Şirket Haberleri

Greeneco Enerji, jeotermal enerjide üçüncü büyük olacak

Saray Holding ve Acarsan Holding ortaklığıyla kurulan Greeneco Enerji, geçtiğimiz günlerde Denizli’de jeotermal enerji üretimine başladı. Bu alana odaklanan şirket 2019’a kadar toplam 240 milyon dolarlık yatırım yapacak. Böylece 60 MW’lık kurulu güce ulaşacak. Planlanan yatırnn, tamamlandığında, Türkiye’nin doğalgaz faturasını 45 milyon dolar azaltacak.

Türkiye, 31 bin 500 MW kapasite ile jeotermal potansiyeli açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada yer alıyor. Bugün 16 jeotermal enerji santralinin faaliyet gösterdiği Türkiye, Avrupa’nın bu konuda en aktif ülkelerinden biri. Ancak hala değerlendirilmesi gereken önemli bir potansiyel mevcut.

Greeneco Enerji

Güriş Holding ve Zorlu Enerji’nin ardından bu alana büyük bir yatırım daha geldi.

2012 yılında Saray Holding ve Acarsan Holding ortaklığıyla kurulan Greeneco Enerji, Denizli’nin Sarayköy ilçesinin Tekke Bölgesi’ndeki ilk jeotermal enerji santralini geçtiğimiz günlerde faaliyete geçirdi. Şirket, önümüzdeki dört yılda bu alana 240 milyon dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırım tamamlandığında, Türkiye’nin en büyük üçüncü jeotermal tesisi ortaya çıkmış olacak.

YERLİ TRİBÜN KULLANILDI

Çevreci, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan Greeneco Enerji’nin yönetim kurulu başkan yardımcısı Kamil Özdoğan, yatırımın 110 milyon dolarlık ilk ünitesinin bu yılın sonunda tamamlanacağını söylüyor. Özdoğan, bu konuda şunları anlatıyor: “İlk ünitemiz geçtiğimiz günlerde üretime geçti. İkinci ünitenin montaj ve kurulum çalışmalan devam ediyor. Onun da tamamlanmasıyla birlikte Ekim 20l6’da iki ünite ile birlikte toplam 25,6 MW’lık güce ulaşacağız. Ayrıca ülkemizde yerli üretim tribünün üretilmesine olanak sağladık ve yerli tribün kullanan ilk jeotermal elektrik santrali olduk.”

60 MW’A ULAŞACAK

Öncelikle iki üniteden oluşan ve toplam 25.6 MW güce sahip olacak ilk jeotermal yatırımının kurulumunu gerçekleştiren şirketin, bu santrali yıllık 200 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. İkinci etap yatırım için ise mühendislik çalışmaları hızla devam ediyor. Kamil Özdoğan, “İkinci etap yatırımımızın 2019 yılında tamamlanmasını planlıyoruz. Bununla birlikte yatırım tutarımız 240 milyon doları bulacak. O zaman 60 MW kurulu güç ile yıllık 540 milyon kWh üretim kapasitesine ulaşacağız” diyor.

45 MİLYON DOLARLIK KATKI

Yapılan bilimsel ve teknik çalışmalar, Greeneco’nun ruhsat sahasında 60 MVV’lık jeotermal kaynağa dayalı elektrik üretilebileceğini gösterdi. Hacettepe Üniversitesi,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Geological Inc. California USA ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün danışmanlığında yürütülen proje bittiği zaman, yıllık yaklaşık 125 milyon metreküplük doğalgaz ithalatının önüne geçilecek. Böylece Türkiye’nin doğalgaz ithalatının 45 milyon dolar azalmasına katkı sağlanacak.

Santralin fosil yakıt kullanımını azaltacak ve cari açığın kapanmasına katkı verecek önemli projelerden biri olduğunu vurgulayan Kamil Özdoğan, “Orta vadede, lisanslandırılmış ve lisans aşamasında olan RES, JES ve GES tipi çevreci enerji üretim çeşitleriyle, Türkiye çapında yıllık 1 milyar Kwh üretim kapasitesinde karma elektrik enerji üretim portföyü kurmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu