Haberler

Yerli arama gemisi 2015’te denize inecek

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hız veren Türkiye’de, ilk kez yerli malı tam donanımlı sismik araştırma gemisi inşa ediliyor. İstanbul Denizcilik tarafından 2015’te tamamlanacak gemi, 205 milyon TL’ye mal olacak.

Hem deprem kuşağında yer alan hem de karasularında petrol ve doğalgaz arayışında olan Türkiye’nin tam donanımlı ilk sismik araştırma gemisi 205 milyon TL yatırımla inşa edilecek. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü’nün talebiyle İstanbul Denizcilik tarafından inşâ edilecek gemi, 2015 yılında denize indirilecek.

Ekonomist’e konuşan İstanbul Denizcilik CEO’su Atilla Çiftçigüzeli, yerli tasarım sismik araştırma gemisinin inşa, donatım ve entegrasyonunun Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki tersanelerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

yerli arama gemisi

TÜRKİYE’DE BİR İLK

İnşa edilecek geminin sismik araş-tırmamn yanı sıra diğer bilimsel çalışmaları da yapabilecek çok amaçlı bir araştırma gemisi olacağını vurgulayan Çiftçigüzeli, gemiye ilişkin şu bilgileri verdi: “Gemimiz iki ve üç boyutlu sismik araştırma kapasitesi ile jeofiziksel, jeolojik, jeoteknik, batimetrik, hidro-grafik, oşinografik, hidroakustik araştırmalar yapma ve depremler, genel jeoloji, uygulamalı jeoloji, çevre jeolojisi ve yer bilimleri ile ilişkili diğer bilim dallarının da araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere örnekleme çalışmalarını hayata geçirme özellikleriyle Türkiye’de bir ilk olacak.”

Çiftçigüzeli, 2015 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan sismik araştırma gemisinin yapımı için gereken inşa malzemeleri ve yazılımların çok büyük bir bölümünün yurtiçinden karşılanacağını vurguladı. Çiftçigüzeli, sismik araştırma gemisi haricinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 1 adet denizaltı kurtarma ana gemisi ve 2 adet kurtarma ve yedekleme gemisi inşa ettiklerini belirtti.

“DEVLET DESTEĞİ ŞART”

Bunun yanı sıra Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 5 adet SAR-33 arama ve kurtarma botunun modernizasyonu için 16 Ocak 2013 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzaladıklarını dile getiren Çiftiçigüzeli, tüm gemilerin İstanbul Teknopark alanında bulunan ve yaklaşık 50 mühendisten oluşan dizayn grubu tarafından yüzde 100 yerli ve özgün olarak tasarlandığını kaydetti. Çiftçigüzeli, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ve Hazar Denizi’ne kıyı ülkelere yakınlığı nedeniyle Türkiye’nin gemi inşa alanında tekrar cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığına değinerek, “Türk tersanelerinin değişen piyasa dinamiklerine ayak uydurarak dünya offshore piyasasından ve savunma sanayi projelerinden daha fazla pay alabilmesi için en azından bu geçiş döneminde maddi ve manevi anlamda daha fazla devlet desteğine ihtiyacı var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu