Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Kuraklık zamanı ağaçların büyümesi

Geçtiğimiz ay Nature Plantsde yayımlanan bir araştırma kapsamında uzmanlar, ormanların kuraklığa nasıl tepki verdiğine dair elde ettikleri bulguları açıkladı. Dünyanın farklı bölgelerinden 38 ormanda gerçekleşen 40 kuraklık olayının verilerinden yola çıkan araştırma ekibi, kuraklık zamanı daha büyük ağaçların daha yavaş geliştiğini ortaya çıkardı. Araştırma aynı zamanda incelenen kuraklık durumlarının %65’inde, kuraklıkla ilişkili ağaç ölümlerinin ağacın büyüklüğüyle orantılı olduğunu ortaya koydu.

Büyük Olan Erken Ölüyor

Buna göre büyük ağaçların biyolojik özellikleri kuraklığı onlar için daha zor hale getiriyor. Uzmanlar yerçekimi etkisinin, büyük ağaçların daha fazla risk altında olmasının en önemli nedenlerinden olduğunu söylüyor. Çünkü kuraklık zamanında topraktaki suyu santimetrelerce yukarı çekmekle metrelerce yukarı çekmek aynı olmuyor.

Bu durumda büyük olanın işi zorlaşıyor. Buna karşılık ağaçlar kuraklıkla baş edebilmek için yapraklarındaki gözeneklerini kapatarak daha fazla suyun dışarı çıkmasını önlüyor ve CO2’yi tutuyor. Ağaç çok uzun süre bu duruma maruz kaldığında ise karbon deposu giderek azalmaya başlıyor. Ancak uzmanlar ağacı asıl öldüren şeyin karbonun azalması değil bunun sonucunda savunma sistemi zayıflayan ağacın avcılara, örneğin gövdesinde yaşayan böceklere karşı hassas hale gelmesi olduğunu öne sürüyor.

Büyük ağaçların orman ekosistemi içinde önemli görevleri var. Bazı kuş türlerinin yalnızca bu tür ağaçlarda yaşaması ve alt kısımda yer alan bitki örtüsünün bu ağaçlar sayesinde serin ve nemli kalması bunlardan yalnızca bazıları.

Bu nedenle araştırma, ormanların ömrünün uzatılmasını ve karbon salımı konularında stratejiler geliştirilmesini amaçlayan yeni araştırmaların önünü açması bakımından önemli bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu