Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bisiklet Pazarı Hareketlendi

Şehirlerde bisiklet kullanımının artması pazarı hareketlendirdi. Sektörün hedefi yılda 5 milyon satış adedine ulaşmak. Bir zamanlar sadece çocuk bisikletleri satılırdı. Artık yetişkinlere yönelik şehir bisikletleri ön planda…

MİLYONLARCA öğrencinin heyecanla beklediği sömestr tatili geldi. Çoğu öğrenci için sömestr hem tatil hem de dinlenme demek. Ama sömestr tatillerinin başka bir anlamı daha var: Bisiklet… Her öğrencinin düşlerini bir bisiklete sahip olmak süsler. “Takdir getir, sana bisiklet alacağım” sözü, milyonlarca öğrencinin çalışma azmini kam çılamıştır yıllarca. Türkiye’deki bisiklet satışları da bu geleneğin hala canlı olduğunu gösteriyor. Yıllık 1.5 milyonu bulan bisiklet satışlarının büyük çoğunluğunu çocuk bisikletleri oluşturuyor.

bisiklet suruyor

Ancak günümüzde bisiklet bir çocukluk oyuncağı olmanın ötesine geçmiş durumda. Çünkü bisiklet sağlıklı yaşamın sembolü olduğu kadar, aynı zamanda çev- 1 reci ve pratik bir ulaşım aracı. Hafta sonları yollarda kafileler halinde doğa gezileri yapan bisikletlileri görmeye alışkınız. Ancak gündelik kıyafetleri ile şehirlerin ana yollarında kırmızı ışıkta bekleyen, kamyonların ya da otobüslerin arasında kendine yol açmaya çalışan bisiklet kullanıcıla rım görmeye pek alışkın değiliz. Fakat bu durum önümüzdeki yıllarda bir ölçüde değişecek gibi görünüyor. Zira özellikle trafiğin büyük bir sorun olduğu İstanbul gibi büyük şehirlerde bisiklet kullanmak sağlıklı bir akti-vite olmasının yanı sıra trafik sıkışıklığı nedeniyle ulaşıma ideal bir çözüm olmaya başlamış durumda.

HEDEF 5 MİLYON BİSİKLET Bisiklet özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için klişe bir deyim ile ifade edecek olursak, kişiyi ‘a’ noktasından ‘b’ noktasına ulaştıracak en sağlıklı ve en pratik seçenek. Bu seçeneği fark eden kişi sayısı da her geçen yıl çoğalıyor. Bunu da Türkiye’de bisiklet satışlarının her yıl yüzde 5 ‘ ile yüzde 10 arasında değişen oranlarda artmasından anlamak mümkün.

Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) j(P,|f Başkanı Önder Şenkol, Türkiye’de bisiklet pazarının yaklaşık 200 milyon dolar büyüklükte olduğunu belirtirken kask, eldiven, çanta gibi yan ürünlerin satışlarının bisiklet satışlarının artışına bağlı olarak yükseldiğini kaydediyor.

Ancak Türkiye’de artan bisiklet satışlarına rağmen pazar potansiyelini henüz yansıtmıyor. Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül, nüfus göz önüne alındığında satış rakamlarının 5 milyon olması gerektiğini belirtiyor. Akgül, sektör olarak 15-20 yıl içinde bu rakamlara ulaşılacağını düşündüğünü, dolayısıyla pazarın büyük potansiyel barındırdığını sözlerine ekliyor.

EN İDEAL ULAŞIM

Çoğu Avrupa ülkesinde bisiklet bir ulaşım aracı olarak kabul ediliyor ve şehir planları buna göre yapılıyor. Bunun en iyi örneklerini Kopenhag ve Amsterdam’da görmek mümkün. 1 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Kopenhag’da ulaşımın yüzde 40’ı bisikletle yapılıyor ve günde toplam 1.3 milyon kilometre yol alınıyor.

Amsterdam ise dünyanın “bisiklet şehri” olarak anılıyor. 1 milyonun altında nüfusu barındıran bu şehirde bisiklet bir ulaşım aracından daha fazlası dersek abartmış olmayız. Zira sosyal medyada sıkça paylaşılan ve bizi şaşırtan “bisikletle meclise giden milletvekili” türünden fotoğraflar bu şehrin gündelik imajlarından. Çalışanların üçte birinin işe bisikletle gittiği bu şehirde bisikletler için park yeri yapmak elzem olmuş ve şehirde bisiklet için park yeri kapasitesi 120 bine ulaşmış. Bisiklet kültürünün sadece Amsterdam’a özgü olmadığım da vurgulayalım. Tüm ülke bisiklet kullanımını teşvik edecek şekilde kurgulanmış ve 15 bin kilometrelik bisiklet yolu yapılmış.

BİSİKLET OTOBANI

Almanya da bisiklet yolu konusunda çıtayı yükselten ülkelerden birisi. Geçtiğimiz günlerde ülkede 100 kilometrelik bisiklet yolu açılacağı duyuruldu. Tamamen bisikletlilerin kullanacağı yolun 5 kilometrelik kısmı açıldı bile.

TEK ÖRNEK KONYA

Belki bir Amsterdam değil ama ülkemizde Konya bisikletli amca ve teyzeleri ile adından söz ettiren, nevi şahsına münhasır şehirlerden biri. Düz bir şehir olan Konya, bisiklet kullanımı için oldukça ideal özelliklere sahip. Yerel halk da bu özelliklerin farkında ve kentte bisiklet gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası. 240 kilometrelik bisiklet yolu bulunan Konya, Türkiye için iyi bir örnek.

Son yıllarda özellikle İstanbul’da da yapılan bisiklet yolları uzamaya, bisiklet kullananlar da artmaya başladı. Ancak bisiklet yolunun fazla olması her zaman bisiklet kültürünün oluştuğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle yukarıda saydığımız şehirler için bir bisiklet kültüründen bahsetmek mümkünken İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirler için bunu telaffuz etmek henüz erken.

BİSİKLET KÜLTÜRÜ

Cyclist Türkiye Editörü Gökhan Toros da ülkemizdeki birkaç önemli şehir dışında bisikletin hayatımıza ilkokul yıllarında karne hediyesi olarak girdiğine vurgu yapıyor.

YÜZDE 75’İ ERKEK

Bisiklet kültürünün artması yönünde pek çok bisiklet markası ve kurum son yıllarda kayda değer çalışmalar yapmaya başladı. Eti ve Aktif yaşam Derneği’nin birlikte hayata geçirdiği “Sarı Bisiklet” bunun son örneklerinden biri. İstanbul’da bisiklete binen Bisikletli Kadın İnisiyatifi ile birlikte hareket ederek kadınlara odaklanan proje ile amaç hayatın her alanında bisiklete binmenin mümkün olduğunu göstermek. Projenin merkezine kadınları koyması tesadüf değil. Zira bisiklet satışlarında erkeklerin oranı kadınların oldukça üzerinde. Hem Online satış kanalı hem de mağazaları olan Bike&Outdoor Mağazalar Koordinatörü Ozan Bozkurt da bunu teyit ediyor ve müşterileri arasında erkeklerin oranının yüzde 70-75 civarında olduğunu belirtiyor.

ŞEHİR BİSİKLETLERİNE İLGİ

Piyasada kadınlara yönelik en fazla modele sahip firmalardan olan Salcano kadınları bisiklet kullanımına teşvik etmek adına yeni bir proje hazırlıyor. Salcano’dan Bayram Akgül, sadece kadınlara özel ‘Salcano Pink’ adında bir seri üretmeyi planladıkları bilgisini paylaşıyor. Bisiklet satışlarında çocuk bisikletleri baskın olsa da her yaştan ve kesimden insan bisiklete eskisinden daha fazla ilgi gösteriyor. Akgül, müşteri profillerini daha çok orta ve üst grup ve beyaz yakalı olarak tanımlıyor. Ancak müşteri yelpazeleri bununla sınırlı değil; aralarında öğrenci de var emekli de… Şehir kullanımına yönelik bisiklet modellerinin artması da müşteri profilini çeşitlendiren unsurların başında geliyor.

Delta Bisiklet yetkilisi Ulaş Baydar da son zamanlarda cn çok satan bisiklet modellerinin şehir bisikletleri ve katlanabilen bisikletler olduğunu vurguluyor. Baydar bu tarz bisikletlerin kullanım kolaylığının satışlara da yansıdığını belirtiyor.

Akgül de doğa bisikletlerinin hala popüler olduğunu ancak şehir ve gezi bisikleti satışlarının her yıl katlanarak arttığını dile getiriyor.

ELEKTRİKLİ YÜKSELEN YILDIZ

Şehir bisikletleri içinde elektrikli bisikletler ise her yıl payını artırıyor. Sektör temsilcilerinin önümüzdeki döneme yönelik ortak kanaati de sektörde teknolojik gelişmelerin elektrikli bisikletler konusunda yaşanacağı.

Bike&Outdoor Mağazalar Koordinatörü Ozan Bozkurt, bisiklette asıl gelişimin elektrikli bisikletlerde olacağım belirtiyor ve pek çok bisiklet firmasının daha uzun süre gidecek bataryalar, daha hafif bir gövde ve daha güçlü motor sistemleri üzerine çalışmalar yürüttüğünü dile getiriyor.

BİSİKLETİ BOYUNUZA GÖRE ALIN

Katlanabilir bisikletlere ilgi de son yıllarda hızla arttı. Bunda toplu taşıma araçları ve otomobillerde rahat taşınması, evde, işyerinde fazla yer kaplamaması oldukça etkili oldu. 700 TL’ye da katlanabilir bisiklet satın almak mümkün 2 bin TL’ye de. Ancak bisiklet alırken tek kriterin fiyat olmaması gerektiği konusunda uyarımızı yapalım. Zira kötü bisiklet ya da kişiye uygun olmayan bisiklet tercihi bisiklet kullanma motivasyonunu düşürmekle kalmayıp, uzun vadede bel ve sırt ağrılarında da sebep oluyor. Salcano’dan Akgül, bunlara ek olarak kanserojen maddelerin kullanıldığı bisikletlerden de uzak durmak gerektiğini söylüyor. Peki bisiklet alırken nelere dikkat etmeli? Öncelikle kullanım amacınız belirleyici bir nokta. Cyclist Türkiye Editörü Gökhan Toros, ulaşım amacıyla kullanılacaksa, dağ bisikletlerine göre çok daha rahat ve aynı derecede hızlı olan şehir bisikletlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

AKSESUARDA KASK İLK SIRADA

Bisiklet satışlarına paralel artan bir diğer şey de aksesuar satışları. Doğru bisikleti bulmakla konu kapanmıyor. Bisikleti hayatının bir parçası haline getirmiş kullanıcılar için aksesuarlardan vazgeçmek mümkün değil. Özel giysiden çantaya, kasktan eldivene kadar pek çok aksesuar bisiklet kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Güvenlik bu ihtiyaçların başında geliyor. Bu nedenle aksesuar satışlarında kask ön sırada.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu