Haberler

Motosiklet sayısında müthiş artış yaşanıyor

2021 Ocak verilerine göre, geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı yüzde 67.1 artmış durumda. 2020’de kayıtlı motosiklet sayısı 3 milyon 512 bin 576 oldu. Kurye firmalarının yetkilileri, bu artışta sektörlerine yönelik talepteki artışın belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

SON bir yıldır gündemimizdeki en önemli konu pandemi. Covid-19, her sektörü farklı bir şekilde etkiledi, örneğin yıldızı parlayan sektörlerin başında e-ticaret geliyor. İnsanların evde daha fazla zaman geçirdikleri bu süreçte dijital kanallar kurtarıcımız oldu. Salgın birçok sektörü olumsuz etkilerken, bazılarında ise tam tersine kelimenin tam anlamıyla patlama yaşanmasına yol açtı. Bu dönemde istihdamın arttığı mesleklerden biri de motokuryelik. insanların dışarı çıkmayı tercih etmediği bu dönemde kuryeler sokakları doldurdu. Salgın sürecinde işsiz kalan çok sayıda insan kuryelik mesleğine yöneldi. Sektör hacminin yaklaşık 10 kat büyüdüğünü söyleyenler var. Kurye firmaları doğal olarak işlerine yönelik artan talepten çok memnun.

“İŞ HACMİ 14 KAT ARTTI”

Kurye çağırmaya yarayan ve süreci otonom yöneten bir yazılımla yola çıkan Ulak App, 2015’te 60 bin TL yatırım bütçesiyle hayata geçirildi. Salgın döneminde lojistik ve taşımacılık sektörünün büyüme gösteren ı ender sektörlerden biri olduğu 1 söyleyen Ulak Yazılım Teknoloji Kurucusu Sabri Sami Toker, “İnsanların dışarıya çıkamadıkları bu dönemde kuryeler önem kazandı. Kuryelerin değeri pandemi döneminde çok arttı” diyor. Kuryelere olan talebin yüzde 300 arttığını belirten Toker, sektör için pandemi döneminin olumlu etkilerinin devam ettiğini belirtiyor. Bu dönemde istihdamı artırarak, salgın döneminde işsiz kalan çok sayıda kuryeyi kargo teslimatları yapmaları için hızlıca organize ettiklerini aktaran Toker, “Daha önce 40 kurye ile hizmet veriyorduk. Şu anda 400’den fazla kuryemiz var” bilgisini veriyor. Şirket değerini 10 milyon TL’ye çıkardıklarını ifade eden Toker, e-ticaret, restoran ve market teslimatlarının pandeminin ilk dalgasında altı kat, ikinci dalgasında ise 14 kat civarında artış gösterdiğini iddia ediyor.

32 ilde kuramlara hizmet verdiklerini, aylık 9 bin adetlik iş hacmine sahip olduklarını belirten Toker, “Tüm Türkiye’de hizmet verebilme potansiyeline sahibiz; bu konudaki çalışmalarımız sürüyor, ilk global adımımızı ise 2021’in sonunda Londra’da atmayı planlıyoruz” diyor.

motosiklet

“HER AY YÜZDE 10-20 BÜYÜYORUZ”

Banabikurye, Rusya merkezli Dostavista Global şirketinin Türkiye kolu olarak 2017’de İstanbul’da faaliyetine başladı ve şu anda İstanbul’da 7/24 teslimat hizmeti veriyor.

Şirket 2012’den bu yana 10 ülkede aynı gün teslimat hizmeti sağlıyor. Pandemide alışverişin ve teslimatların aracı yoluyla yapılmasının sektöre olumlu yansıdığını belirten Banabikurye Ülke Müdürü Arda ipekçi, Hacim olarak pandeminin başındaki süreçle karşılaştırıldığında 10 katı aşkın bir büyüme yaşadıklarını vurguluyor. Personel memnuniyetinin önemine dikkat çeken ipekçi, “Kuryeleri de en az müşterilerimiz kadar memnun edemezsek büyüyemeyeceğimizi öngördük. Ofis içi istihdam, kurye faydaları ve müşteri memnuniyeti için ciddi yatırımlar yapıyoruz” diyor. Her ay yüzde 10-20 arasında büyüdüklerini aktaran ipekçi, “Şu anda günlük 4 bin teslimat civarında bir hacme ulaştık” bilgisini paylaşıyor.

Faaliyet gösterdikleri ülkeler arasında en sağlam gelişim gösteren iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten ipekçi, “Genel merkez bize olan odağını artırma kararı verdi. Geçen sene başında Türkiye ofisi olarak yedi çalışanımız varken şu anda bu rakam 27 oldu, Nisan sonuna kadar 40 kişiye çıkmayı planlıyoruz. Her ay binden fazla kuryeye istihdam yaratıyoruz” şeklinde konuşuyor. Teslimat ihtiyacı olan kullanıcı ile kuryeleri buluşturan bir platform olduklarını ifade eden ipekçi, 2021’in ilk çeyreğinde 7 binden fazla kuryenin kazanç sağlamasına aracı olduklarını aktarıyor. E-ticaret üzerinden satış yapan firmalara odaklı yeni ürün geliştirmeye devam edeceklerini söyleyen İpekçi, İstanbul’un ardından farklı bir veya iki şehirde de hizmet vermeyi planladıklarını ifade ediyor.

GİRİŞİMCİ KURYE MODELİ

MNG Kargo, 220 farklı ülkede, günde 700 bin adrese teslimat sağlıyor. 2020’de yüzde 60’a yakın büyüdüklerini söyleyen firmanın CFO’su Kağan Gündüz, bu süreçte teknolojiye dayalı inovasyonları hızlı bir şekilde geliştirdiklerini belirtiyor. Kapasite artırmaya yönelik yatırımlara da hız verdiklerini belirten Gündüz, “Teslimat sürecini kısaltmaya yönelik mini hub sayımızı artırdık. Ortalama 15-25 araç kapasitesine sahip mini hub’larda dağıtımlar girişimci kuryeler tarafından yapılıyor” diyor. Next isimli mobil kurye uygulamasını kendi kaynaklarıyla geliştirdiklerini söyleyen Gündüz, “Next ile kolay teslim etme ve teslim alma fonksiyonları, etkili harita kullanımı, offline kullanım ve kurye performans yönetimi ana kazanım-larımız oldu” açıklamasını yapıyor.

Pandemi döneminde yüzde 50 ek taleple karşılaştıklarını söyleyen Gündüz, 2021 için yüzde 40’lık büyüme ile 60 milyon TL’lik yatırım planları olduğunu aktarıyor.

Bünyelerinde 11 binin üzerinde kişinin istihdam edildiğini aktaran Gündüz, “iki yıl önce hayata geçirmiş olduğumuz ‘Girişimci Kurye’ modelimizi daha da genişlettik. Kendi aracı ya da kiralık aracıyla dağıttığı kargo başına kazanç elde etmek isteyen herkese, kendi işinin sahibi olma fırsatı sunuyoruz. Son dönemde yüzde 50’ye yakın oranda artırdığımız girişimci kuryelerimizle etkin ve kaliteli bir hizmet sunarken istihdama da katkı sağlıyoruz” diyor. Bünyelerinde 700’ün üzerinde girişimci kurye bulunduğunu ifade eden Gündüz, yılsonuna kadar bin girişimci kurye sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Gündüz sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Teknoloji kullanımının artmasıyla müşterilerin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen kurumlar rekabette öne çıkacak. Önümüzdeki dönemde teknoloji ve insana yatırımı sürdüreceğiz. Özellikle kapasite artışına yönelik yatırımlarımızın finansmanında kullanmak üzere geçtiğimiz aylarda sektörde bir ilki gerçekleştirerek 75 milyon TL tutarında ve iki yıl vadeli borçlanma aracı ihraç ettik.”

İş ilanlarına 2 dakikada kolay erişim

Mobil bir insan kaynakları uygulaması olan 24 Saatte İş verilerine göre, pandemi döneminde kurye, lojistik, e-ticaret ile ilgili ilanlar ön plana çıktı. Pandeminin tahminleri ve beklentileri alt üst eden bir dönem olduğunu ifade eden 24 Saatte İş kurucularından Gizem Yasa, “İlan sayısında büyük değişiklik olmamasına rağmen sektörel kompozisyon değişti. Yeme, içme, perakende gibi sektörlerde ilan sayıları hızla düşerken, sanayi, depo-lojistik tarafındaki ihtiyaçlar ciddi şekilde arttı ve bu sektörlerde eleman ihtiyacı doğdu” diyor.

Firmanın diğer kurucusu Mert Yıldız ise, geçen yılın mart ayından beri yaklaşık 36 bin kişinin iş bulmasına aracılık ettiklerini belirtiyor. İş bulanların sektörlerine bakıldığında ilk sırada 7 bin 112 kişi ile kargo/ kurye/lojistik yer alıyor.

Sistemlerinde 90 bin şirket ve 2.5 milyon aday bulunduğunu belirten Yıldız, “Adaylar 2 dakika içinde temel bilgilerini girerek hızlıca yakınlarındaki iş ilanlarına ulaşabiliyor. İşverenler de aradıkları profildeki adaylarla 24 saat içinde iletişime geçerek süreci başlatabiliyor. Teknolojinin gücünü arkamıza alarak iş arama sürecini adaylar için pratik ve keyifli bir hale getiriyoruz” diyor.

YEŞİM OKSAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu