Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Temmuzda Beklentisi Olan Hisseler

beklentisi olan hisselerAğustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine kadar endeksin 76 bin-78 bin aralığında yatay hareket etmesi bekleniyor. Bu süreçte borsada yatırım yapmak isteyenlere hikayesi olan, beklentisi ve bilançosu güçlü, defansif hisselerden seçim yapmaları öneriliyor…

MART ayı başında 62 bin seviyelerinden haziran başına kadar 82 binlere yükselen Borsa İstanbul’da (BIST) Haziran’m 10’undan sonra yükseliş trendi kırıldı. Geçen aym ilk haftasından sonra kar satışlarının güçlenmesiyle aşağı yönlü bir trende giren endeksin önümüzdeki dönemde 76 bin-78 bin bandında hareket etmesi bekleniyor. Kısacası analistlere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar endeks dar bir bantta yatay seyredecek. i Öte yandan yatay piyasada işlem yapmanın volatilitedeki (oynaklık) artış nedeniyle zor olduğunu hatırlatan analistler böyle dönemlerde kendi hikayesi olan daha defansif hisselerin tercih edilmesini öneriyor.

Bu kapsamda da ağırlığın likiditesi yüksek hisselere verilmesi tavsiye ediliyor. Olası sert volatil hareketlerin etkisini sınırlandırmak için bilançosu güçlü, öz varlık karlılığı istikrarlı olarak artan, kendine özgü hikayesi olan hisselerin seçilebileceği belirtiliyor. Yine analistlere göre, seçilecek şirketin likit ve döviz varlığının dengede olması da yatırımcılara bu dönemde avantaj sağlayacak bir diğer önemli unsur olarak sıralanıyor.

Seçilecek hisselerin yanı sıra bu süreçte yatırım vadesini doğru seçmek de oldukça önemli. Analistler, konjonktürün karışık, fiyat hareketlerinin volatil olduğu dönemlerde yatırımların kısa vade yerine orta ve uzun vadeli olması gerektiği konusunda hemfikir. Bunun nedeni ise güçlü hisselerde kon-jonktürel ortam sebebiyle yaşanan düşüşlerin orta ve uzun vade yerini yeniden yükselişe bırakabilecek olması.

ENFLASYON VE IRAK İZLENECEK

Önümüzdeki dönemde öncelikle iç piyasaları etkilemesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin izleneceğini söyleyen analistler, içeride bir diğer gündemin de TCMB’nin politika faizinde indirim sürecine girip girmeyeceği olacağı kanısında. Yurtiçi enflasyon verisinin dikkatle takip edilmesini öneren analistlere göre, politika faizinde indirim süreci enflasyonun izin verdiği ölçüde devam edecek.

Yurtdışında ise piyasaları Amerikan Merkez Bankası’nm (FED) izleyeceği politikalar etkileyecek. FED’in bu yılın sonbahar aylarında tahvil alım programını bitirmesi, Türkiye’yi Ortadoğu’daki olası gelişmelerinden etkilemesi bekleniyor. Irak’ta yaşanan Musul kaynaklı gerginliklerin etkisiyle petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği bir ortamda enerjide ithalat oranı yüksek olan Türkiye’nin bu süreçten olumsuz etkilenebileceği düşünülüyor.

“DEFANSİF HİSSELER SEÇİLMELİ”

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasının piyasalar için belirsizlik yarattığım söyleyen Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, “Irak’ta yaşanan gelişmeler de piyasalar için bir risk oluşturuyor. Irak, Almanya’dan sonraki en büyük ihracat pazarımız olması nedeniyle de bizim için önemli.

Petrol ithalatının yüzde 30’u Irak tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla bölgedeki olumsuz gelişmeler bizim piyasalarımızı da baskı altında tutar. Diğer yandan Ukrayna ve Rusya arasındaki olumsuz gelişmeler de bölgelere iş yapan firmalar açısından risk oluşturuyor. Bu arada içeride enflasyon ve faiz oranlarının borsanm gidişatını etkileyeceğini düşünüyorum” diyor.

Önümüzdeki dönemde FED’in normalleşme sürecine bağlı olarak faiz ve enflasyon oranlarını yüzde 7-8 seviyelerinde sabitleyeceğini tahmin eden Yalçın, piyasaya ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor: “Borsanm bundan sonra düşmesi için henüz büyük bir sebep yok. Önümüzdeki dönemde daha yatay 76-78 bin bandında hareket edebileceğini düşünüyorum. Ancak yatay hareket eden piyasada işlem yapmak volatilitedeki artış bakımından zor olur. Bu nedenle yatırımcılar hisse seçiminde kendi hikayesi olan daha defansif hisseleri tercih etmeli; ağırlık BIST-30’da işlem gören likiditesi yüksek hisselere verilmeli.”

“ORTA VE UZUN VADE TERCİH EDİLMELİ”

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin dikkatle takip edileceğini ifade eden Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, ancak bu yılın Mart ayında yapılan yerel seçimlerde yaşanan sert ortamın cumhurbaşkanlığı seçimlerine yansımasını beklemiyor. Piyasalar açısından bir diğer önemli maddenin FED’in bu yılın sonbahar aylarında tahvil alım programını bitirmesi olacağını söyleyen Ümüt, “Tahvil alım programının bitirilmesi sonrasında ABD’den olumlu datalar gelmeye devanı edebilir. Buna paralel olarak 2015 yılının ilk yarısında faiz artırımı beklentisi oluşabilir. Bu beklenti ile de gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı piyasalarda ciddi volatil hareketler görülebilir. TCMB’nin politika faizinde indirim sürecine girmesiyle de bankacılık endeksi önderliğinde BIST-lOO’de yükseliş hareketleri görülebilir” diyor.

Ümüt’ e göre, yatırımcılar tüm bu gelişmeler sonucu oluşacak sert volatil hareketlerin etkisini sınırlandırmak için bilançosu güçlü, öz varlık karlılığı istikrarlı olarak artan ve kendine özgü hikayesi bulunan hisseleri seçmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu