Bilim - Teknoloji - İnovasyon

AR Teknolojisini Kullanan Firmalar Kazanacak

Kullanıcıya gerçek dünya ile sanal dünya arasında bir deneyim yaşatan artırılmış gerçeklik (augmented reality) teknolojisi giderek yaygınlaşıyor. Yepyeni pazarlama teknikleri geliştirme imkanı sunan teknolojiyi ilk kullanan firmalar kazanacak…

GEÇTİĞİMİZ 21 Ekim günü hem sinema tarihi hem de teknoloji meraklıları için önemli bir gündü. Dünyanın en popüler bilim kurgu serilerinden olan Geleceğe Dö-nüş’ün ikinci filminde Michael J. Fox’un canlandırdığı Marty McFly meşhur zaman makinesi DeLorean marka arabasına binmiş ve 21 Ekim 2015’e yani geleceğe gitmişti. Filmin gelecek tasvirinde neler yoktu ki? Havada süzülen arabalar, uçan kaykaylar, konuşan ceketler, akıllı gözlükler, kendi kendine bağlanan ayakkabılar…

IkeaAR

Uçan kaykayın Ağustos ayında Lexus firması tarafından tanıtımının yapıldığı düşünülürse günümüz teknolojisinin filmin gelecek tasvirine en azından bir üründe yaklaştığını söyleyebiliriz. Hatta bazı noktalarda da geçtiğini… Zira akıllı gözlüklerin olduğu bir gelecekte akıllı telefonların izinin bile olmaması filmin en büyük teknoloji atlamalarından biri oldu. Akıllı telefonlar olmayınca artırılmış gerçeklik teknolojisi de filmin kurgusu içinde kendine yer bulamadı. Gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesini ve zenginleştirilmesini ifade eden AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisi, şimdiden geleceğin teknolojisi olmaya aday.

BÜYÜK MARKALAR KULLANIYOR

AR teknolojisi dünyada birkaç yıldır bilinen ve kullanılan bir teknoloji. Türkiye’de ise oldukça yeni. Ancak teknolojinin sunduğu imkanlar önümüzdeki yıllarda bu teknolojiyle çokça haşır neşir olacağımıza işaret ediyor. Pazarlama ve reklam alanında farklı ve benzersiz bir deneyim sunan AR teknolojisiyle markaların flörtü çoktan başladı bile. Ikea ve L’oreal Paris gibi markalar teknolojiyi fark edip yatırım yapanlardan.

Ikea, AR teknolojisiyle müşterilerine mobil cihazların ekranlarından mobilya seçme, rengine karar verme hatta seçilen mobilyanın mekanda nasıl duracağını görme imkanı sağlarken, L’oreal Paris de Ma-keup Genius ile kullanıcılarına sanal makyaj yapma ve ürünleri deneme şansı veriyor. Loreal Paris’in 1 milyondan fazla indirilen uygulaması sosyal medyada en çok konuşulanlar araşma girmiş durumda.

ar

360 DERECE ENTEGRASYON

AR teknolojisinin markalar ve tüketici arasında bir nevi televizyon kanalı gibi hizmet verdiğini belirten Blippar Türkiye CEO’su Zehra Öney, “Dijitalleştirilen ve tüketiciye akıllı telefonundan yaşatılan bu deneyim sonrasında markalar, tüketicileriyle daha sıcak ilişkiler kurabiliyor. Eğer ürünlerinin online satışı varsa, online satışlarının gerçek zamanlı yapılmasını sağlıyor” diyor.

Elmas Teknoloji Genel Koordinatörü Mehmet Cahit Elmas da AR uygulamalarının reklam ve pazarlama konularında 360 derecelik bir enteg rasyon imkanı sunduğuna dikkat çekiyor.

Teknolojiyi takip eden ve AR uygulamalarına önem ve ren firmaların özellikle sosyal medyada konuşulduğunu ifade eden Elmas, AR üzerinden yapılan reklam çalışmalarının çok daha kalıcı olduğunu vurguluyor. “Çünkü insanlar, yeni şeyler keşfetmekten zevk duyar, insanlara keşif için iyi bir sebep sunduğunuz takdirde firmanızın tanınırlığını kolay bir biçimde arttırma imkanına sahip olabilirsiniz” diye konuşan Elmas konuyla ilgili şu örneği veriyor: “Bir inşaat şirketi için satışa çıkardıkları binaların pazarlanması ile ilgili artırılmış gerçeklik teknolojisini kullandık. Kullanıcılar binanın planlarının olduğu sayfalara kamerasını tuttuğunda üzerinde binanın 3D modeli çıkıyor ve kullanıcılar bina içinde gezinti yapabiliyor. Ayrıca firmanın pazarlama materyali olan bina maketlerine kullanıcılar kameralarını tuttuğu zaman animasyonlar ve odaların 3D modellenmiş halini görebiliyor. Bu sayede sadece basit bir maket üzerinden hem odaların içi hem de binaların tasarımı rahatlıkla anlaşılabiliyor. Bu çalışmadan sonra firmanın satışları yüzde 30 arttı. Bu da insanların artık geleneksel reklam modellerinden sıkıldığının en büyük kanıtı.”

TEK SINIR HAYAL GÜCÜ

AR teknolojisi inşaattan kozmetiğe, otomotivden sağlığa pek çok alana hitap ediyor. Sadece reklam ve pazarlama alanında değil firmaların proje geliştirme süreçlerine de ciddi katkı sunuyor. Tek sınırı, hayal gücü olan AR teknolojisi için ‘imkansız’ diye bir şey yok. Hatta imkansızı imkanlı kılmak AR teknolojisinin asli unsuru.

“Bir müşterimiz bizden Ankara’ya deniz getirmemizi ya da gemi getirmemizi talep etti” diyen Türk Bilişim Genel Müdürü Nurullah Okatan geminin artırılmış gerçeklik uygulamasını hazırlayarak büyük bir kâğıda baskısını aldıklarını, herkese içinde AR uygulaması yüklü olan tabletler vererek gemiyi masanın üzerinde incele-yebilmelerini sağladıklarını anlatıyor.

“SUNDUĞU FIRSATLAR SINIRSIZ”

AR teknolojisinin sunduğu fırsatlar sınırsız ancak Türkiye’deki firmalar bunun ne kadar farkında? “Ülkemizde ne yazık ki firmaların bu konu hakkında bilgisi pek yok” diye konuşan Elmas Teknoloji Genel Koordinatörü Mehmet Cahit Elmas, AR teknolojisine ilgi gösteren firmaların daha çok üst segment firmalar olduğunu belirtiyor. Uygulama alanında en çok zorlandıkları konunun firma yöneticilerinin teknoloji hakkındaki ön yargılan olduğunu kaydeden Elmas, “Yöneticiler olarak henüz iyi bir web sitesinin firmaya neler katabileceği konusunda ancak hemfikir olabildik. Mobil uygulamalar da o eşiği geçmek üzere ancak ondan sonra artırılmış gerçeklik teknolojisi konusunda mesafe alınabilir. Yeniliklere açık olmamak, ülkemizin teknoloji konusundaki geriden gelmesinin sebeplerinden birisi. Şu anda daha çok üst segment firmaların çalışmaları oluyor. KOBÎ’ler için biraz daha zaman gerekiyor” diye konuşuyor.

ar1

“YENİ TEKNOLOJİLERE AÇIĞIZ”

Türk Bilişim Genel Müdürü Nurullah Okatan da firmaların söz konusu teknolojinin yeterince farkında olmadıkları fikrine katılıyor. “Türkiye’de firmalar bu teknolojiye pozitif yaklaşsalar da maliyet tarafında çok fazla sorumluluk üstlenmek istemedikleri için kullanım alanı maalesef şimdilik kısıtlı kalıyor” diyen Okatan, firmaların ayırdıkları bütçenin aslında yatırım niteliği taşıdığını görebilmeleri gerektiğini anlatıyor.

Blippar’dan Zehra Öney ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor ve Türkiye’nin yeni teknolojilere çok açık bir ülke olduğunu vurgulayarak firmaların AR teknolojisinin markalan için yaratacağı değerin farkında olduklarını savunuyor. “Yerli marka müdürleri yeni gelişmeleri, yeni teknolojileri çok yakından inceliyor” diye konuşan Öney, “Bunlarla ilgili de yavaş yavaş yoğun stratejiler yapılmaya başlandı. Ürünlerin Türkiye’deki konumu ne olursa olsun yatırım yapmaya istekliler” şeklinde devam ediyor.

Okatan’ın da dikkat çektiği gibi firmaların çoğu maddi gerekçelerle teknoloji yatırımı yapmaktan ya kaçınıyor ya da erteliyor. Bu noktada Öney’e firmalar için bu teknolojiye sahip olmanın maliyeti nedir diye soruyoruz? Öney, bütçe için kesin bir rakam vermekten kaçmıyor ancak kurumla-nn pazarlama harcamalarında sokak ve televizyon için harcadıkları meblağların çok daha altında bütçelerle artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip olmalarının mümkün olduğunu sözlerine ekliyor. Öney firmalar için, “Ürünlerini interaktif hale getirip çoklu mecrada kullanarak uygun bütçeli rakamlara mal edebilirler” diye konuşuyor.

ar2

BÜYÜK KOLAYLIK

Pepsimax, IBM Edge ve Vespa gibi markalar AR teknolojisi kullanılarak üretilmiş başarılı uygulamalan sergilerken belediyeler, sanat ya da spor organizasyonları da bu teknolojiyi kullanarak dikkat çekmeyi başarıyor.

Ürün seçimini ve karar vermeyi kolaylaştıran AR teknolojisini kullanan markalardan biri de Vitra. Vitreality adlı AR uygulaması ile banyoların Vitra ürünleri ile nasıl bir şekle bürüneceğini gerçeğe en yakın biçimde müşterilerine gösterdiklerini söyleyen Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Pazarlama Başkan Yardımcısı Deniz Aktürk Erdem, bu sayede müşterilerini kullanımı zor lavabo-armatür uyumluluk tablolarından kurtardıklarını ifade ediyor. “Eğitimlerde, toplu iş görüşmelerinde, şantiyede, mimar, müşteri ziyaretlerinde yani kısaca her alanda rahatlıkla kullanılabilen VitreAlity, bulunulan mekânda, ürünlerin gerçek ebatlarıyla gösterilebilmesine yardımcı oluyor” diye konuşan Erdem, uygulamayla, ürünleri daha interaktif bir şekilde gösterildiğini, profesyoneller ve satış ekiplerini basılı katalogların ağırlığından kurtardığını aktarıyor.

KULLANAN FARK YARATIYOR

Nurullah Okatan, AR teknolojisi kullanmanın ürün seçimini kolaylaştırma ve pratikliğinin yanı sıra markaya ciddi bir prestij kazandırdığına da dikkat çekiyor. Okatan, “Bugün firmalar, rakipleriyle aralarında belirgin bir fark yaratabilmek için çok çeşitli stratejiler üretmeye çalışıyorlar. AR uygulaması olan bir firma bu farkı kesinlikle yaratabiliyor konuşuyor.

Blippar CEO’su Öney ise, dünyanın hızla değiştiğini vurgulayarak firmaların da bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu anlatıyor. “Henüz sadece yüzde 25’i dijital olan bir dünyada yaşıyoruz” diyen Öney, “Geri kalan yüzde 75 hala fiziksel. Markalar aslında fiziksel dünyada birçok aktivite yapıyor. Sokaklarda, ilanlarda, kapalı alanlarda fiziksel anlamda yaptıkları birçok pazarlama iletişimleri mevcut fakat dünya çok büyük bir dijital dönüşüm yaşıyor. Bu dijital dönüşümde de tüketici, davranışları hızla değişiyor, istekleri ve beklentileri değişiyor” diyor. Artırılmış gerçekliğin artık çok önemli bir pazar olduğunun altını çizen Öney, yapılan araştırmalara göre 2018’e kadar pazarın yüzde 300 büyümesinin beklendiği bilgisini veriyor.

Sosyal medyada çok konuşuldu

Türkiye’den de AR teknolojisinin kullanımıyla ilgili oldukça başarılı projeler çıkıyor. Örneğin, Domestos’un Nişantaşı’ndaki bir otobüs durağına yerleştirdiği ekran durakta bekleyen ve sokaktan geçen insanlara enteresan anlar yaşattı. Yerleştirilen çift taraflı ekranla sokağın görünmesi sağlanırken AR teknolojisi ile Domestos’un klozetlerde görmeye alışkın olduğumuz meşhur mikropları bir anda sokakta belirdi.

Domestos Marka Müdürü Gül Lüş, bu uygulama ile Domestos’un yenilenen formülü ile mikrop öldürme gücünün artık daha uzun sürdüğünü “Domestos Kalkanı” yaratıcı fikri altında tüketiciye anlatmak istediklerini belirtiyor. Lüş “Normalde gözle görünmeyen bu mikropları hem görünür kılacak, hem tüketiciyi gün içinde şaşırtacak hem de mesajı vermemize yardımcı olacak bir fikir olarak artırılmış gerçeklik uygulaması fikri Mindhsare’den geldi ve sonrasında bu teknik çalışma için Publicon’la birlikte çalışmaya başladık” diye anlatıyor.

Proje sonunda Domestos sosyal medyada olumlu geri dönüşler almış ve video yaklaşık 4.5 milyon kişi tarafından izlenirken 56 bin beğeniye ulaşmış. Duraktaki deneyimlerin gösterildiği videoyu Beyaz Shov/da da yayınladıklarını belirten Lüş bu sayede 2 milyondan fazla kişiye ulaştıkları bilgisini veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu