Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Otonom Araçlar Ne Kadar Güvenli?

ABD’nin Arizona eyaletinde geçtiğimiz hafta meydana gelen ölümlü kaza, otonom araçlarla ilgili güvenlik endişesini yeniden gündeme getirdi. Uber’in otonom aracının karıştığı ilk ölümlü kazadan sonra testler durdu. Otonom araçların insanlardan dikkatli oldukları kesin, ancak insanlığın ne zaman onlara güveneceği bilinmez.

Henüz bilim-kurgu filmlerindeki gibi uçan, ancak hiç kaza yapmayan akıllı otomobilleri görmek için çok erken. Ancak yine de otomotiv sektörü “yerden” başlayarak otonom araçlar için çok çalışıyor. Hemen hemen tüm büyük otomotiv üreticileri yarı otonom ve otonom sürüşe sahip araçlar için geliştirmeler yapıyor ve onları tanıtıyor. Bu çok hassas teknolojiyle ilgili algı ise en küçük sorunda bile tekrar başa dönüyor. Bu kez yaşanan ölümlü kaza, işleri oldukça zorlaştıracak. Geçtiğimiz hafta ABD’de meydana gelen ve bir yayanın ölümüne neden olan Uber’in sürücüsüz aracı nedeniyle şirketin tüm sürücüsüz araç testleri durduruldu. Peki otonom araçlar bunu hak ediyor mu?

İstatistikler ne diyor?

İstatistikler otonom araçların bir şansı hak ettiğini gösteriyor. ABD Ulaştırma İstatistikleri Bürosu’nun paylaştığı rakamlara göre 2016 yılında 5 bin 987 yaya, trafik kazasında hayatını kaybetti. Aynı yıl Arizona eyaletinde 193 yaya trafik kazasında hayatını kaybederken bu ölümlerin 135’i Uber aracının kaza yaptığı Tempe şehrinde ve Phoenix şehrinde meydana geldi. Yani sürücülü araçlar, sürücüsüz araçlardan daha tehlikeli olmayabilir.

Endişeler azalıyor

Anketler her kazanın sürücüsüz araçlara olan güveni düşürdüğünü ortaya koyuyor. Amerikan Otomobil Derneği’nin anketine göre, ülkenin yüzde 63’ü otonom araçlara binmekten korkuyor. Ancak bir taraftan da bir yıl içinde bu oranın yüzde 15 gerilemesi güvenin arttığını gösteriyor. Yine de insanlar hem otonom araçlara binmekten hem de trafikte onlarla karşılaşmaktan çekiniyor.

Korkmak için henüz erken

Uzmanlar otonom araçları eleştirmek için henüz erken olduğunu söylüyor. Çünkü hem otonom araç sayısı hem de kat edilen mesafe, sürücülü araçlarla karşılaştırılabilecek düzeyde değil. Verilerin yetersizliği nedeniyle şimdiden sürücüsüz araçların tehlikeli olup olmadığını söylemek çok zor.

otonom arac

Tek tehlike sürüş değil

Otonom araçların yaygınlaşmasıyla trafik kazalarının yüzde 80 azalması bekleniyor. Ancak sektör bu noktaya geldiğinde farklı tehlikelerin de ortaya çıkacağı söyleniyor. Örneğin yüksek bir güvenlik çözümü olmazsa hacker’ların araçların kontrolünü ele almaları riski ortaya çıkıyor. Araçları fidye karşılığı (ki bunun bitcoin olması bekleniyor) ile sahiplerine geri satılması da senaryolar arasında. Bir hacker’m yolcu uçağının multimedya sistemine sızarak uçağa yükselme komutu verdiği veya bir başkasının aracın yazılımına girerek kazaya sebep olduğu konuşulanlar arasında. Tüm olumsuz senaryolara rağmen, otonom sürüşün kötülerden daha iyi şeyler getireceği ifade ediliyor.

Sürücüsüz araç nasıl çalışıyor?

• Uber’in Volvo ile geliştirdiği sürücüsüz araç birçok teknolojiyle donatılmış.

• Araçta 360 dereceyi kapsayan bir radar bulunuyor.

• Aracın üzerindeki kamera, yakın ve uzak mesafeyi tarıyor ve araçların frenlerini yoldan geçen yayaları ve trafik ışıklarını gözlüyor.

• Tepede bulunan kamera 360 derece görüntüyü üç boyutlu olarak tarıyor.

• Tavana entegre anten GPS üzerinden aracın pozisyonunu belirliyor ve veri alışverişi yapıyor.

• Araç üzerinde yedi kamera, bir lazer, işlemci ve bilgi depolama ile 360 derecelik radar tarayıcı bulunuyor.

—İlker Pehlivan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu