Kripto Paralar

Oyun Sektörü ve NFT

Blokzincir ve bulut teknolojilerine bağlı olarak gelişimini sürdüren oyunların NFT bağlantılı gelir kalemlerinde önemli büyümeler gözleniyor. Endüstrinin yeni dinamosu olacağı anlaşılan NFT’lerin şimdiden milyarlarca dolarlık katma değer sağladığı aktarılıyor.

NFT ve Oyun Sektörü

METAVERSE özelinde sıklıkla dile getirilen endüstriler arası işbirliği, oyunlar üzerindeki gelir noktalarında yeni alternatifler oluşturuyor. Pek çok kişinin ilk kez deneyimleediği üç boyutlu ortamların halihazırda tam anlamıyla keşfedilememiş olması bir yana, reklam ve pazarlama faaliyetleri için güncel pencereler açılması, geleceğe dair yorumlarımızı daha da netleştirebiliyor. Tabii bu noktada, her endüstrinin beklentisi de farklı oluyor. Ürün, mal ve hizmetlerle ilgili sayısal bağlantıların ne kadar zamanda karşılığı olacağını görmek istiyorlar.

Sistem de sürdürülebilir olma adına fiziki gerçekliğe tutunma ihtiyacı güdüyor. Sanal ortamın bağlı olması gereken fiziki temel ihtiyacına odaklanan satış-pazarlama faaliyetlerinde NFT, önemli bir geçiş noktası oluyor. Aidiyet ve aidiyet üzerine inşa edilebilecek müşteri sadakatinin en önemli bağlantılarından birini bizlere sunuyor. Bugün, oyun üzerinde elde edilen milyarlarca dolarlık ekonomisi, çok farklı opsiyonların sinyalini veriyor.

NFT
NFT

Oyunda NFT Beş Milyar Dolara Yaklaştı

Reuters’ten Elizabeth Howcroft’un haberine göre blok zincir pazar araştırmacılarından DappRadar, oyuncuların 2021 yılında NFT’ye toplam 4.9 milyar dolar harcadığını belirtmiş. Aynı haberde Kasım 2021’de o yaratılan atmosferin biraz durağan seyre girdiği; buna karşın 2022 itibarıyla halihazırda 484 milyon dolarlık bir hacimle satın alımların devam ettiği söyleniyor.

Her teknolojik hamlede olduğu gibi, NFT’de de tüketiciler trendlerin gerisinde kalmamak ve günceli takip etme güdüleriyle hareket ediyorlar. Bu da zamanla ilk yaratılan coşkunun süreklilik göstermemesine neden oluyor, ilk heyecanın toz bulutu dağıldığındaysa, geriye daha stabil ve bu konuda kararlı firmaların hamle yapması beklentisi kalıyor. Tabii beklentinin realize edilebilmesi için çok sayıda yöndeşik operasyonun da olması şartı var. Yani farklı sektörler, aynı şekilde kararlılıklarını sanal ortamdaki satış unsurlarına odaklamalılar.

Tıpkı Microsoft’un sürekli biçimde oyun firmalarıyla köşe kapmaca oynar gibi satın alımlar yapmasında olduğu gibi, çok yönlü ve istikrarlı davranışlar gözlemlenmeli. Bu sürecin oturmasına kadar da biraz zamana ihtiyacımız olduğu bir gerçek. Peki oyunlar bunu nasıl oturtacak? Yeni bir gelir modelini, NFT üzerinden nasıl inşa edebiliyorlar ve bunun müşteri sadakatiyle ilişkisi nedir? Bu iki soru, birbiriyle doğrudan bağlantılı.

Oyunların sistemi oturtması için kullandıkları yöntem “kazanmak için oyna” (play-to-win) mortosuyla hareket ediyor. Oyuncular geçirdikleri süre boyunca elde edindiklerini daha sonra NFT pazarında satışa çıkarabiliyorlar. Bir anlamda her oyun kendi iç borsasını da kuruyor gibi yorumlayabilirsiniz. Bu bazen bir macera oyunundaki gizemli sanal objeler olabiliyor; bazen de hikâye ile doğru orantılı elde edilen tecrübeler olabiliyor. Bu bahsettiğimiz konu online oyunlar için, genel hatlarıyla en basit şekilde telaffuz edilebilecek NFT kullanım yöntemi.

Diğer yandan, Epic Games ve Microsoft gibi devler daha farklı şeyler planlıyor. Daha önce de burada Epic Games’in yaptığı hamleleri söylemiştik. Üç boyutlu pazaryerlerini satın alması (SketchFab) ve kendi oyun motorlarını (Unreal Bngine) bununla entegre tutmayı planlıyor olması, aslında NFT üzerinden şekillenebilecek olası hamleler hakkında fikirler veriyordu. Hedef oyun içi malzemelerin başka oyunlara da entegre edilebilir hale gelmesi şeklinde düşünebilirsiniz. Yani sanal ortamda üretilmiş bir oyun içi kılıç modelinin, başka bir oyunda benzer bir iskelet sistemine tuttunılabilme olasılığı üzerinde çalışılıyor. Diğer bir deyişle merkezi olmayan bir yeni evrende, ekonomik yönden kontrol edilebilecek bir sermaye akış noktası arayışı hâkim.

Kamu Kaynakları Sayısalı Teşvik Ediyor

Nitelikli istihdam arayışı için belirli dönemlerde çağrısına çıkılan TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BlGG), oyunda ve oyun teknolojilerinden faydalanan endüstriyel faaliyetlerde yer almayı planlayan gençler için çok önemli fırsatlar sunuyor. Bundan farklı olarak T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da konuyla ilgili çok sayıda çalışması var. En önemlisi oyunlar, “döviz kazandırıcı hizmet” olarak tanımlanıyor. Bu da destek alınma sürecinde daha kolay bir sürecin içinde olduğumuzu gösteriyor. Konuyla ilgili, hazırlanmış bir internet sitesi dahi mevcut: https://kolaydestek.gov.tr/destekler/25/89 . Başvuru ve izlenecek yollar, neyin ne ölçüde destekleneceği gibi soruların yanıtlarını buradan öğrenebilirsiniz.

Dr. Ali Efe İralı / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu