Şirket Haberleri

Bursalı Has Tavuk Beyaz Et Sektöründe Liderliğe Oynuyor

Damızlık alanında 43 yıllık bir geçmişe sahip olan Bursalı Has Tavuk, iki yıl önce giriş yaptığı beyaz et sektörünün etkisiyle cirosunu ikiye katladı. Şirket, 2013’te 169 milyon TL olan cirosunu geçen yıl 402 milyon TL’ye çıkardı. Bu performansla Ekonomist’in Anadolu 500 araştırmasmda cirosunu en hızlı arttıran ikinci şirket oldu. Şirketin bu yılki hedefi ise 520 milyon TL ciroya ulaşmak.

hastavuk

Dünyada 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretimi yüzde 62’lik artışla 2014 yılında 95,3 milyon tona ulaştı. Hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. 2030 yılında üretimin 143,3 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Türkiye’de de benzer bir trend söz konusu. 5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan ve yumurtacılık dahil kayıtlı 18 bin kümesle üretimin gerçekleştiği tavukçuluk sektöründeki oyuncular, farklı yatırım hamleleriyle sektörün büyümesine katkıda bulunuyor.

Bu şirketlerden biri de temelleri 1972 yılında atılan Bursalı Has Tavuk. Sezer ve Yılmaz ailelerinin ortak iş yapma kararıyla ortaya çıkan şirket, damızlık üretiminde 40 yılı aşkın bir tecrübeye sahip. İki yıl önce girdiği beyaz et sektörü ise Has Tavuk’u farklı bir noktaya taşıdı. Şirket, dergimizin ‘Anadolu 500’ araştırmasında ‘cirosunu en çok artıran şirketler’ sıralamasında ikinci sırada yer alarak dikkatleri üzerine çekti. Has Tavuk, 2013 yılında 169 milyon TL olan cirosunu geçen yıl 402 milyon TL’ye çıkardı. Bu yılın sonunda ise 520 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.

PROFESYONELLER YÖNETİYOR

Bursa, Eskişehir ve Balıkesir’deki idari noktalanndan yönetilen Has Ta-vuk’un 33 noktada damızlık ve yarka tesisleri, bir yem fabrikası, iki kuluçka üretim tesisi ve bir kesimhanesi var. Şu anda toplam 42 noktada bin 400 çalışanıyla Bursa, Eskişehir, Afyon ve Balıkesir illerine ekonomik katkı sağlayan şirket, sektörünün en büyük işletmeleri arasında yer alıyor.

Has Tavuk Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, yem bayiliğinin ardından yumurta işiyle sektöre giriş yaptık-lannı belirtiyor. Sezer, sonraki gelişmeleri ise şöyle anlatıyor: “Bir taraftan da araziler alıp yatırıma başladık. 1982 yılında ilk kez yurtdışından kendi damızlıklarımızı getirdik. Geçen yıllar içinde hiç durmadan kapasitemizi arttırdık ve büyüdük. 1982 yılından 2003 yılına kadar şirket yönetiminde, işin içinde yer aldık. Ancak 2003 yılında bayrağı çalışanlarımıza teslim ederek profesyonel yönetim şekline geçtik. Bu yolda çok doğru bir karar aldığımızı zamanla gördük.”

TAM ENTEGRE TESİS

Has Tavuk, yumurtalık ve etlik damızlık yumurtadan yumurtalık ve etlik civcive, yarkadan yem ve tavuk eti üretimine kadar tavukçuluğun her alanında faaliyet gösteriyor. Yılda 40 milyon yumurtalık civciv, 80 milyon etlik civciv, 100 bin ton beyaz et üretim kapasitesine sahip bulunuyor.

Has Tavuk, sektörde 43 yıllık bir geçmişe sahip. ‘Has Tavuk’ markasıyla beyaz et üretimine ise iki yıl önce geçü. Müjdat Sezer, uzun yıllara dayanan damızlıkçılık faaliyetlerinin şirketlerini piyasayı belirleyen işletmelerden biri haline getirdiğini belirtiyor. Sezer, bu konuda şunları söylüyor: “Beyaz et üretimine girişimizi önceden planlamıştık. Tam entegrasyon için böyle bir atak yapma zamanı gelmişti. Önümüzdeki yıllarda Türkiye beyaz et sektörü, hem iç pazar hem de bölgesel olarak Avrupa ve Ortadoğu pazarları içinde öne çıkacak. Bu nedenlerden dolayı gerçekleştirdiğimiz yatırımla işletmemizi daha entegre bir yapıya kavuşturduk ve beyaz et sektörüne girdik.”

KURU KESİM TEKNOLOJİSİ

Has Tavuk’un beyaz et üretim tesisi Balıkesir-Susurluk’ta yer alıyor. Beyaz et sektöründe elini güçlendirmek için son teknolojiye yatırım yapan şirket, tavukçuluk sektörünün ‘altın buluşu’ olarak adlandırılan ve dünyada üç firmada bulunan ‘aeroscalder’ kuru kesim teknolojisini Türkiye’ye ilk getiren firma oldu. Bu teknolojiyle ürünler el değmeden, sulu ortama sokulmadan, birbirine temas etmeden ve hava akımına tabi tutularak, herhangi bir enfeksiyona sebep vermeyecek şekilde birebir işlem görerek üretiliyor. Bu şekilde daha temiz, daha hijyenik ve daha sağlıklı üretim gerçekleştirilirken, büyük miktarda enerji ve su tasarrufu da sağlanıyor.

Müjdat Sezer, tesisin çevreci yönüne vurgu yapıyor. Sezer, “Kesim sonrası kasların sertleşmesini önleyen, etin daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlayan başka teknolojileri de Türkiye’de ilk kullanan firmayız” diyor.

26 ÜLKEYE İHRACAT

Sektördeki çoğu firma Ortadoğu ve Irak pazarına ihracat yaparken, Has Tavuk bu pazarların yanı sıra Afrika ve Türki Cumhuriyetlere de ağırlık vermiş durumda. Üretiminin yüzde 25-30’unu ihraç eden şirket, 26 ülkeye ihracat yapıyor. Bu yılın sonunda ihracat yapılan ülke sayısının 30’a çıkarılması hedefleniyor.

Müjdat Sezer, yakın vadede özellikle Afrika pazarının önem kazanacağını öngörüyor. Sezer, “Çünkü Afrika yetersiz kaynaklarıyla hayvansal proteine ihtiyacı olan insan kitlesi oranına baktığımızda çok farklı bir portföy sergiliyor. İmkan ve kaynakları açısından baktığımızda Irak gibi derin bir pazar değil ama daha sığ, daha düzenli bir pazar olduğunu gözlemliyoruz” diye konuşuyor.

Bu yıl Lübnan ve Katar’a Türkiye’den ilk defa tavuk ürününü Has Tavuk ihraç etti. Afrika’da Namibya ve Etiyopya’ya satış gerçekleştiren şirketin hedef pazarları ise AB ülkeleri ve Japonya. 2013 yılında 17,5 milyon dolar olan ihracatını geçen yıl 33,5 milyon dolara çıkaran Has Tavuk’un bu yılki ihracat hedefi ise 40 milyon dolar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu