Bilim - Teknoloji - İnovasyon

RASAT gözlem uydusu göreve başladı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ilk yerli üretim yer gözlem uydusu olan RASAT, göreve başladığı 2011 yılından bu yana Dünyanın her yerinden görüntü almaya devam ediyor. 685 km irtifada hareket eden uydu Dünya etrafındaki yörüngesini 98 dakikada tamamlıyor. RASAT tarafından elde edilen görüntüler doğal afetlerin örneğin orman yangınlarının, sellerin, depremlerin etkilerinin belirlenmesinde, çevresel değişimlerin takip edilmesinde ve şehircilik planlamalarında kullanılıyor.

RASAT gözlem uydusu

RASAT gözlem uydusunun sistem mühendisliği ve sistem tasarımı yurtdışından herhangi bir destek alınmadan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü mühendisleri tarafından gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, RASAT tarafından elde edilen görüntülerin internet ortamında paylaşılabilmesi için Kalkınma Bakanlığı desteği ile Geoportal projesini geliştirdi.

Bu proje sayesinde görevde olduğu dört yıl boyunca yörüngesinde yaklaşık yirmi bin tur atan ve toplam 7 milyon 380 bin km2 alan görüntüleyen RASATın elde ettiği görüntülere tüm kamu kuruluşlarından ve üniversitelerden araştırmacılar www.gezgin.gov.tr internet adresinden üye olarak ücretsiz ulaşabiliyor.

İçinde Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden binlerce şehit anısına yapılmış anıtların ve şehitliklerin bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının bu görüntüsü de RASAT gözlem uydusu tarafından çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu