Kripto Paralar

Blokzincirler ve avantajları

BLOKZİNCİRLER yapıları gereği içerisinde işlemlerin yer aldığı bloklardan oluşmaktadır.

Bu bloklar ise belirli sayıda veriyi ya da işlemi depolayabilmektedir. Blokzincirleri temel olarak bloklardan oluşan, birbiri ardına devam eden ve bir sonraki bloğun bir öncekini doğruladığı bir zincir yapısı olarak hayal edebiliriz.

Bu zincirdeki tüm bloklar ve içerisindeki bilgiler dünyadaki herkes tarafından erişilebilir, indirilebilir ve saklanabilir durumdadır. Blokzincir üzerinde çalışan birbirinden bağımsız doğrulayıcılar, bunlara blokzincir görevlileri diyebiliriz, bu zincire eklenecek yeni blokları doldururlar ve süreç bu şekilde devam eder. Güvenlik, hız, maliyet ve merkeziyetsizlik açısından blokzincirlerin önemli avantajları bulunmaktadır.

Blokzincirler sahip olduğu özellikler sayesinde değiştirilemez ve geri döndürülemezdir. Dünya üzerinde binlerce kişi blokzincirlerdeki verileri aynı anda sakladığı ve koruduğu için ağın siber saldırıya uğrama ihtimali çok düşüktür. Blokzincirde bir değişiklik yapmak için ağdaki doğrulayıcıların %50’sinden fazlasının fikir birliği gerekmektedir. Bu sayede ağa bir siber saldırı gerçekleştirme maliyeti de oldukça yüksektir.

Birbirinden bağımsız ve tüm dünyaya yayılmış bir sistemde, bu bilgisayarların %50’sinden fazlasını ele geçirmek ise neredeyse imkansızdır. Bunu bir şirketin muhasebesini tutan dünyanın farklı yerindeki binlerce muhasebeci olarak düşünebiliriz. Bu muhasebeciler her blokta fikir birliğini sağlamaktadır. Herhangi birinin kayıtlarının silinmesi ya da yok edilmesi durumunda ise diğerleri kayıtları tutmaya devam edecektir. Bu yapı, blokzincirlerin merkeziyetsizlik ve güvenlik avantajını göstermektedir.

Blockchain (blok zinciri) teknolojisi nedir?

PARA TRANSFERLERİ KONUSUNDA DEVRİM

Geleneksel para transfer yöntemlerini, bankaları ya da ödeme hizmetlerini ele aldığımızda bu süreçlerin hem maliyetli olduğunu hem de uzun sürdüğünü biliyoruz. Bu sebeple özellikle ortalama gelir seviyesinin düşük olduğu ülkelerle, gelişmiş ülkeler arasındaki yüksek maliyetli kişiden kişiye para transferleri konusunda blokzincirler bir devrim ortaya koymuştur.

Blokzincirler hem şirketler düzeyinde hem de sivil toplum örgütleri ve devletler düzeyinde bir dizi devrim niteliğindeki değişikliği gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Tüm dünya üzerinde kısa sürede ve düşük maliyetle gerçekleşen ödemeler, merkeziyetsiz platformlar ya da resmi kayıt verilerinin işlenmesi gibi neredeyse sınırsız potansiyele sahiptirler. Kullanım oranlarının her geçen gün arttığı ve büyük kurumların işleyişlerinin bir parçası haline getirmeye çalıştığı bu teknolojiyi gelecekte çok daha sık kullanacağımız kaçınılmaz bir gerçektir.

Bitexen Ceo’su
Yahya Tuğyan Erdem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu