Şirket Haberleri

E-Kent Akıllı Ulaşım Çözümleri

Akıllı şehir teknolojileri geliştirmek amacıyla kurulan E-Kent, bugün yüzde 100 yerli AR-GE ve mühendislik ürünleriyle 45 şehirde hizmet veriyor. Akıllı ulaşım çözümlerini her gün 2,5 milyon kişinin kullandığını belirten E-Kent Genel Müdürü Nabi Temuçin, 2014’te akıllı trafik çözümlerine odaklanacaklarını söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı Dünya Kentleşme Olasılıkları raporuna göre, insanlar artık yaşamak için kırsal kesimler yerine şehirleri tercih ediyor. Üstelik şehirlere göç sürekli artıyor. Önümüzdeki dönemde de şehirler giderek kalabalıklaşmaya devam edecek. 1950 yılında dünya nüfusunun yalnızca yüzde 30’u kentsel alanlarda yaşarken 2014’te bu oran yüzde 54’e yükseldi. 2050 yılında şehirlerde yaşayan toplam nüfusun yüzde 66’ya ulaşması bekleniyor.

Elbette şehirler büyüyüp metropol haline geldikçe ulaşımdan elektriğe kadar yaşamayı kolaylaştıracak inovatif çözümlerin önemi artıyor. Tüm dünyadaki büyük metropoller inovatif çözümlerle akıllı bir şehir haline gelmek içir adeta bir yarış halinde.

Bu durum şehirlere yönelik akıllı çözümler geliştiren çok sayıda yeni şirketin doğmasına neden oluyor. Bunlardan biri de 2002 yılında kurulan E-Kent. Akıllı şehir teknolojileri ve akıllı şehirler inşa etmek amacıyla kurulan E-Kent’in en önemli özelliği sektörde daha önce yurtdışından ithal edilen yazılım ve donanım çözümleri yerine yüzde 100 yerli AR-GE ve mühendislik ürünleri geliştirmesi.

E-Kent

500 kişilik bir ekip var

2008 yılında Aktif Bank’ın iştiraki olan ve sonrasında saha işletmeciliği, sistem entegratörlüğü yönlerini de geliştirmeye başlayan şirket, altı yıl gibi bir sürede çok sayıda projeye imza attı. Şu anda Ankara başta olmak üzere toplamda 21 şehirde akıllı ulaşım, 32 şehirde ise akıllı şehir çözümleriyle hizmet veriyor. Yaklaşık 500 kişilik bir ekip yeni çözümler geliştirmek için çalışıyor. Herkes için ulaşımı pratik ve hızlı hale getirebilmeyi ve şehirlerde yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen E-Kent Genel Müdürü Nabi Temuçin, “Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde raylı sistem, belediye ve halk otobüslerinde, otopark, kültür park, hayvanat bahçesi, müze gibi kamusal alanlarda elektronik ücret toplama çözümlerini, şehirlerin özel ihtiyaçlarını da dikkate alarak kurup işletiyor ve modern şehirciliğin gerektirdiği yüksek teknoloji çözümlerini sunuyoruz” diyor.

Şirketin önemli projelerinden biri 2014 yılında tamamlanan “E-Bilet Sistem Entegratörü” projesi. Bu projeyle Avrupa’nın en büyük stadyum dönüşüm ve biletleme projesini başlattıklarını söyleyen Temuçin, “Kamuoyunda ‘Passolig’ ve ‘E-Bilet’ isimleriyle bilinen stadyum ve biletleme dönüşüm projelerinde E-Kent, 32 stadyumda geçiş kontrol, biletleme, izleme ve güvenlik altyapılarını yedi ay gibi kısa bir sürede entegre çalışır şekilde kurarak 14 Nisan 2014 tarihinde devreye aldı” diye konuşuyor. Projenin ana unsurlarında kendi AR-GE ve mühendislik kaynaklarını kullandıklarını belirten Temuçin, şimdi beş yıl süre ile bu sistemin saha işletmeciliğini üstleneceklerini söylüyor.

2,5 milyon kişi kullanıyor

Öte yandan E-Kent hizmet verdiği şehirlerde entegre şehir çözümleri ile altyapı dönüşümü sağlarken aynı zamanda katma değerli akıllı şehir çözümleri üretiyor. Akıllı ulaşım çözümlerini her gün 2,5 milyon kişi kullanıyor ve bu altyapıda yılda 1 milyar işlem, 5 milyon akıllı ulaşım kartı yönetimi ve 160 milyon manyetik biletleme yapılıyor.

Akıllı ulaşım kartı ve manyetik bilet sistemi ile şehir içi ulaşımdaki nakit kullanımını tamamen ortadan kaldırdıklarını belirten Temuçin, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ulaşımda nakit kullanım probleminin ortadan kalkmasını, otobüs içerisinde oluşan kuyruğu, dolayısı ile vakit kaybını engellemenin bir çözümü olarak tanımlayabiliriz. Tabi bunun yanında oluşabilecek art niyetli kullanımların da önüne geçmiş oluyoruz.’’

Yüzde 87 büyüdü

E-Kent’in park alanlarında yaşanan problemleri çözmek adına geliştirdiği çözümler de var. Mevcut şehir kartlarıyla Kütahya ve Sakarya’da otomatik parkomat cihazları kullanılarak yol üstü parklara yeni çözümler getirdiklerini söyleyen Temuçin, “Yol üstü otoparklarda ödemeler E-Kent sisteminde üretilen akıllı şehir kartları ile taşınabilir parkomat cihazlarında yapılıyor. Bu sayede tek bir kart ile tüm işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak tanınıyor ve kartlar çok yönlü olarak kullanılabiliyor’’ diye konuşuyor.

2013 yılında tüm kadrosunu yenileyen şirket, bu yeniden yapılanmanın etkisiyle yüzde 87 büyümeyi başardı. Temuçin, 2014’te ise yüzde 365’lik bir büyüme hedeflediklerini söylüyor. Yeni geliştirilen projelerin bu büyümeye büyük katkısı olacak.

Şirketin şu sıralar üzerinde çalıştığı proje Trafik Denetleme Sistemleri üzerine. İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, özel bir protokol ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) için adım attı. TEDES’in, MOBESE’nin aksine, valilikler ve il özel idareleri yerine belediyelerce kurulması kararı E-Kent’i bu alana yatırım yapmaya iten en önemli neden oldu. Yeni sisteme göre emniyet müdürlükleri ve belediyelerce imzalanacak protokoller sayesinde trafik zabıtalarınca imzalanarak onaylanan idari trafik para cezaları toplamının yüzde 30’u hizmet alımı karşılığında belediyelere ödenecek. TEDES’in yerel yönetimler için yeni gelir getirici bir proje olduğuna dikkat çeken Temuçin, “Yerel yönetimlerin şehrin güvenliği noktasında kullanabileceği bir çok ekipmana sahip olmaları doğal olarak bizi bu konuda yatırım yapmaya teşvik etti’’ diyor.

Akıllı trafik sistemleri geliştiriyor

Şirket, Akıllı Kavşak sistemi de dahil olmak üzere Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, Yaya Geçidi ihlal Tespit Sistemi, Otopark ihlal Tespit Sistemi, Tercihli Yol İhlal Tespit Sistemi, Hız Koridoru İhlal Tespit Sistemi gibi bir çok akıllı trafik denetleme sistemini ürün gamına ekledi. Bu sistemler sayesinde kırmızı ışık ihlali, emniyet şeridi ihlali, hız limiti aşımı, öncelikli yol ihlali, park yeri ihlali gibi birçok parametrenin denetlenebildiğin! söyleyen Temuçin, şöyle konuşuyor: “Şehrin kritik noktalarına yerleştirilen kameralardan alınan görüntüler, akıllı sensörlerden gelen bilgilerle birlikte değerlendirilerek yapılan ihlaller tespit edilecek, ihlalle ilgili bilgi ve görüntüler araç sahibine ceza makbuzu ile birlikte posta yoluyla gönderilecek. Ayrıca yine bu sistem sayesinde adli bir sebeple aranan araçlar da anında tespit edilecek.”

Sistemin uygulandığı bölgelerde kural ihlalleri sebebiyle oluşan can ve mal kaybının azaldığına dikkat’çeken Temuçin, şöyle devam ediyor: “Bunun doğal bir sonucu olarak da hastane, itfaiye, ambulans, polis gibi kamu hizmeti yapan kuruluşların iş yükü azalıyor. Burada temel amaç suçların, can kaybı ve yaralanmaların önüne geçmek. Oluşturduğumuz sistem sayesinde bu anlamda hem vatandaşa hem de kamu görevlilerine büyük katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.”

E-Kent, AH-GE faaliyetlerini, süreç otomasyonu ve günlük problemlere pratik ve kalıcı çözümler geliştirme yönünde odaklamış durumda. Şirket, tüm yaptığı çalışmaların öncelikle inovatif olmasına özen gösteriyor. Bunun için ‘înovasyon Departmanı’m kurduklarını söyleyen E-Kent Genel Müdürü Nabi Temuçin, “Bu departman SmartBanko, MiniBanko, Online İşlem Akışları, SMS Bilet, MobilBayi gibi bir çok donanımsal ve yazılımsal çalışmayı en doğru şekilde projelendirip hayata geçirmekten sorumlu” diyor. Şirket, bugüne kadar 150’ye yakın yazılım, ek yazılım, cihaz ve kullanıcı ara yüzünü projelendirip hayata geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu