası projesini yürüttü. Anlaşma gereği Eylül itibariyle firmadan ayrıldı. Deneyimli perakendeci, artık 400 metrekare üzerinde yeni market yeri bulmanın zor olduğunu belirtiyor. Topaloğlu, “Gıda perakende sektöründe alıcı konumundaki şirketlerin genel olarak ana motivasyonu, satıcı konumundaki perakende şirketlerinin sistemlerini veya markalarını satın almaktan ziyade, bu perakendecilerin faaliyette olduğu lokasyonları (satış alanlarını) bünyelerine katmak istemeleridir. Bu şekilde hem cirolarını artırıyor hem de perakende marka penetrasyonlarını yoğunlaştırıyorlar. Zira büyük şehirlerde 400 metrekare üstü yeni mağaza yerleri bulmak hayli zorlaştı” diyor.

Market zincirlerinin başlangıçta, az sayıdaki şubeleriyle başarılı olduğunu, ancak sayının artmasıyla yönetimsel sıkıntılar yaşadıklarını söylüyor. Topaloğlu şu değerlendirmeyi yapıyor: “Satıcı konumundaki şirketlerin ana motivasyonları, ya kar realizyonu sağlamak ya da büyüdükçe yönetimini ellerinden kaçırdıkları şirketlerindeki sorunları çözme zahmetinden (masraflarından) yol yakınken kurtulmaktır. Zira bugün birbirine yakın ve birbirine benzeyen beş mağazayı rahat yönetebilen bir perakende zincirinin, mağaza sayısını 100’e çıkardığında ve yeni coğrafi bölgelerde faaliyet gösterdiğinde yönetim ve karlılık açısından genellikle ipin ucunu kaçırdıklarım görüyoruz. Dolayısıyla şu sıralar hem alıcı için hem de satıcı için elverişli bir ortam var.”

FIRSAT KOLLUYORLAR

Onur Marketler Zinciri, sektörde hem satış hem de satın alma yaptı. Önce Onu-rex’leri Yıldız Holding’e sattı, ardından da Efor markasını satın aldı. Masanın iki tarafında bulunan Onur Marketler Zinciri’nin CEO’su Cemal Özen, sektörde birleşme ve satın almaların devam edeceğini söylüyor. Küçük ölçeklilerin birleşerek ölçeklerini büyütmelerini tavsiye eden Özen, “Büyüme planlarımız var. Satın alma görüşmeleri yapıyoruz. Doğru fiyat ve konum bulduğumuzda satın alma yaparız. Şu anda isim zikredemem” diyor.

Beğendik firması satın almalarını daha çok uluslararası zincirlerden gerçekleştirdi. Önce Re-al’in Türkiye’deki 12 marketini satın aldı, şimdilerde ise Tesco’nun İç Anadolu’daki 11 mağazası için görüşmeler sürüyor. Beğendik CEO’su Hacı Beğendik, toptancı-lıktan marketçiliğe geçen birçok zincirin belli ölçeklere geldikten sonra zorlandıklarmı söylüyor. Finansal ve yönetimsel sorunla-rın görüldüğünü söyleyen Beğendik, “Birçok markette karlılıklar çok az ya da hiç yok. Bu sıralar piyasalarda belirsizlik var. Ramazan tam istediğimiz gibi geçmedi. Riskler söz konusu. Risk aynı zamanda fırsattır. Piyasada yeni fırsatlar çıkarsa değerlendiririz. Satın almalara devam edeceğiz diyor.

“REKABET ÇOK YOĞUN”

CarrefourSA tarafından satın alınan Kiler Marketler Zinciri’nin eski CEO’su Nihat Özdemir, birleşme sürecinde danışmanlık hizmeti veriyor. Gıda Perakendecileri Demeği Başkanı da olan Özdemir, Türkiye’nin perakende sektöründe çok hızlı bir değişim yaşandığını söylüyor. Avrupa’nın 60 yılda aldığı yolu Türkiye’nin 15 yılda geçtiğini söy-leyen Özdemir, sektörde satın almaların devam edeceğini söylüyor.

Sektörde çok yoğun bir rekabetin yaşandığını söyleyen Özdemir. Maliyetler yükseliyor.

Kira, lojistik, enerji maliyetleri artıyor. Metrekare başma cirolarda sorun var. Karlılık azalıyor. Bu noktada konsolidasyonlar kaçınılmaz” diyor. Sektörde organik ve inorganik büyüme yapan zincirlerin olduğunu söyleyen Özdemir, tüketici odaklı hareket eden ve maliyetleri iyi yöneten zincirlerin büyümeye devam edeceğini söylüyor. Özdemir, “Bir kesim her şeye rağmen büyür” diyor.

SATIN ALMALAR DEVAM EDİYOR

Birleşme ve satın almalar en çok yerel zincirlerde yaşandı. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Anadolu’nun her bölgesinden birleşme ve satın alma haberleri geliyor. Yerel marketlerin çatı örgütü PEDER (Perakendeciler Federasyonu) Başkanı Mustafa Altunbilek. yerellerin ulusallara göre daha hızlı bir büyüme yakaladığını söylüyor. Altunbilek’e göre, yerel zincirler 2014’te yüzde 9 büyürken, bu yıl yüzde 15 büyüme öngörülüyor. Birleşme ve satın almaların sektörde devam edeceğini söyleyen Altunbilek, “Şu anda biraz bekleme var. Seçimden sonra sektör hareketlenir. Yereller de satın alma yapıyor. Konya merkezli Çelikkayalar Kipa AVM’yi satın aldı. Bu tür satın alma haberlerini duymaya devam edeceğiz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu