Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Bir inovasyon kaynağı olarak selfie

Selfie ya da özçekim, son yılların en popüler davranış biçimlerinden biri. Bu yeni davranış biçimi inovasyon konusunda yeni bir kaynak oluşturuyor…

KENDİ kendinizin fotoğrafını çekmek, yaygın adı ile selfie, Türkçe deyimiyle özçekim… Son yıllarda edindiğimiz bir davranış biçimi, artık günlük yaşantımıza girmiş basit bir eylem. Selfie’den söz etmemin nedeni, bu eylemdeki inovasyona, daha doğrusu yeni davranış biçimleri ile birlikte hayatımıza giren yeniliklere dikkat çekmek. “Tipik bir ergen eylemi” diyerek selfie’yi küçümsemeyelim lütfen, bir geçmişi olduğu gibi geleceği de var. Bu konuda anlaştıysak kronolojik bir yol izleyerek, selfie’ye inovatif bir bakış atmaya ne dersiniz?

selfie

■ İlk fotoğraf makinesi 1888 yılında piyasaya sürüldüğüne göre, deneyenler mutlaka olmuştur ama kayıtlar ilk selfie çekim tarihini 1989 olarak gösteriyor. Robert Cornelius adında Amerikalı genç bir kimyager, kendi kendine çektiği portre ile resmi selfie tarihini başlatıyor.

■ O günlerden bugünlere gelinceye kadar, kendi kendisinin fotoğrafım çeken pek çok ünlü kayıtlara girmiş. ABD Başkanlanndan John F. Kennedy’nin eşi Jackie Kennedy’nin 1954’te çektiği aile fotoğrafım, aya ayak basan ikinci astronot Buzz Aldrin’in 1966’da çektiği ‘tarihin ilk uzay selfie’sini internette bulmanız mümkün.

■ Selfie kelimesi internette ilk kez 2002’de Nathan Hope adındaki AvustralyalI bir genç tarafından kullanılsa da popülaritesi elbette, sosyal medyanın yaygınlaşması ile arttı. Adını koymadan kendi kendine çektiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşan epey kişi olsa da hashtag (etiket) olarak ilk #selfie, Ocak 2011’de Jennifer Lee adlı kullanıcı tarafından Instagram’a yüklendi. O fotoğrafın altına “Selfie?” diye yazanlar olsa da, o günden sonra bu iş yaygınlaştı.

■ Oxford Üniversitesi’nin ‘2013 yılının kelimesi’ seçtiği selfie için Türk Dil Kurumu (TDK) 2014’te ‘özçekim” kelimesini kabul etti.

■ Ünlüler, ünsüzler derken 2014 Oscar töreninin sunuculuğunu üstlenen Ellen De-Generes’in çekimi, Twitter’da 3.3 milyondan fazla retweet alarak selfie tarihindeki yerini aldı.

■ Daha başarılı selfie’ler çekmemizi sağlayan telefon uygulamaları, selfie çubukları şunlar bunlar derken selfie sonunda bir alışveriş yöntemi olarak karşımıza çıktı. MasterCard, bu ayın başında internet üzerinden yapılan alışverişlerin, selfie çekerek tamamlanabileceğini duyurdu. Hollanda, Amerika ve Kanada’daki pilot uygulamaların ardından 2017’de kademeli olarak Avrupa’da selfie ile ödemeye geçilecek. Bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarına yüklenecek bir uygulama sayesinde sürekli unutulan şifrelerin yerini selfie alacak.

Selfie konusunda en yeni haber bu ama tarihi akışa bakarsak son olmayacağı ortada. Selfie örneğinde de gördüğümüz gibi yenilik yeniliği çekiyor. Hal böyleyken değişen kullanıcı alışkanlıkları, benimsenen yeni davranış biçimleri inovatif arayışlar için sizce de verimli bir kaynak değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu