Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Atlas’tan çay-kahve lekesini kendi temizleyen halı

BELÇİKALI VE ALMAN HALICILAR, ORTADOĞU, HATTA AVRUPA PAZARLARINA ÜRÜN SATMANIN ÇARESİNİ GAZİANTEP’E GELMEKTE BULDU. DOMOTEX TURKEY FUARINDA STANT KURANLARIN YÜZDE 20’SİNİ BU YIL İLK KEZ YABANCI ŞİRKETLER OLUŞTURDU.

Geçen yıl yakın coğrafyalarda yaşanan ekonomik ve siyasi krizlere rağmen yüzde 7.3’lük artışla 2 milyar 354 milyon 635 bin dolar ihracata ulaşarak tüm zamanların rekorunu kıran Türk halı ihracatçıları dünya ile rekabette açık ara önde… Dünyada kullanılan her dört halıdan birinin üretildiği ve ‘halının başkenti’ olarak anılan Gaziantep’te 25-28 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Domotex Turkey Fuan’n-da stant kuran firmaların bu yıl ilk kez yüzde 20’sini yabancı şirketler oluşturdu. Başta Ortadoğu olmak üzere Avrupalı alıcıların Türk halısını görmek için Gazian-tep’e gelmesi Belçika, İran, Hindistan ve Almanya gibi pek çok yabancı halı ihracatçısı şirketi Ortadoğu ve Avrupa pazarlanna ürün satmak için bizzat Gazian-tep’e gelmeye yöneltti.

hali

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası’nın (GHO) desteği ile Hannover Fairs tarafından düzenlenen fuarda Royal’den Atlas’a, Merinos’tan Kaşmir’e yerli firmalann da olduğu 198 firma arasında Bangladeş, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, Ürdün, Suudi Arabistan, Sri Lanka ve Özbekistan’dan toplam 33 yabancı firma stant kurdu. Öte yandan 8 bin 734 toplam ziyaretçinin 1.272’si de uluslararası ziyaretçilerden oluştu.

Çinliler bile malzeme satmaya çalıştı

Türk halısının kalitesinin yanı sıra Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine girişte vize problemi yaşayan Ortadoğulu alıcıların coğrafi yakınlık, turizm ve daha ucuz konaklama imkanları nedeniyle de müşteri olarak Gazi-antep’e geldiğine dikkat çeken Royal Halı Ortağı ve Genel Müdürü Cihan Dağcı, fuarda stant açan yabancı markalann getirdiği rekabetin pazan büyütüp geliştireceğini vurguladı. Dağcı, “Önceden yabancı firmalann halı satmak için fuara gelecek olması fikri bile olumsuz gelirdi. Ancak böyle-ce kendi ülkelerinden müşterilerin de fuara gelmeleri ve bizim ürünlerimizi görmelerini sağlıyorlar. Örneğin Çin, İran ve Hindistan’dan müşteriler bu yıl olmadığı kadar çoktu. Çinliler müşteri olarak da satıcı olarak da fuardaydı. İplik, materyal gibi ufak tefek malzemeleri satmaya çalışıyorlardı. İran ve Belçika’dan firmalar, fuardaki firmalara ürünleri satın alıp kendi ülkelerinde pazarlamak için bile işbirliği teklifleriyle geldiler” değerlendirmesini yaptı.

2023 hedefi 5.5 milyar dolar

Geçen yıl 2.3 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanlann rekorunu kıran Türkiye’nin halı ihracatında Gaziantep’in 1.6 milyar dolar ihracatı olduğunu hatırlatan Kaplan Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, Gaziantepli 180 üretici firmanın yıllık 350 milyon metrekare makine halısı üreterek yıllık 3 milyon dolar ciro sağladığını, sektörün 50 bin kişiye istihdam yarattığını kaydetti. Kaplan, “Bu istihdam ve ihracat şehir istihdamı ve ihracatının yüzde 25’ine tekabül ediyor. Dünyada üretilen parça halı miktannm yüzde 57’sini biz üretiyoruz. 2023’te-ki 500 milyar dolar ihracat hedefi içinde halı sektörü olarak 5.5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” diye konuştu.

Halıda 22 ihracat devinin 19’u Gaziantep’ten

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 1000 firmasını sektörlere göre incelediğimizde halı sektöründe 22 firma olduğunu görüyoruz. Halıda en fazla ihracatı gerçekleştiren 22 firmanın 19’u Gaziantepli ve bunlar ihracatın yüzde 74’ünü gerçekleştirdi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, son dönemde küresel ekonomide yaşanan daralmayı, bölgesel krizleri göz önünde tutarak bu yıl 2014 yılında ihracatta yakalanan rakamların gerisinde kalmamayı hedeflediklerini kaydetti.

Merinos yüzde 10 ihracat artışı hedefliyor

Halı, mobilya, ev tekstili, iplik, inşaat, enerji ve lojistik sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Erde-moğlu Holding, amiral gemisi olan Gaziantep merkezli Merinos markasıyla aldığı yüzde 20 pay ile sektör lideri… Yılda 40 milyon metrekare halı üretimi yapan ve 2013 yılında gerçekleştirdiği 250 milyon dolar ihracat ile şampiyon olan marka fuarda Dinarsu, Padişah, İmparator ve Efsane markalarıyla yerini aldı. Yerli ve yabancı alım yapan şirketlerin kendilerim ziyaret ettiğini aktaran Merinos Ticaret Müdürü Altuğ Göller, “İstediğimiz hedeflere ulaşma yolunda yeni bir adım daha attık. Seneye de bu fuarda yerimizi alacağız” dedi.

Her yıl üretim tesislerine modernizasyon ve yenileme yatırımı yapan Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’de pazar payım yüzde 40’lara çıkarmayı ve global bir marka olma yolunda ilerlemeyi hedefliyor. Beş kıtada 80 ülkeye ürün ihraç eden Erdemoğlu Holding’in bir diğer hedefi de 2015 yılında yüzde 10 oranında ihracat artışı sağlamak. Firmanın Avrupa, Amerika ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika ve Afrika ülkeleri için de çalışmalan devam ediyor.

Royal ‘Akıllı katalog’ dönemini başlattı

Türk halı ihracatçısını dünyada rekabette öne çıkaran özellikler, kriz içindeki gizli fırsatları görebilmesi, geniş bir pazar yelpazesinin olması ve yenilikçi anlayışı şeklinde sıralanıyor. Özellikle teknolojik yenilikler bu pazann en yükselen trendi… Fuara katılan firmalardan, yedi yılı Pierre Cardin markasıyla birlikte olmak üzere 10 yıldır sektörde faaliyet gösteren Royal Halı’nm Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakiboğlu, Gazi-antep’in önde gelen sanayicilerinden. Fuardaki yabancı katılımının Türkiye’nin halıcılık konusunda ne kadar iyi durumda olduğunu gösterdiğini belirten Nakipoğlu, fuarda ‘Akıllı katalog’ uygulamalarının ilgi gördüğünü kaydetti. Müşteriler artırılmış gerçeklik teknolojisi ile hazırlanan bu katalogu akıllı telefonlanna ya da tabletlerine yükleyerek diledikleri halıyı istenilen mekana birebir ölçülerinde yerleştirebiliyor. Böylelikle halının rengini ve desenini görüp mekana uygun olup olmadığına kolaylıkla karar verebiliyor.

Bu yıl Ar-Ge için 2 milyon TL’lik bütçe ayırdıklannı söyleyen Nakipoğlu, “Royal Halı’nın yıllık 6.5 milyon metrekarelik üretim kapasitesine sahip 100 bin metrekarelik tesisinde 4 binden fazla desen halı üretiliyor. Satışlanmı-zın yüzde 55’ini de ihracat rakamları oluşturuyor. 2015’te bu oram yüzde 65’e çıkarmayı ve ileride ABD pazanm da hedefliyoruz” diye konuştu.

Atlas’tan çay-kahve lekesini kendi temizleyen halı

2013 yılında, güneşten ve evin aydınlatmasından kendi kendim temizleyen Nano Halı’yı tüketicilerle buluşturan Atlas Halı, bu formülü geliştirerek çay kahve gibi sıcak sıvılara da dayanıklı hale getiren yeni akıllı halılannı fuarda tanıttı. Atlas Halı Genel Müdürü Dr. Meriç Be-bitoğlu, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışmda da ilgi gören nano halılann 2014 yılında 17 ülkeye ihraç edildiğini açıkladı. Bebitoğlu, “Bu yıl Avrupa pazannda güçlenmeyi hedefliyoruz. Avrupa’da yaşayan Türkler birçok marka için önemli bir pazar, ancak biz Türkler’in yanı sıra daha çok AvrupalIlara da hitap etmek istiyoruz” dedi. Bebitoğlu, “Simya” adını verdikleri yeni projelerinde dayanıklı bir boyama teknolojisi ile tüketicilere sonsuz bir renk yelpazesi sunacaklannı kaydetti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu