Şirket Haberleri

İstanbul’un ünlü restoranı Kaşıbeyaz’ın yönetimi ikinci kuşakta

kisibeyaz1974’te kurulan İstanbul’un ünlü restoranı Kaşıbeyaz, bugün yoluna ikinci kuşağın yönetiminde devam ediyor Halihazırda dört işletmesi bulunan ve yıl sonu itibariyle 45 milyon lira ciro hedefleyen Kaşıbeyaz’ın yeni büyüme hamlesi İstanbul Anadolu Yakası’nda olacak.

Temelleri 1974 yılında Aksaray’da atılan Kaşıbeyaz, kebap denince akla gelen ilk markalardan biri. Bugün dört şubesiyle hem et hem de balık restoranı bulunan markanın, Kaşıbayez Lezzet Grubu bünyesinde, bu restoranlar dışında Kaşıbeyaz Baklava ve organizasyon mekanı olarak işletilen Gala da bulunuyor. 450 kişinin çalıştığı ve geçen yılı 37,5 milyon lira ciro ile kapatan Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nun bu yıl ki hedef cirosu ise 45 milyon lira.

Kaşıbeyaz’ın kurucusu Ahmet Kaşıbeyaz. Ancak işleri ikinci kuşağın omuzlarına bırakmış durumda. Bugün Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nu oğulları Murat ve Suat Kaşıbeyaz yönetiyor.

Şubeleşme konusunda babalarının gösterdiği hassasiyeti devam ettirdiklerini ve hızlı büyümeden yana olmadıklarını söyleyen Murat Kaşıbeyaz, özellikle restoran tarafında franchi-se vermeye, ortaklığa ve satışa sıcak bakmadıklarını sözlerine ekliyor. Kaşıbeyaz Baklava’da franchise verebileceklerini anlatan Kaşıbeyaz, fırsat çıkarsa Anadolu Yakası’nda bir restoran daha açma niyetleri olduğundan bahsediyor.

Baklavacılık da yaptı

Dededen kebapçı bir aile Kaşıbeyaz’lar. Çünkü kebapçılık Murat Kaşıbeyaz’ın dedesi Mehmet Efendi’yle başlıyor. Gaziantep’te kebapçılık yapan Mehmet Efendi, oğlu Ahmet’i farklı bir iş öğrensin diye, Baklavacı Güllüoğlu’nun sahiplerinden Cevat Güllü’nün yanına veriyor.

Orada baklavacılığı öğrenen Ahmet Kaşıbeyaz, askerliği sırasında gittiği Samsun’da baklavacılığın olmadığını görüp askerlik sonrasında Samsun’a yerleşiyor. 1959 yılında orada Kaşıbeyaz Baklava’yı kuruyor. Ancak baba mesleği daha ağır gelince, İstanbul’a gelip kebapçılık yapmaya karar veriyor. 1974 yılında İstanbul Aksaray’da bugünkü Kaşıbeyaz’ın temellerini atıyor. Dokuz masada 50 kişinin yemek yiyebileceği bu restoranda 1986’ya kadar hizmet veriyor. O yıl Florya’da bulunan tesisin yerini gören Ahmet Kaşıbeyaz, 1987’de ikinci şubesini Florya’da açıyor.

Florya’daki Kaşıbeyaz ilk açıldığında 150 kişilik bir mekan. O dönem Beyti’den Uludağ’a kadar pek çok restoranla rekabet eden Kaşıbeyaz, gelen yoğun taleple mekanı genişletiyor. Böylece restoran 600-700 kişinin aynı anda yemek yiyebildiği bir yere dönüşüyor, ikinci kuşak da iş hayatına Florya’da başlıyor.

Florya’dan çıkış

Murat Kaşıbeyaz, her ne kadar dede mesleği kebap olsa da, anneleri Samsunlu olduğu için balıktan da anladıklarını söylüyor. 1998 yılında müşteriden gelen “Niye balık da yapmıyorsunuz?” yönündeki ısrarlı sorulara cevap vermek için aynı arazi içinde yeni bir restoran daha açılıyor. Bu restoranı Murat Kaşıbeyaz işletiyor ve var olan bilgisiyle yetinmeyip 1,5 yıl her gün balıkhaneye gidip bu işin sırlarını kapmaya çalışıyor.

2004 yılında aile yeme içme alanında farklı bir işe daha imza atıyor ve İtalyan restoranı Sesto Senso’yu açıyor. 2011 yılında ise Yeniköy’de yatırım yapılıyor. Kaşıbeyaz Bosphorus’u 2011’de açtıklarını söyleyen Kaşıbeyaz, bu mekana7 milyon dolar yatırım yapıldığını anlatıyor. Ardından ise ilk AVM tecrübeleri olan Aqua Florya’da bir şube açılıyor.

Bu yıl ise Sesto Senso’ya gösterilen ilginin azalması nedeniyle, bu mekan 3 milyon dolarlık bir yatırımla toplantı ve organizasyonların yapılacağı bir balo salonuna dönüştürülüyor.

Tabii geçmişteki baklavacılık deneyimiyle açılan Yeşilköy’deki Kaşıbeyaz Baklava’yı da unutmamak gerekiyor.

Yeni şubeler gelecek mi?

Şu anda Kaşıbeyaz Lezzet Grubu bünyesinde günlük 2 bin kişiye hizmet verme kapasitesine sahip dört restoran, bir baklavacı ve etkinliklere ev sahipliği yapan Gala bulunuyor.

Grubun geçen yılki cirosunun 37,5 milyon lira olduğunu anlatan Kaşıbeyaz, bu yıl sonunda ise 45 milyon liralık bir ciro hedefleri olduğunun altını çiziyor. En son 2013’te Aqua Florya’daki şubeyi açtıklarını hatırlattığımız Kaşıbeyaz “Yeni şubeler geliyor mu?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor:

“Biz çok şube açalım, büyüyelim istemiyoruz. Markayı kontrol altında tutmak açısından çok büyümek gibi bir hedefimiz yok. Ancak, Anadolu Yakası’nda da var olmak isteriz. Uygun yer bulursak orada bir şube açmayı düşünüyoruz. Franchise isteyen çok oluyor ama bu konuda kesin kararlıyız, vermeyeceğiz. Belki Kaşıbeyaz Baklava’yı franchise sistemiyle büyütebiliriz.”

Yeme içme sektörüne yatırım yapan pek çok girişimci ve fon olduğunu hatırlattığımız Kaşıbeyaz, bu konuda da kararını vermiş durumda. Kaşıbeyaz, “Satma niyetimiz yok. Soyadımızı satmak gibi geliyor bana. Ortaklığı da düşünmüyoruz” diye konuşuyor.

Turist en çok döner seviyor

Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nun en büyük girdisi et. Ayda 16-17 ton et kullandıJslanm söyleyen Mura Kaşıbeyaz, “Etlerimizi bizim için özel olarak besi yetiştiren yerlerden alıyoruz. Mutfak gıdamızın tümünü sezonluk olarak Gaziantep’ten getirtiyoruz” diye konuşuyor. Kaşıbeyazda kişi başı yemek yemenin maliyeti 90-100 lira civarında. Turistlerin de uğrak yerlerinden biri Kaşıbeyaz mekanları. Son yıllarda en çok Arapları ağırladıklarım belirten Kaşıbeyaz, turistlerin tercihleriyle ilgili ise şunları söylüyor: “Koreliler döner ve şişi tercih ederken, İngilizler dana etinden yapılmış kebabı seviyor. Döner Japonların da favorisi. AsyalIların tercihi ise daha çok dana ve tavuk etinden yapılan kebaplar oluyor. Amerikalılar yağsız, AvrupalIlar ise daha çok yöresel yemekleri tercih ediyor. Türkiye’de en çok kebap tüketiliyor. Daha sonra balık ve dünya mutfağından seçmeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu