Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Koalisyon yükseltir, erken seçim düşürür!

FED’in açıklamaları sonrası rahatlayan borsa, hükümet kurma görüşmelerine odaklandı. Bu hafta milletvekillerinin yemin etmesi ve yeni meclis başkamnm seçilmesi sürecinde koalisyonun ipuçları aranacak. Yapılan değerlendirmeler, koalisyon hükümetinin kurulmasmm borsada yükselişle karşılanacağı yönünde. Erken seçim ihtimali ise endeksi 75.000 desteğinin altma indirebilir.

Piyasalar, içeride siyaset, dışarıda FED ve Yunanistan ile ilgili gelişmeleri izleyerek gelen haberlere göre yön tayin etmeye çalıştığı bir haftayı geride bıraktı. Borsa İstanbul, yüzde 2,4 primle 82.454 seviyesinden haftayı tamamladı. Böylece genel seçimin ardından yaşanan düşüşteki kayıplar endeks bazında telafi edilmiş oldu.

Koalisyon

FED tarafından gelen güvercin açıklamalar olumlu karşılanırken, Yunanistan’ın borç sorunu piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ediyor. Yunanistan, 7,2 milyar Euro tutarındaki yeni yardım paketi serbest bırakılmazsa ödeme yapmayacağını belirtiyor.

İçeride ise en önemli belirsizlik siyasi konular. Burada iki temel konu var. Koalisyon hükümeti kurulacak mı, yoksa 45 günlük sürede hükümet kurulamazsa üç aylık süreçte erken genel seçime mi gidilecek?

İKİ SENARYO

Konuştuğumuz uzmanlar, iki ana senaryoya göre borsanm yönü konusunda değerlendirmelerde bulundu. Eğer koalisyon hükümetinin kurulması yönünde bir karar alınırsa, geçmiş koalisyon hükümetleri döneminde olduğu gibi, seçim öncesindeki kayıpların da telafi edilmesi gündeme gelebilir. Haberimizin grafiklerinde bu durumu görebilirsiniz. Destek Menkul, yaptığı değerlendirmede, koalisyon kurulursa endeksin 87.000-88.000 seviyelerine bir çıkış yapabileceği yorumunu yapıyor.

Koalisyon hükümeti kurulamaz ve erken seçime gidilirse, piyasanın buna tepkisinin sert olacağı belirtiliyor. Seçim sonrasındaki 75.000 desteğinin bu ihtimal gündeme gelirse çalışmayabileceği ve 70.000’e doğru satışların olabileceği kaydediliyor.

MECLİS BAŞKANI

Piyasalar için hükümet kurulma sürecinde izlenen önemli başlıklardan biri Meclis Başkanlığı seçimi olacak. Bu hafta en yaşlı üye sıfatını taşıyan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın başkanlığındaki oturumda yeni vekiller yemin edecek. Ardından Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı seçiminin 10 gün içinde tamamlanması gerekiyor.

PhillipCapital Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen, yaptığı değerlendirmede partilerin sandalye sayılarına dikkat çektikten sonra başkanlık seçiminde partilerin uzlaşması gerekeceğinin altını çiziyor. Burada koalisyon için sinyaller alınabileceğini söyleyen Gökşen, uzlaşma olmaması halinde ise erken seçim olasılığının fiyatlanabileceği değerlendirmesini yapıyor. Gökşen, şöyle devam ediyor: “Erken seçimin gündeme gelmesi durumunda bir tur daha Türkiye varlıklarına satışın gelmesini bekliyoruz. Koalisyon konusunda bir anlaşma kısa vadede piyasalar için derin bir nefes almayı sağlayacaktır. Ancak bir koalisyon oluşsa bile dört yıllık ömrünün olabileceği konusunda ciddi şüpheler var.”

BORSA İSKONTOLU

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, politik belirsizliklerin borsanm olumlu yanlarını gölgeleyeceği vurgusunu yaptıktan sonra, koalisyon kurulamazsa azınlık hükümeti veya erken seçim olasılığına da dikkat çekiyor. Demirtaş, bor-sanın mevcut risklere rağmen görece olarak getiri potansiyelinin daha iyi olduğunu söylüyor. Borsa için 12 aylık hedef değerini yüzde 3 düşürerek 100.000 olarak revize eden Ata Yatırım, Türkiye ile benzer kredi notuna sahip ülke borsalarına kıyasla Borsa İstanbul’un iskontolu olduğuna dikkat çekiyor.

Cemal Demirtaş, piyasanın önümüzdeki üç aydaki önemli gündem başlıklarını, hükümet kurma çalışmaları haricinde, şöyle sıralıyor: “FED’in kararını etkileyecek makro veriler, ECB’nin parasal genişleme kararı, cari açık ve enflasyon verileri ve belirsiz politik görünüm ortamında fiyat istikrarını koruması beklenen TCMB’nin para politikası tutumu.”

Piyasalarda yaşanan olumsuzluk sonrasında borsa için ‘sat’ notu düşen İş Yatırım, bu notunu geçen haftanın son günü ‘biriktir’ şeklinde değiştirdi. Politika cephesinde belirsizliğin azalması, yurtdışında göreceli olarak destekleyici bir hava olması ve gelişmekte olan ülkelere göre cazip değerlemeler bu değişiklikte etkili oldu. Kurum, BİST-100 için 97.000 hedefini belirlemiş durumda.

YATIRIMCILARA NE ÖNERİLİYOR?

Seçim öncesinde bilanço yapısı güçlü, kârlılık açısından sürdürebilir bir satış hacmi olan, finansal yapısı sağlam, döviz yükümlülüğü varlıklarından daha az olan senetler yatırımcıların daha çok talep ettiği yatırım araçlarıydı. Tek partili bir iktidar dönemine alışkın piyasalar, şu anda daha çok uygun koalisyon hükümetini olumlu yönde fiyatlıyor. Son dönemde yaşanan yükseliş de buna işaret ediyor.

Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, “Koalisyon hükümetinin kurulması durumunda yine aynı kağıtlara istikrann sağlanmasına bağlı olarak alımlar gelebilir. Yatırımcılar kritik geçiş dönemini yakından takip etmeli ve koalisyon hükümetlerinin planladığı ekonomik programları izlemeli” diyor.

Cemal Demirtaş ise özellikle endekste ağırlığı yüksek bankacılık sektörünün değerlemelerinin daha iskontolu olduğunu kaydediyor. Demirtaş, beğendikleri hisseleri ise Tüp-raş, Erdemir, Akbank, İş Bankası, Mig-ros ve Tofaş olarak sıralıyor.

ABD VERİLERİ İZLENECEK

Geçen hafta global piyasalar açısından kritik süreçler yaşandı. FED toplantısından pozitif tonlamalar çıktı. FED Başkanı Janet Yellen, faiz kararlarının toplantı bazında değerlendirilerek, faiz artışının gelecek verilere bağlı olacağı ifadelerini yineledi. Ayrıca ‘erken faiz artışının toparlanmaya sekte vuracağı’ ifadesiyle de faiz artırımı için eylül veya aralık dönemine işaret etti.

Yatırım Finansman analistleri, konuyla ilgili yaptıklan değerlendirmede, “Konuşmasında daha çok verilere vurgu yapan Yellen’in ABD’de net bir toparlanma görmeden faiz artışına gitmek istemediği ancak bu yıl içinde faiz artırımına gidileceği mesajı çıkıyor. Bu noktada ABD verilerinin önümüzdeki dönemde piyasa fiyatlama-ları üzerindeki etkisinin daha da artacağını düşünüyoruz” diyor.

Koalisyon sinyali borsayı yukarı taşıyor

19911995 ve 1999 yıllarında yapılan genel seçim ve sonrasındaki koalisyon hükümeti kurulması süreçlerinde borsayı analiz eden Işık FX Araştırma Direktörü Halil Reçber, şu bilgileri veriyor:

■ 1991 genel seçimi: ANAP’ın tek parti döneminin sona ereceği ve koalisyon beklentisiyle borsa seçim öncesinde sert düşüş yaşadı. Seçim sonuçlarının ardından ilk gün seans içinde yüzde 7 düştü. Koalisyon pazarlıkları 14 iş günü sürdü ve endeks dalgalı bir süreç izledi. Ardından DYP-SHP koalisyon hükümetin kurulacağına yönelik sinyalin alınmasıyla ralli başladı.

■1995 genel seçimi: Seçim öncesinde koalisyon beklentisiyle düşüş trendi yaşandı. Seçimden koalisyon çıkınca ilk etapta yüzde 12 düşüş oldu. Pazarlıklar 12 iş günü sürdü ve endeks volatil bir süreç yaşadı. REFAH-YOL koalisyon hükümetinin kurulmasıyla endeks ralliye başladı.

■1999 genel seçimi: Seçimden koalisyon çıkacağı endişesiyle borsa bir haftada yüzde 22 değer yitirdi. Seçimin ardından ilk gün seans içinde yüzde 6’lık düşüş daha oldu. Seçimin ardından hızlı bir şekilde DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti kurulunca endeks ralli yaptı.

■2015 genel seçimi: 1991,1995 ve 1999 seçimlerinde olduğu gibi borsa seçim öncesinde düştü. Seçimden sonraki ilk gün seans içinde yüzde 8,1’lik düşüş yaşandı. Sonrasında tepki alımları geldi. FED’den gelen güvercin tutumla birlikte tekrar seçim öncesindeki 82.000 seviyesinin üzerine yükseldi. Hükümet Kurulmazsa endeks 70.000-65000 bölgesine çekilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu