Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Lojistik otonom tırlara hazırlanıyor

TEKNOLOJİNİN zamandan kazanarak maliyetleri düşürüyor olması, tüm endüstri ve hizmet sektörlerinin “genlerinin” değişeceği anlamına geliyor. Bu değişime en yakın sektörlerden biri, lojistik ve taşımacılık. Otonom araçların önümüzdeki bir iki yıla kadar yollarda olacağı öngörüsü, taşımacılık sektörünün de geleceğini şekillendirirken dijitalleşmeyi merkeze almasına neden oldu. Görüştüğüm Fransa merkezli lojistik ve taşımacılık şirketi Gefco’nun Yönetim Kurulu Başkanı Luc Nadal, son birkaç yıldır yeni dünyayı okumakla zaman geçirdiklerini ve otonom e-tırlardan “My Car is There” isimli, online satın aldığınız aracı en kısa zamanda ayağınıza getiren bir cep telefonu uygulamasına pek çok inovatif çözüm yöntemine kafa yorduklarını söylüyor.

OTOYOLLAR BİRBİRİNE BAĞLANMALI

“Dünyada artık işler farklı yürüyor. Yapmak istediğiniz yeniliklere tek başınıza sahip olmayabilirsiniz. Söz gelimi, Hindistan’da bir start-up’ın yarısını satın alıp oraya gidebilirsiniz. Biz de bu nedenle işimize yarayan elektrikli tır başta olmak üzere alanımızı ilgilendiren tüm yeniliklerle ilgili test edip öğrenme sürecindeyiz. Yeni nesil araçların nasıl olması gerektiğini anlamak içinTesla’yı inceliyoruz” diyen Nadal, lojistik bakımından elektrikli araçların yeni bir devir anlamına geldiğini söylüyor.

Bir süre sonra elektrikli tırların otoyollarda olması gerektiğini, bunun pek çok fırsatı beraberinde getireceğini belirten Nadal, “Gefco’dan farklı olarak terminalden terminale çalışan bir otonom tır servisi kurmak istiyoruz. Düşünün ki, otonom tırlar bir ülke içinde bir noktadan diğerine bir kargo taşıyor. Flatta bunun ülkelerarası yapıldığını düşünün. Otonom tırların hiç durmadan kargoyu yerine ulaştırdığım hayal edin. Bu, büyük bir kolaylık… Üstelik artık kimse kamyon şoförü olmak istemiyor. Kimse bir hafta boyunca evinden ayrı olmak istemiyor. Avrupa’da işsizlik var ama yine de kamyon şoförü bulamıyorsunuz” diyor.

Gişelerin, otoyolların birbirine bağlanması halinde taşımacılık sektöründe sınırların kalmayacağının altını çizen Nadal, “5-10 yıl sonrasının taşımacılığı nasıl olmalı? Bu sorunu çözmek zor. Ancak Rail Europe’un tüm ulaşım operasyonlarını yerine getiremediğini görünce bir alternatif bulmanız gerekiyor. Otonom tırlar bence bir alternatif’ şeklinde konuşuyor.

Dijitalleşme sürecinde, yakın gelecekte araçların online satın alınabileceğini ve bu öngörüyle bireysel müşteriye kendi ülkesinden, hatta başka bir ülkeden satın alabileceği araçları teslim edebilen bir hizmet geliştirdiklerini belirten Nadal, aracı müşteriye teslim ettiklerini ve artık kullanmak istemediğiniz aracınızı kontrol ettikten sonra iade aldıklarım ifade ediyor.

Kiralık otoyu taşıma uygulaması

Gefco’nun inovatif araç taşımacılık çözümü My Car Is There (Arabam Orada] müşterilerin araçlarının kapıdan kapıya nakliyesini organize eden bir aklilı telefon uygulaması.

Bu teknoloji, bireysel araçların taşınması için şirketler arası (B2B) ve şirketten tüketiciye (B2C) hizmet vermek üzere dijital platform çözümleri sunuyor. Bu uygulama, Türkiye’de de kullanılması için girişimlerde bulunan Gefco’nun ikinci el piyasasında aracın bireysel müşteriye en kısa zamanda aracın ulaştırılması fikri üzerine kurulmuş.

Gefco Yönetim Kurulu Başkanı Luc Nadal, “Leasing şirketleri ikinci el araçları online satıyor. Ancak nakliyat onlar için büyük bir maliyet unsuru ve aracın en kısa zamanda müşteride olması gerekiyor. Ancak şirketler nakliyatta en ucuz yöntemi değil, en hızlı yöntemi tercih ediyor. Şimdiye kadar bine yakın küçük ikinci el şirketiyle görüştük. Ancak tabii bu araçları teslim edecek şoförlere de ihtiyacımız var. Tıpkı Uber gibi. Şoför olmazsa sistem çalışmaz. Şu sıralar tüm ülke müdürlerimiz bu cep telefonu uygulamasının yaygınlaştırılması için çalışıyor” diye konuşuyor. Yıllar önce Almanya’dan satın aldığı Mercedes marka arabasının kendisini Fransa’nın batısında bir tren istasyonunda beklediğini, ancak günümüzde bu işlemin böyle yürümediğini hatırlatan Nadal, “Bugünse siz bu arabayı online alıyorsunuz ve lojistik firması sizin ayağınıza getiriyor. Bu, her yıl ortalama 45 milyonun insanın bu şekilde araba satın aldığı büyük bir pazar” diye ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu