Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Kişiselleştirilmiş araç dönemi

İnsan hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji, yaşam alanının her alanında olduğu gibi otomotivde de sürüş anında insanın en önemli yardımcısı olarak görev yapıyor. Sürücülerin bir binek aracında aradığı ikinci özellik, Alman otomotiv markası Volkswagen’a göre dijitalleşme.

Türkiye dahil tüm dünyada insanlar sürüşte fiziksel olduğu kadar dijital kolaylık arıyor. Bu nedenle Volksvvagen Grubu, tanıtımını yaptığı yeni Touareg SUV ile aracı “kişiselleştirmekle” kalmamış, şimdiye kadar bir SUV’da (Sport Utility Vehicle) kullanılan en büyük dokunmatik ekranı ve navigasyonundaki yapay zeka uygulamalarını kullanarak kendisini otonom sürüşe hazırlamış. Tanıtımı geçen hafta Almanya’nın Münih ve Avusturya’nın Scheffau am Wilder Kaiser kentlerinde yapılan yeni Touareg SUV, araçlarda ilk kez kullanılan, sürücüye dönük 38 santim (15 inch) genişliğindeki ana kumanda ekranı “Discover Premium”un da dahil olduğu “Innovision Cockpit” ile fark yaratmayı hedefliyor. Tek veya çift parmakla seçimlerinizi yapabileceğiniz Discover Premium, araç içinde bir “kumanda-bilgi-oyun” sahası kuruyor.

Aracın kişiselleştirmeyi amaçlayan dyital sistemlerini test ederek gözlemleme imkanı bulduk. Araca bindiğinizde direksiyon ısısından havalandırmasına, ayna ayarlarından ekrandaki zemin rengine yedi farklı profil için tercihlerinizi yapıp kaydediyorsunuz. Bir kez kaydetmeniz yeterli. Ses komutuyla araca kendinizi tanıtabildiğiniz gibi, aracın içerik” ayarlarını “iş” veya “özel” kullanım olarak ayarlayabiliyor ve istediğinizde değiştirebiliyorsunuz. Aracın önemli bir özelliği de otonom sürüşe uygun olması. Aracın yeni dijital kokpitine imza atan kullanıcı deneyimi baş tasarımcılarından Indra-Lena Kögler, Touareg’in dyitalleşme, yapay zeka kullanımı ve otonom sürüş yolculuğunu şöyle anlattı: “Biz test sürüşünde Volksvvagen’ın iyi olduğu iki şeyi, yakın sensörleri ve infotainment (bilgi-eğlence) ayarlarını birleştirdik. Sürüş kolaylığını düşünerek en iyi Android, iOS ve Windows uygulamalarını kullandık. Bu nedenle ekranda sadece ana menü yok. Bir veya birden fazla parmakla, normal dokunarak, uzun süre bastırarak menüdeki enstrümanları birbirinin üzerinden atlatarak ekranı yönetebileceğiniz ayrı bir menü de var. Ana sisteme ses komutası da ekledik. Amacımız herkesin bu aracı kullandığında rahat ve dijital bu araca bir süre sonra alışmış olmasını sağlamak.”

Göstergelerin her zaman için aracın iç tasarımıyla uyumlu olduğunu, böylece aracın bir parçasıymış hissi verdiğini belirten Kögler, bunun sonucunda kendinden emin, şık ve net bir tasarım dilinin ortaya çıktığını belirtiyor. Kögler, bu anlayışın araçta “daha çok kişisellik” duygusu uyandırdığını söylüyor.

Aracın yapay zeka uygulamasıysa kendisini navigasyon sisteminde gösteriyor. Favori rotalarınızı öğrenen yapay zeka daha sonra size bu rotayla ilgili önerilerde bulunuyor. Navigasyon, otonom sistemi için de kendisini hazırlamış durumda.

Eğer otonom rotalar belirlenirse sistem aracın tam olarak gitmesi gereken şeridi gösteriyor. Şerit Takip Asistanı “Lane Assist”, siz iki dakika boyunca şerit içinde bir konumu tercih ederseniz (örneğin sol çizgiye yakın bir şekilde kullanmak) bunu öğreniyor ve direksiyon müdahalelerini sizi yine tercih ettiğiniz şekilde konumlandıracak şekilde yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu