Haberler

KOBİ’leri Global Pazara Taşıyan 6 Pratik Çözüm

“Yurtdışı ile iş yapmanın bin türlü zorluğu var” diyen birçok girişimci ile karşılaştım. Global pazara açılma arzusu olan KOBİ’lerin küçük konuları büyük problemler haline getirdiğini görüyorum. Son yıllarda, iç pazar oyuncularının global pazara taşınmasını kolaylaştıran yeni çözümler ortaya çıktı. Bu ayki yazımda, bu çözümlerden bazılarını sîzlerle paylaşıyorum.

Transferwise: Yurtdışından ödeme almanın düşük maliyetli yolu

Almanya’da bir müşterinize 500 TL’lik (yaklaşık 150 Euro) bir ürün sattınız. Tahsilatı normalde üç farklı şekilde yapabilirsiniz; (1) Müşteriniz size kredi kartı bilgilerini iletir, siz sanal POS üzerinden tahsilatı yaparsınız, bu şekilde yüzde 2 civarında komisyon ödersiniz. (2) Müşteriniz sizin banka hesabınıza SWIFT işlemi yapar, hem kendisi hem de siz ayrı ayrı SVVIFT ücreti ödersiniz. (3) Müşteriniz size çek gönderir, siz bu çeki bankanızda bozdurmak için bankaya işlem ücreti ödersiniz.

Transfervvise.com’un sunduğu hizmet sayesinde Almanya’daki müşteriniz size sadece 1.8 Euro işlem ücreti karşılığında banka havalesiyle ödemesini gönderebilir. Transfervvise, ülkelerarası para transferlerinin masrafını düşürmek misyonuyla yola çıkmış İngiltere merkezli güvenilir bir firmadır.

KOBİleri Global Pazara

Skype Number: Yabancı d ülkelerde sabit telefon hattı sahibi olmanın kolay yolu

Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan müşterilerinizin sizi telefonla arama ihtiyacı olduğunu düşünelim. Örneğin, İngiltere’de çok sayıda müşteriniz var ve sıklıkla sizi telefonla aramaları gerekiyor. İngiltere’deki müşterilerinize +44 ile başlayan bir sabit telefon numarası vererek, onları uluslararası tarifeden görüşme ücreti ödeme derdinden kurtarabilirsiniz. Skype.com’un sunduğu ‘Skype Number’ hizmeti sayesinde yıllık sadece 45 Euro ödeyerek İngiltere’de bir telefon hattı sahibi olabilirsiniz. Aldığınız bu numaraya gelen çağrıları ise bilgisayarınızdaki veya cep telefonunuzdaki Skype uygulaması üzerinden ücretsiz cevaplayabilirsiniz. Hattınız üzerinden dışarı arama yapacaksanız kredi yüklemeniz gerekiyor. Skype sayesinde sadece İngiltere’de değil, Almanya, Hollanda, ABD gibi birçok ülkede de sabit telefon hattı açabilirsiniz.

Shipito: Kuzey Amerika’dan EJtüm kargolarınızı düşük maliyetle Türkiye’ye getirmenin yolu

Özellikle ABD’de yer alan tedarikçilerden Türkiye’ye düzenli aralıklarla kargo paketleri getirdiğinizi düşünelim. Normalde her bir gönderi için uluslararası kargo tarifesi üzerinden ayrı ayrı ücretler ödersiniz. Shipito.com’un sağladığı hizmet sayesinde yıllık 50 dolar karşılığında ABD’nin California eyaletinde bir posta adresi sahibi oluyorsunuz. Satın aldığınız tüm ürünlerin öncelikle bu adrese gönderilmesini, 180 güne kadar burada bekletilmesini, paketler biriktikten sonra hepsinin bir defada bir tek gönderi halinde sizin seçeceğiniz kargo yöntemiyle düşük maliyetli bir şekilde Türkiye’ye kargolanmasını sağlayabilirsiniz.

Escrow: Yurtdışındaki bir kişi veya şirketle yediemin yöntemiyle güvenli ticaret yapmanın yolu

Yurtdışında yerleşik bir kişi veya şirketten ürün veya hizmet satın almak istiyorsunuz. Fakat daha önceden aranızda hiçbir ticari işlem olmadığı için ilk işlemin güvenliği konusunda çekinceleriniz var. Bu gibi durumlarda Escrovv.com’un sunduğu yediemin hizmetini kullanabilirsiniz. Kişi veya şirket ile sizin aranızda yapılacak olan ticareti escrow.com üzerinden yaparak, ödemenizin karşı tarafın taahhütlerinin gerçekleşmesi sonucunda hesabına geçmesini sağlayabilirsiniz. Escrow.com taraflar arasında anlaşmazlık yaşandığı durumlarda adeta bir arabulucu gibi görev alarak, haklı tarafı tespit etmeye çalışıyor ve ücret iadesi / ödemenin transferi gibi konularda tarafların mağdur olmamaları için devreye giriyor. Escrow.com tüm bu sürecin yönetimini, taraflar arasında gerçekleşecek olan ticaretin maddi değeri üzerinden aldığı komisyon karşılığında üstleniyor.

DocuSign: Yabancı EJ şirketlerle elektronik ortamda sözleşme imzalamanın hızlı yolu

Türkiye’de taraflar arasında imzalanan sözleşmelerde atılan imzaların gerçek olup olmadığını anlamak için imza sirkülerine bakabiliyorsunuz. Fakat siz Türkiye’de yer alıyorsanız ve sözleşmenin karşı tarafı üçüncü bir ülkede yer alıyorsa imzaların geçerliğinden emin olmak için apostil gibi ekstra maliyet kalemleri ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. Düşük bedelli sözleşmelerde ise ‘dijital iz’ kaydı alarak apostil kadar kesin çözüm sunmasa da sözleşme güvenliğini yükseltmek mümkün.

DocuSign.com’un sağladığı hizmet ile iki taraf arasında sözleşmeleri tamamen dijital ortamda hazırlayıp, imzalayıp saklamak mümkün. DocuSign, tarafların dokümana girdiği imzaların geçerliğini teyit edecek bir sistem sağlamasa da, imzayı giren tarafların bilgisayarlarının İP adresi gibi bazı ‘dijital iz’ detaylarını sözleşmenin içine girerek ekstra güvenlik katmanları sağlamış oluyor. Yurtdışındaki müşterilerinizle veya tedarikçilerinizle yapacağınız düşük bedelli ticaret sözleşmelerini DocuSign sistemi üzerinden yaparak hem zamandan tasarruf edebilir, hem de apostil masraflarından kurtulabilirsiniz.

AliExpress: Uzakdoğu ile e-ticaret yapmanın kolay yolu

Çin, Hong Konggibi ülkelerde yer alan üreticilerden toptan ürün satın almak için dünyanın lider şirketlerinden Alibaba.com’un kurduğu Aliexpress.com platformunu kullanabilirsiniz. Aliexpress.com, Escrow.com’a benzer bir şekilde alıcı ile satıcı arasındaki ticaretin güvenliğini sağlamak için yediemin hizmeti sağlıyor. Aliexpress platformunu alıcı olarak kullanmanın ise herhangi bir maliyeti yok. Satıcı firmalar, platform üzerinden yaptıkları satışlar üzerinden Aliexpress’e satış komisyonu ödüyorlar. Uzakdoğu ile ticaret yapmak diğer ülkelerle ticaret yapmaya kıyasla daha çok dikkat ve tecrübe gerektirdiği için riski minimize eden Aliexpress.com gibi platformları tercih etmenizi öneriyorum.

Cem Ener
Direktör-BÜMED Business Angels / BUBA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu