Şirket Haberleri

KOBİ’ler de özel yazılım kullanabilecek

ERP çözümlerinde verimliliğin düşük olduğunu gözlemleyen EMS Yazılım, dört yıllık AR-GE çalışmasıyla Octopod Yazılım Geliştirme Platformu’nu hayata geçirdi. Octopod ile kod yazmadan yazılım yapmanın ve KOBl’lerin özel yazılım kullanabilmesinin önünün açılması hedefleniyor. “Octopod özelinde 2017 yıl sonunda yüzde 500 büyüyeceğiz” diyen EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo, Octopod’u başta Avrupa olmak üzere 20’den fazla ülkeye de ihraç edecek.

Yazılım sektörü, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki büyümeye paralel olarak son yıllarda potansiyelini hızla artırıyor. Yazılım ürün ve hizmetlerinin farklı birçok alanda kullanılması, sektörü büyüten en önemli özelliklerin başında geliyor. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı son veriler de bu kanıyı doğruluyor.

Buna göre, 2015’te bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplam sektör büyüklüğü, 2014’e göre yüzde 18 artışla 83,1 milyar TL’ye ulaştı. Sektörü oluşturan iki ana unsurdan biri olan bilgi teknolojileri yüzde 19 büyüyerek 27,4 milyar TL, iletişim teknolojileri ise yüzde 17 büyüyerek 55,7 milyar TL hacim elde etti. Bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinden yazılım ise 2015 itibarıyla 9,7 milyar TL büyüklüğe sahip. 2011’de bu rakamın 1,3 milyar TL olduğu düşünüldüğünde, kat edilen yol azımsanmayacak kadar büyük.

EMS Yazılım

Düşük verimliliğe çözüm

Sektördeki hızlı gelişim bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin sayısını da artırıyor. Temeli 1999’da atılan EMS Grup’un bünyesinde, yüzde 100 yerli sermayeyle 2008’de kurulan EMS Yazılım da bu şirketlerden biri. Müşteri ihtiyaçlarına özel teknolojik çözümler üreten EMS Yazılım, şirketlerin kurumsal yapıya geçişlerinde özel danışmanlık hizmeti de veriyor. Şirket, Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Mısır, Fas ve Dubai’de de teknik destek ve danışmanlık konularında faaliyet gösteriyor.

EMS Yazılım, geçtiğimiz ekim ayında Octopod Yazılım Geliştirme Platformu adındaki yeni hizmetini pazara sundu. 5 milyon TL yatırımla hayat geçirilen Octopod, dört yıllık AR-GE çalışması, 15 bin saati aşkın test ile uygulama ve 100’û aşkın uygulama sonunda müşterilerin karşısına çıkarıldı. EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo, Octopod’u kurumsal kaynak planlaması (ERP) çözümlerinde yerli ya da yabancı teknoloji tarafından müşterilere önerilen çözümlerin yetersizliğinden yola çıkarak oluşturduklarını kaydediyor. ERP’nin ana hedefini ‘kaynakların etkin kullanımı’ olarak açıklayan Şenol Balo, mevcut yazılım ürünleriyle bu etkinliğin sağlanamadığı kanaatinde. Bu görüşünü, “Sektördeki hazır paket yazılımlarla verimliliğin yüzde 65’te kaldığını gözlemledik. Çünkü hazır yazılımın şirkete özel geliştirilip uygulanması 12-18 ay arası değişiyor. Ancak bu esnada ihtiyaçlar ve insan kaynağı değişebiliyor” diyerek açıklıyor.

Hedef, Avrupa pazarı

Özellikle KOBİ’lerin kendi yapı ve işleyişlerine göre özelleştirilmiş yazılımlara maliyetlerin yüksekliği nedeniyle erişmekte yaşadıkları güçlük de EMS Yazılım’ı bu platformu oluşturmaya yönelten etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Şirkete göre özelleşmeyen yazılımlar, süreçleri uzattığı gibi raporlamaları aksatabiliyor. Bu da verimlilikte düşüşü beraberinde getiriyor. Şenol Balo, yıllardır karşılaştıkları bu sorunlara çözüm olarak geliştirdiklerini Octopod’un, ERP yazılım sektöründeki ilk özel yazılım geliştirme platformu olduğunun altını çiziyor.

EMS Yazılım, Octopod özelinde 2017 yıl sonunda yüzde 500 büyüme hedefliyor. Octopod’u yurtdışına da taşımak isteyen şirketin radarında Avrupa pazarı var. Hâlihazırda İngiltere ve Dubai ile görüşmeler sürüyor. EMS Yazılım, beş yıl içinde yıllık minimum 20 milyon TL yazılım ihracatı yapmayı ve 20’den fazla ülkeye ulaşmayı da planlıyor. Octopod ise bu hedefteki en yüksek paya sahip ürün olarak başı çekiyor.

Platform nasıl kullanılıyor?

Octopod iki farklı süreçte kurumlajıuluşabiliyor. Kurumlar kendi ekiplerinden arkadaşlarını Octopod Akademi’ye göndererek eğitim almalarını sağlayıp kendi içlerinde ihtiyaç duydukları yazılımları Octopod üzerinde yazmayı tercih edebiliyor. Diğer bir yöntem ise Octopod Mutfak. Burada şirketlerin iş süreçleri analiz ediliyor ve ona göre yazılım hazırlanarak müşterilere sunuluyor.

internet olan her yerden geliştirme platformuna erişilerek tasarım yapmayı mümkün kılan Octopod, kullanıcısının iş büyüklüğüne ve isteklerine göre ölçeklendirilebiliyor. ihtiyaç tek bir modül olabileceği gibi süreçlerin tamamı da Octopod üzerinde ele alınabilecek şekilde oluşturulmuş. Bu nedenle Şenol Balo, KOBİ’lerin de holdinglerin de iş süreçlerini Octopod üzerinde yönetebileceğine ve klasik metotlara oranla altı-20 kat arası hız sağlayacağına dikkat çekiyor. Platformun; finans, muhasebe, kamu, sağlık, eğitim, otomotiv, gıda ve inşaata kadar uzanan çok geniş alanlara çözüm üretebilen esnek bir yapıya sahip olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ekim ayından bu yana 100’ün üzerinde projeyi tamamlayan Octopod’un şu anda aktif 7 bin kullanıcısı var. Garanti Koza inşaat, Eczacıbaşı E-kart, Raymarine Elektronik, Pimsa Adler Otomotiv, ünivar Kimya, Gedore El Aletleri, Şiteks Tekstil, Calinos Holding iş süreçlerini Octopod ile yöneten şirketler arasında yer alıyor.

“Yazılımda ciddi çalışmalara ihtiyaç var”

“2016 yıl sonunda; yazılım pazarının 12 milyar TL’ye, yazılım ihracatının 1,7 milyar TL’ye ulaşmasını tahmin ediyorum. Ancak yazılım ihracatındaki bu rakamın ülke sektör performansımızın üç katı gerisinde olduğunu düşünüyorum. Yüzümüzü Ortadoğu’dan öte, Avrupa ülkelerine çevirmemiz gerekiyor. 2023’te Türkiye’nin yazılım ihracatında hedefi, 10 milyar dolar. Bunu gerçekleştirebilmek için sektörün ciddi çalışmalara ihtiyacı var. Sektördeki mevcut genç nüfus ve mezun gençlerin istihdama katılması için doğru politikalar ve yöntemler geliştirilebilirse, yazılımda büyük gelişmeler elde edebiliriz.”

“Dokuz saatte herkes yazılımcı olacak”

SEKTÖRE YAZILIMCI KAZANDIRIYORUZ: Yazılım sektöründe nitelikli eleman açığı bulunuyor. Yeni mezunlar bu sektörde iş bulamadıklanndan başka sektörlere yöneliyor. Çünkü yazılım geliştiricisi olarak mezun olduklarında, tecrübe eksikliği nedeniyle iş bulmaları neredeyse imkânsız bale geliyor. Bu açıdan Octopod ile yazılımcı olmak isteyenlere hızlı bir kariyer başlangıcı vaat ediyoruz ve sektörün yazılımcı sorununu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. KOBİ’LER İÇİN AVANTAJ: Octopod Akademi’de her salı günü, bedelsiz olarak sunulan dokuz saatlik eğitimin sonunda bir üniversite öğrencisi ya da yeni mezun, şirkete özel yazılım geliştirebilecek kapasiteye ulaşabiliyor. Böylece yazılım geliştirebilecek en az üç yıl deneyimli bir yazılımcıyı maliyet nedeniyle bünyesinde bulunduramayan KOBİ’ler de bu açığı kapatabiliyor.

ÜCRETSİZ KULLANIM: Akademiye katılmak için akademi@octopod.com.tr adresine mail atmak yeterli. Yazılımcı olan ya da olmak isteyen herkesin kayıt yaptırarak katılabileceği eğitimin sonunda, sertifika almaya hak kazananlara Octopod Hızlı Yazılım Geliştirme Aracı kullanımını da ücretsiz olarak sunuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu