Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Rusya da AB’ye ambargo uyguluyor

rusya ambargoAB ve ABD’niıı mali ve ekonomik önlemlerine Rusya karşı atakla yanıt verdi. Ukrayna ile çatışma halinde olan Rusya, AB, ABD, Kanada, Avustralya ve Norveç’ten gıda ithalatını yasakladı…

AVRUPA Birliği savaş karşıtı bir örgüt. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir daha savaş olmasın felsefesi ile kurulmuş. Ancak ne var ki dünyada savaşlar bitmiyor. AB, savaşlar karşısında ne yapacağım önce şaşırıyordu. Bunun en tipik örneği Bosna savaşı idi.

NATO’nun müdahalesi ile sonuçlandı. Çünkü AB’nin askeri yok. Aslında böyle olması da iyi.

AB şimdi ise savaşlarda ekonomik ambargo uyguluyor. Bunun en etkin örneğini de Ukrayna-Rusya çatışmasında görüyoruz. Bu ihtilafta AB ve ABD mali, ticari ve enerji sektöründe uyguladığı ambargolar ile Rusya Başkam Vladimir Putin’in doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçıların desteklemesini önlenmek istiyor.

RUSYA’YA KARŞI ÖNLEMLER

AB ilk olarak 31 Temmuz’da Rusya’ya karşı hissedilir nitelikte ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Bunlar öncelikle şu önlemleri içeriyordu:

• Rus bankaları için AB mali piyasalarına giriş zorlaştırıldı. Bu önlem özellikle yüzde 50’si Rus devletine ait bankaları kapsıyordu. Bu bankalar AB mali piyasalarına giremeyecekler ve Rus işletmelerin pay senetlerini satamayacaklar.

• Aynı şekilde Ruslara AB’den silah ve donanımının satılması yasaklanıyor. Ancak bu yasak daha önce Fransızların imzaladığı 1.2 milyar euro tutarındaki iki helikopter taşıyıcısının Rusya’ya teslimini kapsamıyor.

• Askeri nitelikte ileri teknoloji içeren malların da Rusya’ya ihracı yasaklanıyor. Bu önlem yüksek verimli bilgisayarlar ile askeri şifre sitemlerini kapsıyor.

• Petrol çıkarmak için özel teknik gerektiren araç ve gereçlerin ihracı ile Antarktika’da petrol kuyusu açmak ve petrol çıkarmak teknolojisini kapsıyor.

Bu kısıtlamaların uygulanması ile AB’ye 95 kişinin seyahat etmesi yasaklandı ve bunların bankalardaki hesapları da donduruldu. Ayrıca 23 organizasyon ve işletme için de AB ile işlem yapma yasağı getirildi. Bu şirket ve kurumlar özellikle Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi sonucu çıkar sağlayan firmalar olarak tanımlanıyor.

ABD’NİN HEDEFİ ENERJİ FİRMALARI

ABD de Rus bankaları ile silah ve enerji firmalarına ilişkin yasaklamalar öngörüyor. ABD’de Temmuz ayı ortasından itibaren Rus Petrol devi Rosneft ve Gazprom Bankası ile aynı ismi taşıyan gaz tekel şirketlerine yaptırım uygulamaya başladı.

• Rus devletine ait Rus Ziraat Bankası ve VTB Bankası ile Moskova Bankası’na yaptırım uygulanmasına başlandı. Bu bankalara Rusya için orta ve uzun vadeli dolar finansmanı yasaklandı. Bu bankalar ABD’de faaliyet gösterebilecekler ancak bu işlemleri yapamayacaklar.

• Savunma sanayinde dokuz Rus firması ABD’nin finans sisteminden yararlanamayacak veya ABD vatandaşları ile işlem yapamayacaklar. Bu firmalar arasında en büyük Rus gemi inşa şirketi Shipbuilding Corporation da bulunuyor.

• Petrol sanayi konusunda derin sularda petrol arama tekniği sağlayan firmalara hizmet yasağı getirildi.

İSVİÇRE FİNANS İŞLEMLERİNİ YASAKLADI

İsviçre ise Rusya’ya yönelik finans işlemleri için önlemler koydu. İsviçre, şahıs ve firma isimleri yayınlayarak bu kişi ve firmalarla iş yapma yasağı koydu. Bu sayede Ruslar ve UkraynalIlar İsviçre’ye paralarını yatıramayacaklar ve 5 Ağustos’tan itibaren İsviçre bankaları bu kişi ve firmalarla işlem yapamayacak. Bu kişiler Rus iç ve dış istihbarat örgütü liderleri ile Ukrayna ayrılıkçıların lideri Alexander Boroday’m elemanları. 5 Ağustos tarihinden önce başlamış işlemler bundan etkilenmeyecek. İsviçre mali kurumlan bu kişilerle yapılan işlemleri idare makamlara bildirmekle yükümlü kılındı.

Buna karşılık Rusya Batıdan yapılmakta olan tüm gıda maddelerinin ithalatını yasakladı. Bu yasaklar AB ve ABD dışında Kanada, Avustralya ve Norveç’i de kapsıyor. Sığır ve domuz eti, kanatlılar, süt ve süt ürünleri, deniz mahsulleri, sebze ve meyve ithali yasak kapsamında.

Rusya bu alandaki ithalat açığım Türkiye, Kazakistan, Beyaz Rusya ve Brezilya gibi ülkelerden yapacağı ithalat ile karşılamayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu