Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Modası geçmeyen icatlar

7) Seyahat acenteleri

Turizm, 1800’lerin başında yaygınlaşmaya başladı. Yine de herkesin harcı değildi. Sadece zenginler, yeni yerler görmek, farklı mutfakları denemek, tarihi eserler gezmek için yollara düşerdi. Fakat yelkenli gemilere büet almak, atlı araba kiralamak, otellerde yer bulmak kolay işler değildi. 1840’lar-da seyahat acenteleri ortaya çıktı. Sizin adınıza her işi hallediyorlardı.

Seyahat acenteleri

1900’lerde buhar, elektrik ve yakıtla çalışan araçların ortaya çıkışı, turizmin daha geniş kitlelere yayılması, acentelerin önemini artırdı. Bugün internet sayesinde her tür rezervasyonu kendimiz yapabiliyoruz. Ama Online rezervasyonlarda hata olabileceği endişesi pek çok kişiyi yine acentelere yöneltiyor. Internet ortamına güvenmeyenler, çok karmaşık gezi planı olanlar ve iş adamları, acenteler yardımıyla seyahate çıkıyor. Ne de olsa, bir terslikte hesap soracakları bir kurum var.

8) Nokta matrisli yazıcı

Eskiden bilgisayarlarda yazıcı yoktu. 1970’lere kadar… Oysa bilgisayarda işlenen bilgilerin bir kağıda alınması ihtiyacı duyuluyordu, ilk yapılan yazıcı, harfleri nokta nokta oluşturuyordu. Adı da nokta matrisli (ya da matriksli) yazıcılardı. Daktilolar gibi siyah bir mürekkepli şerit yardımıyla harfler kağıtta görülür hale getiriliyordu.

Nokta matrisli yazıcı

Daha sonra bütün satın birden basan satır yazıcılar (line printer), mürekkep püskürtmeli yazıcılar (ink jet printer) ve lazer yazıcılar çıktı. Bugün siyah/beyaz ya da renkli lazer yazıcılardan başkası pek kullanılmıyor gibi. Acaba öyle mi? Nokta matrisli yazıcılar bugün hala revaçta. Çünkü karbon kağıdı ile bir kopyasının da aslıyla birlikte çıkarılması mümkün. Diğer hiçbir yazıcı bunu yapamıyor. Ayrıca sıcak, tozlu ortamlara daha dayanıklılar. Bugün dağıtım şirketleri, havayolu şirketleri, mutfak işçileri, nokta matrisli yazıcıdan başkasını kullanmıyor.

9) WindowsXP

Microsoft tarafından 2001’de piyasaya çıkarıldı. En iyi işletim sistemi olarak görülüyordu. 2014’te Microsoft, bu sisteme olan desteğini sona erdirdi. Ama milyonlarca kullanıcı, alışık oldukları bu sistemi, bir üst sistemle değiştirmek istemedi. Bilgisayarları güvenlik riskleriyle karşı karşıya idi. Ama bu bile kullanıcıları, XP’den vazgeçirmeye yetmedi.

windowsxp

Bugün banka ATM’leri, milyonlarca amatör bilgisayar kullanıcısı, ABD Donanması ve vergi daireleri hala XP kullanıyor. Donanma Microsoft’a, XP’nin güncellenmesi ve güvenliğinin sağlanması için ödeme yapıyor. Siz internete girmediğiniz sürece XP’yi daha yıllarca kullanabilirsiniz. İnternet kullanıyorsanız da dinamik IP adresi alın. Her kullanımda bu adres değişeceğinden bilgisayar korsanlarının sizi bulması zor olur. Statik adreslerde, IP adresiniz hiç değişmez. Zaten internet servis sağlayıcıları (ISP) müşterilerine sadece dinamik adres veriyor.

10) Daktilo

Genç okuyucularımız, daktilonun fotoğrafım bile görmemiş olabilir. Bilgisayar yazıcılarından önce yazının kralı daktilolardı. 1575’te Italyan baskı ustası Francesco Rampazzetto’nun, “scrittura tattile” (do-kunmalı yazı) adını verdiği ilk modelden günümüze çok gelişme göstermiş, elektrikli olanları bile yapılmıştı. Daktilo, pek çok müzik grubunda vurmalı çalgı olarak bile kullanıldı.

daktilo

1970’lerde müziğin dahilerinden oluşmuş dünyaca ünlü Pink Floyd grubunun “Money” adlı şarkısında daktilonun “çm” seslerini fark etmiş miydiniz? Bilgisayar yazıcıları icat olunca daktilolar da müzelik oldu. IBM, elektrikli daktilolar departmanını 1991’de Lexmark’a satıp hakimi olduğu bu piyasayı tamamen terk etmişti. Ama bugün daktilolar, özellikle polis merkezlerinde tekrar kullanılmaya başladı. Çünkü daktilodan çıkan belgeyi kilit altında tutabilirsiniz. Dışarıdan hiç kimse bu belgeye ulaşamaz. Bilgisayar korsanları için kötü haber.

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu