4A Elektrik, kesintisiz elektrik sistemleriyle büyüyor
Enerji, ulaşım, ağır sanayi gibi alanlarda güç sistemleri mühendisliği hizmeti veren 4A Elektrik, Türkmenistan’dan Umman’a kadar pek çok ülkede proje gerçekleştiriyor. 10 ydda 30 milyon TL ciroya ulaşarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan 4A Elektrik’e yabancılardan ortaklık teklifleri geliyor. Şirket, dev tesislere kesintisiz elektrik sistemleri kurarak büyüyor.
Profesyonel iş hayatına nokta koyup kendi işini kuran pek çok isim var. Girişimci Devrim Eroğlu da bunlardan biri. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1995 yılında mezun olan Eroğlu, Schneider Electric, ABB ve Tyco Electric gibi birçok uluslararası şirkette görev yaptı. Sonunda ‘girişimci’ kimliği ağır bastı ve 2005 yılında 30 bin TL’lik öz sermaye ile 4A Elektrik’i I kurdu.
Görev yaptığı dev şirketlerin Türkiye’de ‘güç •” sistemleri’ alanındaki eksikliklerini gören Devrim Eroğlu, bu alana yönelik mühendislik hizmeti veriyor. Enerji iletim, dağıtım, üretim sistemleri, altyapı projeleri, ağır sanayi tesisleri, demiryolu ve metro gibi ulaşım projelerinde güç sistemleri mühendisliği hizmeti veren şirket, 2010 yılından sonra ağırlıklı olarak yurtdışı projelerine yöneldi. Türkmenistan’dan Umman’a, Gürcistan’dan Suudi Arabistan’a kadar pek çok ülkede proje gerçekleştiren şirketin bundan sonraki rotası ise Afrika… Şirket, 10 yıllık hızlı büyüme performansıyla öne çıktı.
YURTDIŞI İLE BÜYÜDÜ
Devrim Eroğlu, Yurtdışı açılımı ile birlikte 2010 yılında 5 mil yon TL olan cirolarını 2014 sonunda 25 milyon TL’ye yükselttiklerini söylüyor. Eroğlu, “Kurulduğumuzdan beri her yıl en az yüzde 20 büyüyoruz. Kârlılığımızı koruyarak büyüyoruz. Bu yıl sonunda 30 milyon TL ciroya ulaşacağız. Önümüzdeki beş yılda ise 50 milyon TL ciro hedefliyoruz. Geçen yıl 18 milyon TL’lik ihracat yaptık. Bu yılki ihracat hedefimiz ise 20 mil-i; yon TL” diye anlatıyor.
Uluslararası bir mühendislik firması olmayı hedeflediklerini de vurgulayan Devrim Eroğlu, “450 milyon Euro cirolu bir Fransız firmasından ortaklık teklifi aldık. Şu anda görüşmelerimiz sürüyor. Onlarla daha hızlı büyüyebileceğimizi düşünüyoruz ve bu nedenle tekliflerine sıcak bakıyoruz. Yıl sonuna kadar ortaklık netlik kazanacak” diyor.
TECRÜBELER CESARET VERDİ
Devrim Eroğlu, öğretmen bir an-ne-babanın çocuğu. Ailesinde hiç girişimci yok. Girişimciliği seçen ilk aile üyesi. Risk almayı seven Eroğlu’na göre hayatında aldığı en büyük risk ise profesyonel iş yaşamma son vermesi. Uluslararası şirketlerde çalışmanın kendisine büyük tecrübe kazandırdığı görüşünde olan Eroğlu, iyi pozisyonlarda görev almasına rağmen kafasında her zaman 35 yaşına gelmeden kendi şirketini kurma fikri olduğunu söylüyor. Son çalıştığı Amerikalı Tyco Electric’i iyi bir noktaya getirince de kendi işini kurmaya cesaretleniyor.
Devrim Eroğlu, bu konuda şunları anlatıyor: “Tyco, otomotivden beyaz eşyaya kadar pek çok alanda Türkiye’de aksesuar satışı yapıyordu. Enerji bölümünün ise yapılanması sıfırdı. Bu bölüm Dubai’den yönetiliyordu. Böyle bir şirketin başına geçmenin benim için önemli bir tecrübe olacağını düşündüm ve şirketin Türkiye sorumlu satış müdürü oldum, işe başladığımda 500 bin dolar cirosu olan şirketi üç yılda 10 milyon dolar ciroya ulaştırdım. Tyco’daki görevimden Türkiye ve İran ülke müdürü olarak ayrıldım ve 33 yaşındayken 4A Elektrik’i kurdum.”
2005 YILINDA KURULDU
4A Elektrik, 2005 yılında kurulduğunda malzeme satışı ve mühendislik olmak üzere iki alanda faaliyet gösteriyordu. Amerikalı Schweitzer Engineering Laboratories markasının Türkiye distribütörlüğünü alan şirket, markanın Türkiye’de sistem entegra-törüydü. Diğer yandan da proje mühendisliği işlerini yürütüyordu.
2011 yılına kadar bu iki kol birlikte ilerledi. Bu tarihten sonra malzeme satışından çekilip mühendisliğe odaklandıklarını belirten Devrim Eroğlu, “2011 yılında ortaklık yapımız da değişti. Şirkette benim yüzde 86 hissem var. Okul arkadaşım Kerem Özdoğan da şirkete yüzde 10 ortak oldu. Çalışan mühendis arkadaşlarımızdan Güngör Akay ve Okay Güner ise yüzde 2’lik hisseye sahip” diye anlatıyor.
2011 KIRILMA NOKTASI
Devrim Eroğlu, kınlma noktalan-nın da daha katma değerli işler yapmaya başladıklan 2011 yılı olduğunu ifade ediyor. Şirket bu dönemde Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısının yenilenmesiyle işe başladı. İstanbul metrosunun Başakşehir-Kirazlı-Olimpiyat hattının 12 istas-yonlu hattının komple hücresel sistemler altyapısını üstlendi. Tüm istasyonların uzaktan izleme, yönetme, kumanda etme ve haberleşme sistemlerini kurdu. Yaptığı önemli projelerden biri de Yalova’daki Aksa Ak-rilik tesisinin komple izleme, kumanda sistemlerini ve hızlı yük atma sistemlerini, jeneratör koruma sistemlerini yapması oldu.
AFRİKA’YA YÖNELDİ
4A Elektrik, 2008 yılından beri yurtdışına mühendislik hizmetleri de veriyor, ilk olarak Suudi Arabistan’da enerji santralleri için yüksek hızlı motor transfer sistemleri kurdu. Kenya’da üç trafo merkezi yaptı. Gürcistan’da 10 tane trafo merkezinin yeni sistemle dönüştürülmesini gerçekleştirdi. Ardından yurtdışı ayağı güçlendi ve 2012 yılında Umman’da ofis açtı. Devrim Eroğlu, Ortadoğu’da iş yapmak için birçok açıdan Umman’ın cazip olduğunu, bu nedenle burada ofis açmayı tercih ettiklerini belirtiyor.
Devrim Eroğlu, güncel projeleri konusunda ise şunlan söylüyor: “Şu sıralar Türkmenistan’da Aşkabat şehrinin elektrik altyapısının yenilenmesi projesinin tüm mühendislik, dizayn, tasanm, sistem entegrasyonu işlerini yapıyoruz. Son dönemde mercek altına aldığımız yer ise Afrika. Etiyopya’da Yapı Merkezi’nin 400 kilometrelik bir demiryolu işini aldık. Demiryolunun güç sistemlerini yapacağız ve projeyi altı ayda teslim edeceğiz. Gana’da da bazı santral yatırımlarını takip ediyoruz. Aynca Karadeniz Holding’in yüzen santrallerinin bazı mühendislik işlerini de üsteleniyoruz. Şu anda dört yeni geminin mühendisliği için anlaştık.”
Bu yıl TOBB öncülüğünde TEPAV ve Âllworld Network işbirliğinde yapılan ‘Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’ arasına girerek 75’inci sırada yer alan 4A Elektrik’in bünyesinde 55 kişi çalışıyor. Bunların 25’i elektrik mühendisi. Yaptıkları işte insan kaynaklarının önemine vurgu yapan Devrim Eroğtu, şunları anlatıyor: “İnsana yatırım yaparak başarılı olduk. Çünkü verdiğimiz hizmet tamamen insanla ilgili. Bilgi, tasarım üretiyoruz.
Çalışanlarımızın hepsi iyi okullardan mezun mühendisler. Bu kadro ile büyük projelerin altından kalkıyoruz. Siemens, GE gibi devleri geride bırakarak kazandığımız işler oldu. Çünkü onlar kuracakları sistem için yurtdışından destek almak zorunda. Bu yönümüz bize avantaj katıyor.”