Pazarlama Reklam

Online Ticarette Fark Yaratan Kazanıyor

Küçük işletmeler için dev bir platforma dönüşen Yemeksepeti rekor bir fiyata satıldı. Bu gelişme, pazarlamanın dinamiklerinin değiştiğini ortaya koydu. Yeni başarı hikayeleri yazılmayı bekliyor…

E-TİCARET sektöründe bu ayın, hatta 2015’in en bomba haberi Yemeksepeti.com’dan geldi. Online yemek siparişi hizmeti sunmak amacıyla 2001’de kurulan site, Berlin merkezli global online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alındı.

yemek sepeti

Böylece site, diğer tüm başarılarının yanı sıra, Türkiye’nin e-ticaret pazarında bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir satış rakamına imza atmayı da başardı.

Peki, nasıl oldu da Yemeksepeti bu denli büyüdü ve böyle bir satış başarısına imza attı? işin yaratıcılığı, fikrin yenilikçiliği, sitenin kurucu ortaklarından ve CEO’su Nevzat Aydın’la diğer ortakların girişim başarısı. Reklam ve pazarlaması bir yana, aslında Nevzat Aydın’ın bu girişimde çok basit bir hamlede bulunduğu iddia edilebilir. Site, yemek sektöründe faaliyetini sürdüren irili, ufaklı yüzlerce firmayı aynı platformda buluşturdu ve onlar için yeni bir mecra görevi üstlendi. Sonuç ortada; bu modelde hem bu mecrada yer alan restoranlar hem de dilediği siparişi en kısa zamanda vererek afiyetle yiyen tüketiciler kazandı.

Ancak görünen o ki asıl kazanan milyon dolarların sahibi olan Yemeksepeti oldu. Bu gelişme aynı zamanda hep konuştuğumuz yeni pazarlama stratejileri ve mecralarının gün geçtikçe daha etkili olduğunu da ortaya koydu.

FARK YARATAN KAZANIYOR

Tabii e-ticaret sektörüyle online ve mobil pazarlama dünyasının öne çıkan başlıklarından online yemek siparişi pazarında seçenekler Yemeksepeti ile sınırlı değil. Hatta Yemeksepeti’nin bu başarısı, pazardaki diğer firmaları heyecanlandırdığı gibi henüz pazara girmemiş olanların da iştahını kabartmaya yetiyor. Ancak online yemek siparişi girişimlerinin hepsinin başarıya ulaştığını söylemek zor. Şimdiden sektörde bu türde girişim için yola çıkan ancak kapanan onlarca isim bulunuyor. Buna karşılık direnenler hatta kendilerine niş alanlar bulup büyüyenler de mevcut.

Bunlardan Aloaciktim.net’in en önemli farkı, günlük ve hatta saatlik kampanyalardan tüketicileri haberdar ediyor olması. Yaklaşık sekiz yıldır sektörde varlığını koruyan istelezzet.com ise organik ürünler, diyet yemekler ve mangal keyfi gibi farklı kategorilerle rekabetini sürdürüyor. Ne-yiyelim.com, dokuzuncu yılı geride bırakmış durumda ve 14 şehirde aktif. Hedefleri bu sayıyı üç katından fazlasına çıkarmak ve Türkiye’nin büyük bir bölümünü kapsamak. Bunların dışında üniversitelileri doyuran UniYemek.com ve sektörün en genci Yemekdemek.com da yoğun rekabete dayanan isimlerden…

HEDEFLEME VE ÖLÇÜMLEMEDE FARK YARATIYORLAR

Bu sitelerin aynı zamanda önemli bir reklam ve pazarlama mecrasına dönüştüğünü düşünen bir diğer bu alandaki girişimci de Emre Yılmaz. HesapAl’ın kurucu ortağı ve CEO’su olan Yılmaz, bu sitelerin özellikle KOBİ’ler için ana akım mecralara ciddi alternatif oluşturacağı görüşünde. Bu sitelerin, demografi, lokasyon ve kullanım tercihleri konusunda ciddi verilere ulaşabildiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu büyük veri sayesinde hedefleme ve ölçümleme anlamında da çok büyük fark yarattığımızı düşüyorum” diye ekliyor.

ÖĞLE MOLASINDA 15 DAKİKA TASARRUF

HesapAl’ın hikayesine dönersek… Özellikle çalışanların öğle arası yemek yeme alışkanlıklarında yola çıkılarak oluşturulan uygulamada kullanıcılar, akıllı telefonlarını kullanarak, garson ve menü olmadan sipariş verme ve hatta ödeme yapma şansına sahip. Böylece garson ve hesap beklenmeden her siparişte en az 15 dakika tasarruf elde etmek mümkün… Bu uygulamada yer alan işletmeler de bir o kadar avantajlı çıkıyor. Kullanıcıyı selfservis modele yönlendirdiği için işletme maliyetlerini düşürüyor, işletmenin satışlarını ve gelir potansiyelini artırıyor.

TERCİHLERE GÖRE KAMPANYA YAPMAK MÜMKÜN

İşin pazarlama ayağına gelince… Emre Yılmaz, Hesap Al ile işletmelerin sadakat programı kurması ve devreye almasını yalnızca birkaç dakikaya indirdiklerinden bahsediyor. “İşletmelere müşterilerinin ziyaretlerini takip etme ve onları ödüllendirme fırsatı sunuyoruz. Bu sayede hem işletme gerçek manada müşterisini tanıma fırsatı buluyor, hem de kullanıcı kendisi için anlamlı markadan bir ek fayda sağlamış oluyor” diyen Yılmaz, “Böylece müşterilerin alışkanlıklarına göre kampanya ve fırsat teklifleri hazırlayabiliyor; diledikleri segmente bunun duyurusunu yapabiliyorlar” diye ekliyor.

HesapAl uygulaması şu anda 40’a yakın lokasyonda aktif; İstanbul, Ankara ve İzmir’in ilk hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, Anadolu’dan da talepler aldıklarını ekliyor.

Yıl sonuna kadar 50 markayı platforma dahil etmeyi hedefleyen bu mobil uygulama için Yılmaz, “Markaların tüm şubelerini de hesaba kattığımızda 300’den fazla işletmede HesapAl’ı devreye almayı hedefliyoruz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu