Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yaz Mevsiminde Piyasaların Durumu

ALTIN KORUNMA ARACI

Portföylerde en çok önerilen dördüncü yatınm aracı altın. Geçen hafta dergimizde altın konusunu detaylıca analiz etmiştik. Altınla ilgili şunu söyleyebiliriz; global riskler, FED’in faiz ar-tınm hamleleri gibi faktörlerle birlikte uzmanlar, güvenli liman algısı, risklerin hedge edilmesi gibi nedenlerle portföylerde altın olmasını öneriyor.

Portföyde yüzde 30 oranında altın önerisinde bulunan Ahlatcı Yatınm Genel Müdürü Tuncay Karahan “Önümüzdeki günlerde özellikle yurtdışın-da yaşanabilecek siyasi ve jeopolitik riskleri göz önüne aldığımızda, portföylerde piyasalarda güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altın ve dövize yer verilmesi öngörümüzü koruyoruz” diyor.

BORSADA 100.000 KIRILABİLİR

Yatınm araçlan ile ilgili beklentilere tekrar dönecek olursak, borsa tarafında uzmanlar aşağı hareketlerde bu yıl sonu için en düşük 85.000-90.000 bandına işaret ediyor. Yukarıda ise ankete katılan 12 uzmanın beş tanesi 100.000 üzeri seviyeleri hedef olarak gösteriyor. Aşağı çekilmelerde portföylerde hisse oranı artırılabilir. Çünkü değerleme olarak borsanın hala iskontolu olduğu vurgusu yapılıyor.

Kapital FX Genel Müdürü Gökalp İçer, Türk hisse senetlerinde 96.600’e doğru olan hareketin 70.000’lerden süregelen bir hareket olduğunu anımsatıyor. Borsanın diğer gelişmekte olan borsalarımn üzerinde performans gösterdiğini hatırlatan İçer, yeni alım için rasyonel seviyelerin olmadığı kanaatinde.

FED İZLENECEK

Amerikan Merkez Bankası FED, mayıs toplantısında faizleri üyelerin oy birliğiyle yüzde 0,75-1,00 aralığında sabit bıraktı. 14 Haziran’da FED faiz karan, üyelerin açıklamalan ve toplantı sonrası tutanaklarda yer alan ifadeler yakından takip edilecek. Faiz artışına kesin gözle bakılırken, dolardaki hareketin nasıl şekilleneceği FED’in 4,5 trilyon dolar büyüklüğündeki bilançosunun kademeli ve öngörülebilir bir şekilde küçültülmesi konusuna bağlanıyor. Burada özellikle ABD Başkanı Trump hakkındaki soruşturma ve ekonomi politikalarına yönelik gelişmeler izlenecek.

Dolar/TL’de yıl sonu beklentileri

Deniz Portföy Fatih Arabacıoğlu 3,50 – 3,60 Dolarda yıllık ortalama, üstel bazda 3.45 civarında. Bu seviyelerden döviz borçlularının erken kapatmaları tetiklenebilir. Bunun üzerinde 3,65 gecilmediği sürece dövize satıcı gelmeye devam etmesini bekliyoruz.

Yurtiçinde ise olası kabine değişikliği durumunda ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı ve 180 günlük plana ilişkin ayrıntılar takip edilecek. Ekonomik tarafta ise TCMB’ nin 15 Ha-ziran’da açıklayacağı faiz kararı önemli olacak. TCMB’nin sıkı duruş politikası kurda yükselişe engel olsa da 3,50’ye gelindiğinde alımlar artıyor ve bu seviyesinin altına düşüş gerçekleşemiyor. 3,50-3,70 aralığında seyretmesi beklenen dolar/TL için, yılsonunda 3,80 seviyesi öngörülüyor. Ancak dolar/TL’de tansiyonu artıracak sıcak gelişmeler olursa uzmanlara göre kur 3,90’ı zorlayabilir.

3,50 ALTI ZOR

Bir süredir nispeten daha dar bir bantta hareket eden bir dolar/TL kuru var. TCMB’nin para politikası sıkılaştır-ması ve artan fonlama maliyetleri çerçevesinde TL, arbitraj ve carry trade için cazip hale gelirken, oluşan günlük talepler, zaman zaman TL’de 3,50 seviyelerine doğru bir eğilimi destekledi. Ancak uzmanlara göre, gerek artan kurumsal döviz ihtiyacı, döviz borçlulukları ve MB’nin azalan rezervleri çerçevesinde 3,50 altı çok olası görünmüyor.

Tuncay Karahan, özellikle FED’in bilançosunun daraltılması ve faiz artırımına gitme ihtimalinde yaşanan artış ve yerel FED başkanlarmm açıklamalannın dolar kanadında tansiyonun yükselmesini desteklediğini söylüyor. Karahan, ‘Yurtiçinde, ekonomiyi canlandırmak adına yapılan teşviklerin olumlu etkileriyle makro verilerde yaşanan iyileşme beklentisi ve TCMB’nin para politikasına yönelik atacağı adımlar TL’deki güçlü duruşu destekliyor” diyor. Ancak Karahan, yıl sonu kur fiyatının 3,70-3,80 bant aralığında olacağı öngörüsünü korumaya devam ediyor.

Gedik Yatırım Metin Ayışık 3,60 – 3,70

TCMB’nin sıkı para politikasının etkisi ile dengelenen Dolar/TL kurunda yılın zirvelerinin görüldüğünü düşünüyor, yıl ortalamasının ilk çeyrekte oluşan 3,69’a yakın bir şekilde 3,60-3,70 aralığında oluşacağı görüşümüzü koruyoruz.

InvestAZ Hakan Avdan 3,60 – 3,70

Önümüzdeki aylarda dolar 3,40-3,30 seviyelerine kadar i bir düşüş yaşayabilir fakat yıl sonuna doğru dolar/TL’nin i tekrar yukarı önlü bir hareket yapacağını dusunuyorum.

Yapı Kredi Yatırım Gülsevin Çipli 3,60 – 3,70

Teknik olarak yıl sonuna doğru 3,60-3,70 bandında hareketlenmesini bekliyoruz.

Ahlatcı Yatırım Tuncay Karahan 3,70 – 3,80

Yılın ikinci yarısında itibaren ABD Başkanı Trump’a yönelik 1 politik endişelerin devam etmesi ve FCD’in para politikasında 1 atacağı adımlar, dolar kanadında volatiliteyi artırabilir.

Garanti Yatırım Zeki Şen 3,70 – 3,80

Son günlerde yurtiçinde yatırımcıların dolar alım ilgisinin azaldığını görüyoruz. Öte yandan, yabancı yatırımcılar TL’de halihazırda ağırlıklı olarak uzun pozisyonda kalmaya devam ediyor.

IKON Menkul Engin Kuru 3,70 – 3,80

Trump’a ilişkin endişeler, FED’in yılın geri kalanında üç tane faiz artıracağı beklentisini azaltsa da 2-3 faiz artışı yapılması mümkün. Diğer yandan yurtiçinde hükümetin durgunluğa giren ekonomiyi canlandırma çabası, TCMB’inin faiz arttırım alanını kısıtlayabilir. Bu da kuru yukarı taşıyabilir.

ALB Menkul Cihan Aluç 3,80 – 3,90

MB’nin sıkılaştıcı hamleleri TL’nin savunmasında ve rakabetinde önemli bir rol oynadı. Bu süreçte FED etkisinide dikkate aldığımızda dolar tarafında yukarı yönlü hareketlerde global bir şok ya da kaçış ihtimalini de ayrıca değerlendirmek gerekecek.

Destek Menkul Tuna Yılmaz 3,80 – 3,90

TCMB’nin politikalarına olumlu tepki veren TL varlıkları, küresel piyasalardaki belirsizlikten kaynaklı düşüşlerini sınırlı tutuyor. Etkinin diğer ayağında ise FED politikaları karşımıza çıkıyor. FED’in bilançosunu ne zaman azaltacağı yönünde beklenti daha fazla bir risk unsuru oluşturuyor. Dolayısıyla 3,50’ye yakın yerlerde alanların geldiğini görüyoruz.

Kapital FX Gökalp İçer 3,80 – 3,90

FED’in faiz artırım sayısı ve sıklığı doların küresel bazdaki hızını ve yönünü belirleyecek. Ekonominin gerçekleri doların küresel piyasalarda cok fazla güçlenememesine neden olacak. Ancak içsel sebepler ve gelişmekte olan piyasalarının cazibesinin azalması, dolar/TL’de yıl sonuna kadar kademeli bir yükselişe neden olacak.

YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Kısa vadede TL’ye belirgin şekilde yön verecek bir arz/talep dengesizliği görülmesini beklemeyen Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen, “Ancak, doların küresel olarak ne kadar değer kaybedeceği belirsizken, risk iştahı yüksek seyretmeye devam etse de yabancı yatırımcıların TL’deki uzun pozisyonlarını artırmaya yanaşmayacağını ve para biriminin kazananlarının sınırlı kalacağını düşünüyoruz” diyor. Zeki Şen, bu çerçevede yıl içinde görülen dip seviyelerin bulunduğu 3,52-3,53 aralığının dolar/TL’de aşağı yönlü hareketleri sınırlamasını bekliyor. Zeki Şen, bir süre 3,50-3,65 aralığında hareket etmeye devam etmesini beklediği dolar/TL’nin yılın ikinci yarısında yönünü yukarı çevireceği yılı 3,80 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyor.

IKON Menkul Genel Müdürü Engin Kuru, TCMB’nin sıkı para politikasını sürdürmeye devam ettiğine ve Merkez Bankası’nm ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11,95’ler seviyelerine yükseldiğine dikkat çekiyor. Engin Kuru, “Sıkı duruş, TL’yi destek-lese de ara ara yurtdışı kaynaklı bozulan risk algısı TL’de yukan yönlü tepkilerin yaşanmasına neden oluyor. Ancak ona ve uzun vade de bakıldığında, Trump’ın vaatlerini yerine getiremeyeceği beklentisi giderek güç kazanıyor” diyor.

FAİZDE YÖN YUKARI

Gösterge faiz, çift haneli rakamlarda seyrini sürdürüyor. Yüzde 9,50 seviyelerini görse de oradan aşağıya doğru gevşeme yaşanmadı. Yukarı yönlü seyrin sürdüğü gösterge faizde yüzde 10,50 altının görülmesi beklentiler dahilinde değil. Önümüzdeki süreçte gösterge faizde uzmanların beklentileri, 11,00-12,30 arasında seyretmesi yönünde.

TCMB, nisan ayında Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını yüzde 12,25’e yükselttikten sonra mayıs ayında toplantısı olmayan TCMB ay içinde kademeli bir şekilde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 11,97 seviyelerine kadar yükseltti. Bu hareketle TCMB enflasyonla mücadele konusunda piyasalara sinyal vermeye devam etti. Haziran ayında yurtdışında FED faiz karan, üyelerin faiz projeksiyonu tahminleri ve toplantı sonrası Yellen’in yapacağı açıklamalar en önemli gündem maddesi olacak. FED’in faiz artınmına neredeyse kesin gözüyle bakılırken piyasalar, faiz tahmini ortalaması, faizlerin artış hızı ve bilanço küçültme ile ilgili ifadeler odaklanacak. Faiz tahmininin 2017 için dört faiz artınmına işaret edecek şekilde yukarı yönlü revize edilmesi piyasalarda satış baskısına neden olabilir. Ekonomik tarafta faiz artırması beklenen FED karan sonrası TCMB’nin nasıl bir aksiyon alacağı ve sıkı duruşunu koruyup korumayacağı izlenecek.

ENFLASYON TAKİP EDİLECEK

Yükselen enflasyonun ve Trump kaynaklı artan endişelerin etkisiyle gösterge faizin 11,55 seviyelerine kadar yükseldiğine dikkat çeken Invest AZ Genel Müdürü Hakan Avdan, “Dolar/TL’deki yükselişin enflasyona geçişkenliğinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz. Tabii enflasyonu düşürmek için planlanan reformların hızlı bir şekilde uygulanmaya başlaması, gösterge faizin de aşağı gelmesine neden olabilir” diyor.

Tuna Yılmaz da gösterge faizin aşağı çekilebileceğini söylüyor ancak burada Trump politikaları başta olmak üzere küresel belirsizliklerin sürmesi de ayrı izlenmesi gereken bir süreç olduğuna işaret ediyor.

Gökalp İçer ise şu yorumu yapıyor: “Sonuçta gelişen bir piyasayız, hisse senedi ve tahvil piyasamız arasında bir trade ofif olmaz, çıkış olursa ikisinden de olur. Böyle bir ortamda Türk tahvilleri eskisi kadar çekici olmayacak. Grafik üzeri korelasyonda gösterge faiz, CDS’ten koptu ancak 12 aylık enflasyon beklentileriyle yüksek korelasyon göstermeye devam ediyor.”

Gösterge faizde yıl sonu beklentileri

Garanti Yatırım Zeki Şen 10,00-10,50

Yüksek seyreden enflasyon ve TCMB fonlama maliyeti bir süre daha tahvil faizlerinin yüksek seyretmesine yol açacak. Ancak yılın ikinci yarısında enflasyonda beklediğimiz gerileme ile MB’nin de kademeli olarak fonlamada bir miktar gevşemeye gitmesi söz konusu olabilir.

Deniz Portföy Fatih Arabacioğlu 10,50 -11,00

iki yıllık gösterge, 10,80 ile 11,25 arasına sıkıştı. Aşağıya doğru gitmesini enflasyon beklentilerindeki karamsarlık, yukarı doğru gitmesini ise düzelmeye başlayan siyasi gerilimler ve teşviklerin arzı desteklemesiyle risk priminde azalma beklentisi engelliyor.

Gedik Yatırım Metin Ayışık 10,50 -11,00

Yurtiçinde enflasyon ve yurtdışında FED faiz artışı beklentisi nedeniyle faizlerde aşağı yönlü marjları sınırlı görsek de e yılın son aylarında enflasyondaki düşüş beklentisinin faizleri aşağıya çekebileceğini düşünüyoruz.

Kapital FX Gökalp İçer 10,50 -11,00

Gösterge tahvil faizi, stabil seyrediyor görüntüsü verse de küresel krizden sonra oluşan 7-8 yıllık uç noktaların yakınında seyrediyor. Tahammül eşiğimiz olan yüzde 12 aşılırsa, tahvil piyasasında da sıkıntı büyüyecektir.

Ahlatcı Yatırım Tuncay Karahan 11,00 – 11,50

Yılın ikinci yarısında,yurtiçinde mqkro verilerde yeşsnan iyileşme beklentisine rağmen sınırımızda yaşanan jeopolitik riskler ve FED’in faiz artırımına gitme ihtimali göz önüne alındığında yıl sonu gösterge tahvil beklentimiz yüzde 11,50-12,00 arası.

Destek Menkul Tuna Yılmaz 11,00 -11,50

TL varlıklarındaki iyimser hava gösterge faizinin yükselişini sınırlandıran bir etki yaratıyor. TCMB’nin fonlama maliyetini yüksek enflasyondan dolayı yukarıda tutması, gösterge faizini aşağı çekebilir.

IKON Menkul Engin Kuru 11,00 -11,50

Reformların etkisi uzun vadede hissedildiği düşünüldüğünde, gösterge faizde yılı çok oir değişiklik olmadan yüzde 11,00-11,50 bandında bitirebiliriz.

InvestAZ Hakan Avdan 11,50 -12,00

Enflasyon dinamikleri nedeniyle faizde önemli bir düşüş beklemiyorum. Enflasyon yıl sonuna kadar yüksek kalacak gibi görünüyor, bu nedenle faizde kalıcı bir düşüş beklemek doğru olmaz.

Yapı Kredi Yatırım Gülsevin Çipli 11,50 -12,00

Teknik olarak yıl sonuna doğru gösterge faizin 11,00-11,50 bandında hareketlenmesini bekliyoruz.

ALB Menkul Cihan Aluç 12,00 – 12,50

Merkez Bankası’nın hamleleri burada önemle takip edilecektir. Buna ek olarak global tarafta faizlerin artışı : yurtiçinde tahvil getirilerini yükseltebilir.

TALİP YILMAZ / GÖZDE YENİOVA

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu