Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Modası geçmeyen icatlar

4) Çağrı cihazları

1949’da icat edildiler. Ama yaygın olarak kullanıldığı yıllar, 1970’lerden sonraydı. Türkiye’de de cep telefonlarından önce çağrı cihazları vardı. Size gelen mesajda, verilen telefon numarasını aramanız istenirdi. Siz de bulduğunuz en yakın sabit telefondan numarayı arardınız. Cep telefonları elbette ki çağrı cihazlarını gereksiz hale getirdi.

Çağrı cihazları

Fakat çağrı cihazlarının bir avantajı var. Cep telefonları, bazı binaların bodrum katmda ya da kapalı mekanlarda çekmiyor. Halbuki çağrı cihazlarında böyle bir sorun yok. Sinyalleri çok güçlü. Bu da doktorların ve hemşirelerin, bugün bile hastanelerde çağrı cihazını tercih etmesini sağlıyor. Üstelik çağrı cihazlarının bataryaları, cep telefonlarına oranla çok daha uzun ömürlü. ABD’de 1994’te 61 milyon olan çağrı cihazı sayısı, bugün beş milyona düşmüş. Ama tamamen sıfırlanmamış.

5) Çek defterleri

18’inci yüzyıldan beri çek, garantili ödeme biçimlerinden biri oldu. Hatta çekin icadının 9’uncu yüzyıla kadar uzandığını iddia edenler bile var. Amaç, güvenli para transferi yapmak. İstatistiklere göre çek kullanımı ABD’de azalmış olmakla birlikte iş dünyasının neredeyse yarısı, ödemelerde çek kullanmaya devam ediyor. Halkın tercihi de bu yönde.

Çek defterleri

Ev kiralayan insanların yüzde 70’i ödemelerinde çek kullanıyor. Bunun sebebi, insanların kredi kartlarından ağzmın yanmış olması ve ödemelerinin belgesini ellerinde bulundurma isteği. Kredi kartları, her tür usulsüz kullanıma açık. Bugün alınan güvenlik önlemleri sayesinde usulsüzlük çok azalmış olmakla birlikte eskiden kredi kartı sahipleri, haberleri olmadan kartlarının başkaları tarafından kullanılmış olmasından dolayı hayli dertliydi. Hele seyahat çekleri, en garantili ödeme aracı. Bankaya 100 dolar yatırıp üzerinde 100 dolar yazan çeki alıyorsunuz. Para taşımamış oluyorsunuz. Ödeme yaparken bu paranın bankada karşılığı olduğundan hiç kimse şüphe duymuyor.

6) Disketler

Bilgisayarlar ilk yıllarında veri depolayamı-yordu. Pek çok yöntem denendikten sonra kaset teyplere müzik kaydı yapar gibi veri kaydı yapılır oldu. Daha sonra pek de güvenilir olmayan disketler kullanıldı. 1967’de ortaya çıkan bu disketlere yaptığınız kayıtlar, o kadar güvenilmezdi ki bilgisayarın hiçbir sebep yokken disketi okuyamadığı oluyordu.

Disketler

Birkaç diskete kopya çı-karmadıysanız elinizdeki bütün bilgilerin uçup gittiğine tanık olurdunuz. Bugün disketler hala kullanılıyor. Hem de ABD ordusu taralından. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Va-lerie Henderson’a göre, bir başka adı “floppy disk” olan 8 inçlik (20 cm’lik) disketlerin kullanılma sebebi, disketlerdeki bilgilerin “hack”lenememesi. Bugün hiçbir sivil bilgisayarda disket donanımı yok ki, disketler korsan saldırısına uğrasın. Penta-gon’un kendini, eski teknoloji ile korumaya çalışması inanılır gibi değil.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu