Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasalarda İyimserlik

Piyasalar FED’in etkisindeki hareketine devam ediyor. BIST-100 endeksi 77 bin 750 desteğinin hemen üzerinden kapanmış olsa da buranın kırılma riskinin hala yüksek olduğunu düşünüyoruz…

ÇOK sayıda veri ve açıklamanın olduğu bir haftayı geride bıraktık. Gerek içerideki gerekse dışarıdaki yoğun bilgi akışı, bize bir kez daha piyasanın izlediği tek gerçeğin FED politikaları olduğunu gösterdi. Önceki haftalarda FED üyelerinden gelen karışık açıklamalar, Japonya ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen genişleme hamleleri lokal ve kısa süreli etkiler olarak kaldı. Piyasalar FED’in politikalarında önemli bir değişim olmadığım anlayınca fiyatlama-yı da dolar lehine yaptı. Dolar endeksi 88’e kadar yükselerek 2008 ve 2010’da gördüğü zirveleri test etmeye başladı. Dolardaki bu değerlenme emtia fiyatlarında ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin borsalarmda düşüşlere neden oldu.

piyasalarda iyimserlik

FED HALA TEK ETKEN

Son haftalarda bunu sıkça tekrarlıyoruz ama bir kez daha söylemekte fayda var. Kısa vadede diğer merkez bankalarından ve hükümetlerden gelen açıklamalar ile açıklanan veriler, ara trendler oluştursa da ana trendi oluşturan tek etken FED politikalarının seyri. Bu konuda son dönemdeki tartışmalara rağmen baz senaryo hala 2015’in ortalarında faiz artış sürecinin başlayacağı yönünde.

Bizler için kötümser senaryo, faiz artışının ikinci Çeyrek içinde gelmesi; iyimser senaryo ise faiz artışımn üçüncü çeyreğin sonlarına ve belki de son çeyreğe kalması. Şu an açıklanan verilere göre piyasa, “karar, bir ay önce veya bir ay sonra alınır” fiyatlaması yapıyor. Bu nedenle cuma günü açıklanan ve beklentilerin hafif altında kalan veriler, “en azından birkaç ayı kurtarabilir” spekülasyonu ile sınırlı iyimserliğe neden olurken, beklentiler dâhilinde ya da biraz daha iyi gelen veriler de ters yönde etki yapıyor.

Görüldüğü üzere mevcut konjonktürde tartışma konusu olan faiz artışının birkaç ay önce mi, sonra mı başlayacağı… Bu nedenle baz senaryoyu değiştirecek nitelikte yeni bir bilgi gelmediği sürece veriler sonrası olan hareketleri ara trendler olarak takip etmek gerekiyor.

Endeks bu hafta nasıl bir seyir izler?

Endeks geçen hafta 81.000 civarını test ettikten sonra gelen satışlarla 77.500’e kadar geriledi. Bu gerilemede piyasanın FED politikalarında henüz bir değişiklik olmadığı görüşünü benimsemiş olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Uluslararası piyasada değer kazanan dolar, diğer varlıkları özellikle de gelişmekte olan ülkeleri ve emtia fiyatfarını olumsuz etkiledi. Bunun yanında Ukrayna’da gerginliğin yeniden tırmanması, Moody’s’in Güney Afrika’nın notunu düşürmesi (haberin sızma ihtimali) gibi nedenler de bu olumsuz havada etkili oldu.

Son zamanlarda FED dışındaki merkez bankalarından yeni genişleyici hamleler görüyoruz. Ancak bu haberler lokal ve sınırlı etkiler oluşturuyor. Bu nedenle biz de hala FED’in politikalarına ve bu politikaları etkileyecek verilere daha fazla önem vermeye devam ediyoruz. Bu süreçte baz senaryomuz olan 2015’in ortalarında faiz artışı olacağı düşüncesinde değişiklik olmadığı için geçen hafta yaptığımız “temkinli olunması gerektiği” uyarımızı tekrarlıyoruz.

Geçen hafta endeks kritik 77.750 desteğinin hemen üzerinde kapatmış olsa da buranın kırılma riskinin hala yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu hafta buranın altında kısa vadeli hedef 75.750 civarı olacak. 75.750 altına sarkarsa 72.500/74.000 aralığı yeni bir dip denemesi için gündeme gelebilir.

Dolar/TL’de 2.26’ya dikkat

Dolar/TL’de önceki hafta görülen aşırı iyimserlik kısa sürdü ve kur geçen hafta yeniden 2.28’e kadar yükseldi. Bu yükselişin temel nedeni FED’in faiz artış süreci ile ilgili bir plan değişikliğinin olmadığının anlaşılmış olması.

Cuma günü öğleden sonra açıklanan tarım dışı istihdam rakamının beklentilerin çok altında kalması ile kur 2.26 civarına geriledi. Ancak FED’in beklentiden 15-20 bin civarında sapan bir veri için politikalarını gözden geçireceği düşüncesi açıkçası çok iyimser bir yaklaşım olarak görüyoruz. Bu nedenle bu veri sonrası bizim piyasalarımızda görülen iyimserliğin geçici olacağı kanaatindeyiz. Kurda bu hafta 2.2650 üzerinde olacak hareketlerin 2.30 ve hatta üzerindeki rakamların görülmesine neden olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Aşağıda da 2.24 önemli bir destek olacak.

Dolar Endeksi çok hareketli

FED politikalarının yansımasının en net görüldüğü yerlerin başında şüphesiz Dolar Endeksi geliyor. Dolar Endeksi, yılın ikinci yarısındaki hareketi ile de faiz artışını net bir şekilde yansıtıyor. Grafikte de görüldüğü üzere tahvil alım programının sonlanması ve faiz artışı beklentisinin artması ile dolar hızlı bir değer kazanma dönemine girmiş durumda. 2008-2011 arasında krizin zirve yaptığı aralıkta bu tür sert hareketler görülmüştü. Bu hareketlerin temel sebebi zaman zaman dışsal etkiler ile doların güvenli liman olarak kabul edilmesiydi. Şimdi ise durum biraz daha farklı. Bu harekette güvenli liman algısından ziyade, geleceğe yönelik beklentiler ön plana çıkmış durumda.

Ancak ortada bir de gerçek var ki, doların bu şekilde hızlı değer kazancı ABD’de bazı kazanımların da geri verilmesi anlamına gelebilir. Henüz o eşiğe gelinmemiş olsa bile bundan sonraki süreçte hızı yavaşlatacak adımlar atılabilir. Geçtiğimiz haftalarda FED’den gelen sözlü müdahale politikasında da bu endişe vardı. Önümüzdeki günlerde bu endeks 89/90 civarındaki kritik direnç bölgesini aşma denemesi yaparsa yeni sözlü müdahaleler görülebilir. Buna dikkat etmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu