Pazarlama Reklam

B2B’cilerle sosyal medyanın tadı kaçar mı?

B2B şirketler birbirinden renkli riral ve yazılı içeriklerle sosyal medyaya taze bir kan verdiler. Öyle ki, 2016Mb sosyal medyada B2B rüzgarı eseceği şimdiden net bir biçimde ortaya çıktı…

DOĞRUDAN tüketiciye dokunan şirketler için dijitalleşme ve sosyal medya pazarlaması artık sıradanlaşmaya başladı bile; ancak bu yolculuk B2B şirketler için henüz yeni başlıyor. Oldukça da hızlı bir başlangıç… Kısa süre öncesine kadar ‘‘Benim sosyal medyada iletişime neden ihtiyacım olsun ki?” diye düşünen global ve yerli B2B firmalar adeta sosyal medyaya akın ediyor. Öyle ki yapılan araştırmalar, küresel ölçekte B2B firmaların yaklaşık yüzde 70’inin sosyal medya fırsatlarından yararlanmaya başladığını ortaya koyuyor.

b2b

Geri kalan yüzde 30’un da sosyal medyaya ilgisiz kaldığı söylenemez; henüz bu işe bulaşmamış olanlar da yakın zamanda iletişim, PR ve pazarlama çalışmalarının sosyal medyaya kaydırılacağı konusunda hemfikir.

HEDEF KURUMSAL ALGIYI YÜKSELTMEK

Peki, gerçekten ne oldu da bir yazılım şirketi, enerji firması ya da demir-çelik sanayi yatırımcısı sosyal medyada yer almaya ve hatta pazarlama bütçesinin bir kısmını sosyal ağlara kaydırmaya karar verdi? Sorunun cevabı oldukça basit… B2C şirketlerin hemen ardından B2B şirketler de sosyal medyanın sadece bir eğlence yerinden ibaret olmadığını kavramış durumda.

Hal böyle olunca bu şirketlerin iletişim, reklam ve pazarlama çalışmalarını bu alana kaydırmaları da kaçınılmaz oldu. Tabii her şirketin kendince ayrı bir sebebi var. Büyük çoğunluk (yüzde 80) sosyal medyayı marka far-kındalığı ve şirket itibarını artırmak için kullanıyor. Yeni iş ortağı ve müşteri bulmak için sosyal medyanın gücünden faydalandığım belirtenlerin sayısı da hiç de az değil (yüzde 75). B2B şirketlerin sosyal medyada var olmalarını sağlayan diğer etkenlerse, müşteri potansiyelini belirleme, müşteri sadakatini artırma, CEO itibarını güçlendirme ve yeni kuşağın gözünde ‘en çok çalışılmak istenen firmalar’ arasında yer alma olarak sıralanıyor.

Üstelik hemen ekleyelim; sosyal medya sevdası sadece büyük ölçekli B2B şirketleri sarmış değil. Pazarlama ve iletişim çalışmalarında sosyal medyaya ağırlık verenlerin arasında KOBİ’ler de var. Öyle ki Amerika’da sosyal medya ve sosyal medya reklamlarını kullanan küçük ölçekli şirketlerin oranı yüzde 75’i aşmış. Global araştırmalarda ise marka bilinirliğini artırmak için sosyal medyayı etkin olarak kullanan şirketlerin oranı yüzde 90 seviyelerinde…

EN POPÜLERİ UNKEDIN

İşte, bu etkenlerin artışı, dahası başarılı örneklerdeki yükseliş, 2016’da çok daha fazla B2B şirkete sosyal medyada rastlayacağımızı gösteriyor. En sık rastlayacağımız mecra ise kuşkusuz Linkedin olacak. Çünkü hali hazırda sosyal medya iletişimine start vermiş B2B şirketlerin yüzde 80’in-den fazlası aktif olarak bu mecrada yer alıyor. Linkedln’ı çok az farkla Tvvitter ve Facebook takip ediyor. Dünyanın en büyük iş ağı Linkedln 2016 yılında da B2B şirketlerin en fazla tercih ettiği sosyal platform durumunda olacak.

Sosyal ağlarda B2B şirketlerin iletişiminde en sık kullandıkları yöntem ise ‘içerik pazarlaması’… Öyle ki 2015’te içerik pazarlamasını tercih eden B2B şirketlerin oranının yüzde 85 olduğu hesaplanıyordu. Bu yıl ise rakamın yüzde 90’a yaklaşacağı hesaplanıyor. Yapılan araştırmalarda içerik pazarlamasını Linkedln üzerinde yürütecek olan B2B şirketlerin oranı yüzde 94 olarak tespit edilmiş durumda. Kısacası, bu yıl sosyal medyada çok daha fazla kurumsal içerikle karşılaşacağımız ortada…

11 sosyal medya taktiği

Müşterileriniz ve iş ortaklarınız neredeyse, orada olun. J Gündemlerini takip edin, haberdar olun.

Hedef kitlenizin ilgi çekeceği konularda kaliteli içerikler sunun. Sektöre! uzmanlığınızı dijital alemde de konuşturun.

laft uzatmayın. B2B alıcılarının yüzde 95’i daha kısa içerik formatı tercih ediyor.

Şirketinizin sosyal medya hesaplarından paylaştığınız içerik kadar görsellerin de kalitesine dikkat edin.

Unutmayın, öncelikli amacınız itibar artırmak. Kötü çekilmiş bir fotoğrafla itibarınızı güçlendiremezsiniz.

Görsel içeriğin gücünden faydalanın. Görseller en etkili B2B pazarlama stratejilerinin başında geliyor. Bu nedenle B2B şirketlerin yüzde 39’u sosyal medyada düzenli olarak infografik (görsel grafik veri) paylaşıyor.

Infografiklerden sonra içerik pazarlamasında en çok tercih edilenler sırasıyla white paper (yüzde 78), örnek olaylar (yüzde 73), ve Online seminerler.

Videolarla mesajlarınızı güçlendirmeyi tercih edin.

2014’te B2B pazarlama çalışmalarında, video içeriği kullanımı yüzde 8’den yüzde 58’e yükseldi.

Krizlere her zaman hazırlıklı olun; mutlaka sosyal medyaya özel bir kriz planınız olsun.

Çalışanlarınızın sosyal medyada en büyük temsilcileriniz olduğunu hatırlayın. Mutlaka sosyal medya konusunda şirket ici eğitimler düzenleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu