Şirket Haberleri

Doğuş Grubu En Fazla Yabancı Ortağa Sahip Şirket

Son 10 yılda yabancıların Türkiye’ye ilgisinin artmasıyla birlikte holdinglerin yabancı ortaklarının sayısı da arttı. Halen en fazla yabancı ortağa 13 ile Doğuş Grubu sahip. Yıldız Holding’in 10, Koç Holding’in dokuz, Sabancı Holding’in ise sekiz yabancı ortağı bulunuyor. Holdingler, içlerinde küresel devlerin de yer aldığı yabancılarla ortaklıkları büyümede itici güç olarak kullanıyor.

Türkiye’de 10 yıl öncesine kadar yabancılarla ortaklığı olan şirket sayısı çok azdı. Ekonomide istikrann sağlanmasıyla birlikte yabancı sermayenin 2000’li yılların ortalarında başlayan ilgisi sonrasında ise bugün çok sayıda şirketin yabancı ortağı var.

ortaklik

Yabancı ortaklıklar konusunda en deneyimli şirketler hiç kuşkusuz büyük ve köklü holdingler. Buradan yola çıkarak yabancı ortaklıklar konusunda Türkiye’nin önde gelen kuruluşları üzerine bir araştırma yaptık. Holdinglere yabancı ortaklarının sayısı yanında yabancı ortaklıkların avantaj ve dezavantajlarını da sorduk.

Yaptığımız araştırmaya göre, yabancı ortak sayısında rekoru Doğuş Grubu elinde bulunduruyor. Doğuş Grubu’nun tam 13 yabancı ortağı var. Yıldız Holding 10 yabancı ortakla ikinci sırayı alıyor. Koç Holding’in dokuz yabancı ortağı bulunuyor. Sabancı Holding’in de sekiz yabancı şirketle ortaklığı var.

Yabancı ortakların sayısı önümüzdeki dönemde daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi hala devam ediyor.

DEVLERİN ORTAKLARI

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yabancılar için Türkiye’nin önemli bir yatırım ülkesi olduğunu ifade ediyor. Cantekinler, “Türkiye’yi yatırım için seçen yabancıların önemli bölümünün büyük ölçekli stratejik yatınmcılar olması ve karar alıcı pozisyonlarını korumak istemeleri nedeniyle genellikle çoğunluk hisse alımıyla ortaklık kurma yoluna gidiyor” diyor.

Büyük holdingler içinde yabancı ortak rekorunu elinde bulunduran Doğuş Grubu’nun BBVA, Volkswagen, CNBC gibi küresel devlerle ortaklıkları var. Doğuş Grubu’nun Hyaat International, IMG ve Azumi gibi yabancı gruplarla da ortaklıkları bulunuyor.

Yabancılarla ilk ortaklığını 1993 yılında Cargill ile kuran Yıldız Holding, son ortaklığı ise 2012’de Nissin Foods ile gerçekleştirdi. Yıldız Holding’in yabancı ortaklan arasında Hero, Kellogg’s ve McCormick gibi şirketler de var.

Fortune Global listesine giren tek Türk kuruluş olan Koç Holding’in Fiat, LG Electronics, Ford, UniCredit gibi devlerle ortaklıkları var. Sabancı Holding, ilk yabancı ortaklığını Phillip Morris ile kurmuştu. Amerikalı şirketle 1991’de Philsa’yı kuran Sabancı Holding, aynı şirketle 1994’te Philip Mor-risSa’yı faaliyete geçirdi. Sabancı’nın yabancılarla son ortaklığı ise geçen yıl gerçekleşti. Alman E.ON ile EnerjiSa’da yüzde 50-50 ortaklığa imza atıldı.

Anadolu Grubu’nun dünyanın içecek devlerinden Coca Cola ile ortaklığı var. Aksoy Holding, petrol devlerinden Shell ile ortak. Kibar Holding’in yabancı ortaklan arasında Hyundai yer alıyor. Diğer holdinglerin de alanında lider dünya devleriyle ortaklıkları var.

YENİLERİ GÜNDEMDE

Yabancı ortaklanyla ilgili bilgi alırken görüştüğümüz holdinglerin yöneticileri gelecekte yeni ortaklıklara da sıcak baktıklarını söylüyor. Fırsat gördüklerinde stratejik ortaklıklarla operasyonlarını büyütmek hepsinin hedefleri arasında yer alıyor.

Örneğin Kibar Holding 2014 yılında sadece yeni kurulacak işbirlikleri ve ortaklıklarla değil aynı zamanda mevcut ortaklıklanyla yeni iş geliştirme projeleri ve kapasite artışı gibi büyüme fırsatlarını değerlendirme planları yapı-yor.Halihazırda Carrier ve Leröy olmak üzere iki yabancı ortağı bulunan Alarko Holding’in CEO’su Ayhan Yavrucu da ortaklıklara hep sıcak baktıklannı, koşullar uygun oldukça yeni ortaklıklara açık olduklarını belirtiyor.

Sanko Holding’de yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanan Zeki Konukoğlu, holdingin stratejik ‘corebusiness’ındaki konularda oluşabilecek ortaklıklara her zaman sıcak baktıklarının altını çiziyor. Konukoğlu, kendileri için olası ortaklann alanlarında en başarılı ilk beş şirket arasında olmasının ciddi bir tercih nedeni olduğunu belirtiyor.

BÜYÜMEDEKİ İTİCİ GÜÇ

Peki yabancı ortaklıklar şirketlere ne katıyor? Bu soruyu özellikle yurtdı-şında aldığı projeleri yerli ve yabancı ortaklıklarla işbirliği halinde gerçekleştiren Limak Holding’in yönetim kurulu üyesi olan Ebru Özdemir’e sorduk.

Şirket kültürü olarak benimsedikleri ve artık sürdürülebilir bir model oluşturmaya başladıklan ortaklık olgusunu hızlı büyümede itici güç olarak kullanmaya çalıştıklarım söyleyen Ebru Öz-demir, “Ortaklık kurmak, riski paylaşmayı ve otokontrolü beraberinde getirdiğinden, bilgi ve deneyim paylaşımım da sağlamış oluyor” diye konuşuyor.

Ortaklıkları bitiren 4 neden

Kurumsal kültür uyuşmazlığı 0 Stratejik önceliklerin farklılığı 0 Karar alma mekanizmalarının tam olarak belirlenmemiş olması E Aynı ürün ve hizmeti sunan daha büyük bir yabancı ortakla işbirliğine gidildiğinde pazarların kısıtlanması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu