Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

İhracat hız kazanmaya başladı

İhracat hız kazanmaya başlarken Mayıs’taki artış yüzde 15.8 oldu. Otomotiv başta olmak üzere tekstil, kimya, makine, çelik sektörleri etkileyici performanslar sergiledi. Gelişmeler ihracatçıları yılın ikinci yarısı için motive ediyor…

KASIM 2016’dan ihracatım artıran Türkiye, Mayıs ayında da geçen yılın aynı dönemine göre ihracatım yüzde 15.8 artırmayı başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Mayıs dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 63 milyar 145 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, tam yedi aydır ihracatta artış açıklıyoruz.

2017 yılının ilk çeyreğinde ihracatın büyümeye 2 puan ve üstü katkı vermesini bekliyoruz” dedi. Büyükekşi, ilk beş ayda ihracat artışının yaklaşık dörtte birinin tek başına Sakarya kaynaklı olduğuna da dikkat çekiyor. Bilindiği üzere Türkiye’nin önde gelen otomotiv ve yan sanayisi şirketlerinin üretim tesisleri Sakarya’da bulunuyor. Mehmet Büyükekşi, “Mayıs ayında en yüksek ihracat artışını yüzde 237 ile Sakarya gerçekleştirdi. 2017 başından bu yana Sakarya, otomotiv sektöründeki yeni yatırımı ile birlikte ihracatını ciddi ölçüde artırmayı başardı. İlk beş aydaki ihracat artışımızın yaklaşık dörtte biri tek başına Sakarya kaynaklı oldu” diye konuştu.

ihracat ulkeleri

İHRACATIN LOKOMOTİFLERİ

Mayıs ajanda en fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv başı çekiyor. Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 28.4 ihracatını artıran sektör, 2 milyar 566 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ihracatının beşte birini tek başına gerçekleştiren otomotiv sektörünün yükselişi total ihracat rakamlarımızı da yukarı yönlü destekliyor’

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OÎB) Yönetim Kumlu Başkanı Orhan Sabuncu, binek otomobil ürün grubundaki yüzde 64 oranındaki artışın mayısta temel belirleyici olduğunu söylüyor. Sabuncu, “En büyük ilk üç pazarımız olan Almanya’ya, Binek Otomobiller Ürün Grubu bazında artış yüzde 57, İtalya’ya yüzde 67 ve Fransa’ya yüzde 51 olarak gerçekleşti. Ayrıca tüm ana ihracat kalemlerinde ihracat artışı kaydettik. Mayısta en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin tamamına da çift haneli ihracat artışı görüldü” diye konuşuyor.

RUSYA PAZARI AÇILIYOR

Ayrıca Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışının yüzde 73.4 ile Rusya’ya gerçekleştirilmesi bu pazarın Türk ihracatçılara iyice açıldığım gösteriyor. Zira Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatımız Mayıs ayında beş katma çıktı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya’daki kısıtlamaların kalkmaya başlamasıyla birlikte sektörün yılsonu ihracatını yüzde 15-20 artırabileceğini öngörüyor. Başkan Kavak, Mayıs ayında miktar bazında yüzde 4 ve dolar bazında yüzde 8 düşüş olduğunu belirtse de gelecek adına ümitli. Kavak şu de-ğerlendirmelerde bulunuyor: “Mevsimsel bir düşüş var ama sektör toparlayacaktır. Özellikle Rusya pazarının yeniden açılmasının etkilerini yılsonunda göreceğiz. Halen Rusya’da domates, nar, kabak, biber, marul gibi yasaklı ürünler var. Özellikle domates ve nar çok önemli. Bunlardaki yasakların kalkmasıyla ihracatımız ivme kazanacaktır.”

İLK BEŞ AYI SÜRÜKLEYENLER

Sektörlerin ilk beş aydaki performansına bakıldığında ise yine ihracatımızı sürükleyen sektörlerin otomotiv, kimya, tekstil ve hammaddeleri, çelik gibi sektörler olduğu dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra genel ihracatta paylan yüzde İ’in altında olan gemi ve yat ihracatı ile elektrik, elektronik ve hizmet ihracatındaki yüksek artışlar da önemli. Kimyadan mobilyaya tekstilden çeliğe birçok sektörün yılın ikinci yarısında ihracatlarının daha da ivme kazanması bekleniyor.

Yılın ilk beş aymda Türkiye ihracatının yüzde lö.İ’ini gerçekleştiren tekstil ve hazır giyim sektörü de toparlanmaya başladı. Ocak-Mayıs döneminde tekstil ihracatı 1.4 artarken, hazır giyim ihracatında ise 5.2 düşüş yaşandı. Tekstil ve hazır giyimdeki ihracat performansı bölgelere göre farklılık gösterirken İstanbul ve Ege’deki yükseliş dikkat çekiyor. Örneğin Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2017 yılı Mayıs aymda ihracatını yüzde 21 arttırarak 22 milyon 711 bin dolara ulaştırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Nisan aymda eksiye düşen EİB ihracatının Mayıs aymda tekrar artışa geçmesinden mutluluk duyduklarım belirtiyor. Ege Bölgesi’nden ihracatta Mayıs ajanda yakalanan artışının önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini dile getiren Ünlütürk, “Türkiye ihracatının gerisinde kalan artış hızımızı, Türkiye ortalamasına çıkarmayı amaçlıyoruz. Ege ihracatçı Birlikleri olarak çalışmalarımızı; Ar-Ge, tasarım, inovasyon sacayağı üzerine kurguluyoruz” şeklinde konuşuyor.

POTANSİYEL VAR AMA…

Türkiye’de zücaciye, mobilya, un gibi birçok sektör yılın ikinci yarısında ihracatım artırmaya odaklanmış durumda. Artıramasalar bile öncelikli olarak mevcut durumu korumak hedefleniyor. Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 6.6 artarken, beş aylık ihracat artışı ise yüzde 5.6 civarında.

MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Demeği) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, 2016’da 2.5 milyar dolar civarında mobilya ihracatı gerçekleştiren sektörün bu yıl 3 milyar dolarlık ihracatı hedeflediğini belirtiyor. Beş aylık ihracattaki artışın daha çok Afrika pazarından kaynaklandığım vurgulayan Yanıkçıoğlu, sözlerim şöyle sürdürüyor: “Sektörümüz ihracatta Eylül ayından itibaren yüksek sezona geçer. Eylülden itibaren sevkiyatlar artar. Ben Eylülden itibaren ihracat performansımızın daha iyi olacağını düşünüyorum.”

“DURUMU KORUYORUZ”

TOBB Zücaciye Ürünleri Meclisi ve ZÜCDER (Zücaciyeciler Derneği) Ömer Ertuğrul Erdoğan, yılın ilk dört aymda zücaciye ihracatında durumu koruduklarını belirterek sözlerine başlıyor. Beş aylık rakamlara ancak iki ay sonra net olarak ulaşabildiklerini belirten Erdoğan, Ocak-Nisan döneminde 1 milyar 270 milyon dolarlık zücaciye ürünü ihracatı yaptığımızı söylüyor. Geçen yıl aynı dönemde ihracatımızın 1 milyar 300 milyon dolar civarında olduğunu hatırlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Zücaciye ihracatımız stabil gidiyor. Dünya pazarlarmda da olumluya gidiş var. Sezon olarak yılın ilk yarısı hep zordur. Bizde ihracat Anneler Günü ile hareketlenme başlar. Ramazan’da biraz durgunluk olsa da temmuzla birlikte ihracat hareketlenir.

Yılı yüzde 10’luk bir marnlayacağımızı tahmin ediyorum. Bilindiği üzere Mutfak eşyaları ve endüstriyel mutfak ürünleri ihracatında dünya altmcı sıradayız. Bizim bağımsız bir ihracatçı birliğimiz yok; ama kurmak için çabalarımız sürüyor. Ben inanıyorum ki, ihracatçı birliği kurulur ve hammadde yerine 35011 ürünün aynı çatı altında temsil edilirse bir sinerji oluşur ve ihracatımızda da bu artışa neden olur.”

“DURUMU KORUMAK DA İYİ”

Un, makama gibi ihracat kalemlerini de temsil eden hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı yılın ilk beş aymda yüzde 4.5 artarken, Mayıs aymda ise geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3.5 seviyelerinde kaldı. Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirdiğimiz 2 milyar 256 milyon dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatımızın 435 milyon doları buğday unu ihracatından geliyor. Geçen yılın ilk beş aylık döneminde 446 milyon dolar olan buğday unu ihracatı yüzde 2.7 düşmüş durumda.

TUSAF (Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu) Başkan Yardımcısı Selçuk Aydmalp, “Ocak-Mayıs aylan arasında geçen seneye göne un ihracatımız tonaj olarak yüzde 1 civarında artarak 1 milyon 439 bin ton un ihracatı yaptık. Kısaca değer olarak yüzde 2.7 düşüş varken tonaj olarak ihracatımızda yüzde 1 artış var. Bu aslında rakamların değişmediğini gösteriyor. Buna karşın son üç yılda un ihracatımızı yüzde 27-30 civarmda her yıl artırdığımızı belirtmeliyim. Suriye ve Sudan’daki pazarlar bizi yüksek artışlara ulaştırmıştı. Bu yıl sürpriz bir pazar çıkmazsa yüzde 2 gibi artışla yani 3 milyon 600 bin tonluk ihracatla yılı kapatacağımızı hesap ediyoruz. Zaten durumu korumak da bizim için kar olacak. Ayrıca ağustos ve eylül aylarının her yıl olduğu gibi hareketli geçeceğini tahmin ediyoruz.”

HEDEFLER BÜYÜK

îş dünyasının güçbirliği yaptığı ihracatçı birlikleri ve demekler sektörlerin ihracatım artırmak için çalışırlarken büyük ölçeklisinden küçük ölçeklisine tüm şirketler de ihracatlarını artırmak için var güçleriyle çaba sarf ediyor. Türkiye’nin kırtasiye alanında en çok ihracat yapan şirketi olan Keskin Color, bu yıl ihracatını yüzde 35 artırma hedefi koydu. Defter, etiket, dosya, bloknot gibi kağıttan ma-mül kırtasiye ürünleri üreten şirket, geçen yıl 1.5 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Keskin Color Genel Müdürü Reşit Keskin, “Yeni yatırım yaptık. Üretim alanımızı dört kat artırarak Silivri’deki yeni fabrika binamıza taşındık. Bunun da olumlu katkısıyla bu yıl ihracatımızı yüzde 35 artırma hedefi koyduk. Halen üretimimizin yüzde 10’unu ihraç ediyoruz. Hedefimiz 2023’e kadar üretimimizin yüz- J de 40’ını ihraç eder duruma gelmek. Yılın ilk beş ayında da hedeflerimize uygun olarak ihracatımızı artırdığımızı belirtmeliyim. Ortadoğu’ya yaptığımız ihracatta Made in Turkey markasının olumlu etkisini görüyoruz. Halen ihracatımızın yüzde 60’ını Avrupa’ya yüzde 40’ını Ortadoğu ülkelerine yapıyoruz. Hedefimiz yüzde 40’a çıkmak. Beş yıl içinde hedefimize ulaşabiliriz.”

en fazla ihracat yapan 10 sektor ihracatini

Murat AKYÜZ/istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatçılar, Birliği (İKMİB) Başkanı
“Pozitif tablo devam eder”

Kimya ihracatı Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 27.10 artışla 1 milyon 533 bin ton, değerde ise yüzde 17,48 yükselişle 1 milyar 329 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Ocak-Mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracatı ise miktarda yüzde 15.54 artışla 8 milyon 95 bin ton, değerde ise yüzde 17.20 yükselişle 6 milyar 685 bin dolar oldu. Yılın beş aylık ihracat rakamlarına baktığımızda son derece güzel gelişmelerin yaşandığını görüyoruz.

Mayıs ayı ihracatımızda yeniden sıçramanın yaşandığı bir ay oldu. Miktarda yüzde 27,10, değerde yüzde 17,45 artış yakaladık. Bu yükselişte AB ülkelerinden gelen talepteki artış önemli rol oynadı. Almanya başta olmak üzere gerilim yaşanan AB ülkeleri ile normalleşme ticari ilişkilere de olumlu etki ediyor. Rusya’nın yeniden en çok ihracat yaptığımız ilk 20 pazar arasına girmesi de önem taşıyor. Her geçen ay Rusya’ya yaptığımız ihracat artıyor ve ülkeyi sıralamada daha da yukarılara goturuyor. İlk beş ayda Rusya’ya ihracatımız yüzde 35 arttı. Bir diğer dikkat çekici ve önemli gelişme ise Çin’e yaptığımız ihracattaki yukarı yönlü hareket. Ocak-Mayıs döneminde Çin’e ihracatımız yüzde 51.21 artarak ülkeyi en çok ihracat yapılan 20 ülke arasına taşıdı. Yılın ikinci yarısında pozitif tablonun devam edeceğini görüyoruz. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye yapılacak yatırımların da artacağı düşüncesindeyiz. Boylece her şey çok daha iyi bir noktaya ulaşacak.

Namık EKİNCİ / Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
”Kayıplan telafi etmeye çalışıyoruz”

Sektörümüz 2017 yılının ilk beş aylık döneminde miktarda 8.3 milyon ton, değerde 4.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son birkaç yıldır yaşadığımız kayıpları telafi etmeye çalışıyoruz. Özellikle en önemli ihracat pazarlarımızdan olan MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde yaşanan sıkıntılı süreç ihracatımızı olumsuz etkilemişti. Artık bu pazarların yerini alternatiflerin aldığını görüyoruz. Öyle ki yılın başından bu yana AB ülkeleri bölge sıralamasında Ortadoğu’yu geride bırakırken; Uzak Doğu ülkelerine yaptığımız ihracat da Kuzey Afrika ülkelerini geride bıraktı. Beş aylık dönemde Avrupa Birliği’ne ihracatımız yüzde 109 artarak 2.5 milyon tona ulaştı ve bu bölgeye en fazla sıcak yassı, dikişli boru, filmaşin, inşaat çeliği ve yassı kaplama ihraç ettik. Uzak Doğu ülkelerine ihracatımız ise yüzde 626 artışla 697 bin tona yükseldi. Bu bölgeye inşaat çeliği, filmaşin, kütük ve profil gibi uzun mamul ürünlerde dikkat çekici artış yaşadık. İhracattan dolayı iç piyasada inşaat demiri bulamadıklarından yakınan inşaat sektörü temsilcilerinin iddialarının asılsız olduğunu da ihracat rakamlarımız ortaya koyuyor. İhracat çeliği ihracatımız 2016 yılında ise yüzde 32 azalış ile 7 milyon tona gerilemişti. 2017 yılının Ocak-Mayıs döneminde de iddia edilenin aksine düşüş devam etti. İlk beş ayda inşaat çeliği ihracatımız yüzde 11 düşüş ile 2.7 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu da ürünlerin artan bir oranda iç piyasaya verildiğini gösteriyor.

Mahmut KÖSEMUSUL / Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
”Türkiye ihracatının dörtte birini yaptık”

2017 yılında hareketli bir süreç izleyen ihracatta Sakarya başarısını sürdürmeye devam ediyor. Sakarya’da Mayıs ayında otomotiv alanında elde ihracatını yüzde 237 oranında artırarak ihracatını en fazla artıran il konumuna geldi. 2017 yılının ilk beş aylık döneminde de ilimiz tek başına Türkiye ihracatının dörtte birini gerçekleştirdi. Sakarya’nın otomotiv alanında sektörde güçlü bir konumda. İlimiz bu yönde gelişme göstermeye devam ediyor. Otomotiv sektöründe söz sahibi olan ilimiz “yerli otoya” da ev sahipliği yapabilir.

Rahime Baş Uçar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu