Şirket Haberleri

SASA’nın Gaziantep ve Türkiye ekonomisine katkıları

SASA Polyester

ERDEMOĞLU Holding bünyesine katılan SASA Polyester artık kentin ekonomisine de katkı sağlıyor. SASA CEO’su Dr. Mehmet Şeker, “SASA bir Gaziantep firmasıdır. Millileştirmeyi buradan yapıyorum, Büyükşehir Belediyesi’ne, yılda 20 milyon liraya yakın bir para SASA’nın ödediği vergilerden geliyor. Biz bu şehrin imkanlarıyla geldik. Yurtdışmdan gelen bütün hammaddelerimiz Gaziantep üzerinden millileşiyor. Vergiyi buradan veriyoruz. Buradan verdiğimiz için de çok ciddi katkımız oluyor” dedi.

Hintli bir şirkete satılmak üzereyken Rekabet Kurumu’nun izin vermemesi üzerine yapılan girişimler sonucu Erdemoğlu Holding tarafından daha yüksek bir bedelle satın alınan SASA yapılan yatırımlarla kötü günleri geride bıraktı. Dr. Mehmet Şeker, “SASA’da 1 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Ocak ayı itibariyle günlük 1 ton elyaf üretebiliyoruz. Endüstri 4.0, yeni teknoloji ve tamamen otomasyona yönelik bir organizasyon var.cüretimin başlangıcından, ambara depo edilmesine kadar ötömasyonla yürüyen bir sistem kuruldu. Dünyayla rekabet ^edebilmeniz için, en ucuz hammaddeyi elde edip, en kaliteli ürünü üreterek maliyetleri düşürmeniz lazım. Dolayısıyla teknolojiden, üst düzeyde verim almanız gerekiyor. Şu anda bizim SASA’da kullandığımız teknoloji Çin ve Kore’nin de ilerisinde” diye konuştu.

“DEVLETTEN ARAZİ BEKLİYORUZ”

SASA’nın günlük bin ton ürün üretip hepsini de satabildiğini söyleyen Şeker, “Yeni yaptığımız tesiste 1000 ton daha üreteceğiz. Bu arada, ülkenin ihtiyacının bir kısmı yurtdışında karşılandığı için, biz daha rekabetçi bir yapıya kavuşarak, yurt içerisinde daha ucuza mamul satmayı hedefliyoruz. Bir sonraki aşamada hammaddeyi de kendimiz yapmak istiyoruz. Bununla ilgili de bir çalışmamız var, devletten bir arazi bekliyoruz. Çünkü satın alabileceğimiz büyüklükte ve kriterde başka arazi yok. Yıllık 2.5 milyon ton üretim yapacağımız için çok hammadde gelecek. Bu gemiyle geliyor ve transfer de gemiyle olduğu için arazinin mutlaka deniz kenarında olması lazım. Dolayısıyla böyle bir arsa beklentimiz var. Bu beklentiler ışığında teknolojiyle, nasıl kuracağımızla, hangi şirketlerle ilişkiye geçeceğimizle, finansmanıyla ilgili bütün sorunlarımız halledilmiş durumda. Sanayi Bakanlığı’ndan bu konuda talep ettiğimiz 2 yer var. Bunlardan hangisi olursa, bugün düğmeye basarsak, 2022’de üretime geçmiş olacağız. Arsa sorunumuzu çözerek bu yatırıma başlarsak, 2026-27-28 yıllarında SASA, yaklaşık 10 milyar dolar cirosu olan bir şirket olacak” dedi.

Türkiye’nin artık hammadde ithalatından vazgeçecek yöntemleri bulması gerektiğini kaydeden Şeker, “Yoksa, Avrupa’dan cipsi getir, Avrupalının makinesinde cipsi iplik yap, Avrupalının boyasıyla ipliği boya, sonra bunu hah yap, onu da sat, çok cüzi paralar kazan. Bu, çok sürdürülebilir bir model değil. Türkiye bunu değiştirmeli, kendi hammaddesini üretmeli. Türkiye bunu yaparsa büyür. 160 milyar dolar ihracatınız, buna karşılık 220 milyar dolar ithalatınız var. Yani üretmek için adamın makinesine, hammaddesine mahkumuz.

Üretmek için adamın bilgi ve teknolojisine ihtiyacımız var. Bunları değiştirmemiz lazım” diye konuştu.

Erdemoğlu Holding’in Adana’daki SASA’yı almasının önemine dikkat çeken Şeker, “Biz Merinos ile Türkiye Süper Liginde oynayan bir takımız. SASA ile birlikte Avrupa’da Şampiyonlar Ligi’ne çıktık. Çünkü irtibatlı olduğumuz firmalar, dünya devleri. Elbette Türkiye’de bizim gibi olan çok ciddi firmalar var. Onlarda o sektörde. Burada şu var, artık yavaş yavaş Gaziantep sanayisinin de Türkiye liginden Avrupa ligine evrilmesi gerekiyor. Hala dönüp dolaşıp ‘filan adam yapıyor, ben de iplik yapayım’ sevdasının dışında, Avrupa’ya açılmamız lazım. Olayın para kazanma getirisinin ötesinde, Erdemoğlu Holding’in SASA’yı almasının cn büyük anlamı budur. Bir üst lige çıkıyorsunuz, danışmanlarınız değişiyor, finansla ilgili ilişkileriniz değişiyor, dünyayla ilişkileriniz farklılaşıyor, bunlar çok önemli.

Umarım Gaziantep’te başka firmalar da Türkiye’nin dışına çıkmaya başlayacaktır. Çünkü bu kapasitede Gaziantep’te en az 10 tane firma var” dedi.

“YÜZDE 60 BÜYÜDÜK”

3 yıl içinde SASA’da yüzde 60’ların üzerinde büyüme sağladıklarını anlatan Mehmet Şeker, “Bu yatırımlarımızla SASA şu anda Erdemoğlu Holding bünyesinde yüzde 45’lik bir paya sahip oldu ancak daha da büyüyecek. Daha önce SASA’da taşeronluk vardı, onu kaldırdık ve kadroya aldık, çalışanın bize güveni arttı. Fire oranımız neredeyse yüzde 60-70 azaldı. Bu azalma, çalışanlarımızın işyerini sahiplenmesiyle alakalı bir şey. Arkadaşlara daha fazla yetki verdik. Bundan da bir şey kaybetmedik. Çünkü farklı bir dünyayla ilişkimiz olduğunun farkına vardık. 400 milyar dolarlık cirosu olan şirketlerle muhatap oluyorsunuz.

BP, Shell gibi firmalar var karşınızda. Suudi Arabistan’ın dev petrol şirketleri var. Yatırımlarınıza bakarak, dünyanın diğer ucundaki insanlar SASA’dan hisse alıyor. Bu güzel bir duygu” şeklinde konuştu.

SASA’nm Gaziantep ekonomisi ve kent için önemine de değinen Şeker, “SASA artık bir Gaziantep firmasıdır. Millileştirmeyi buradan yapıyorum, Büyükşehir’e, yılda 20 milyon liraya yakın bir para SASA’dan geliyor. Biz bu şehrin imkanlarıyla geldik. Yurtdışmdan gelen bütün hammaddelerimiz Gaziantep üzerinden millileşiyor. Vergiyi buradan veriyoruz. Buradan verdiğimiz için de çok ciddi katkımız oluyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu