Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Akıllı Telefonla Grip Olma Riskini Hesaplamak Mümkün

Her geçen gün daha da “akıllı” olan telefonlar pek çok alanda olduğu gibi kullanıcılara sağlık alanında da farklı hizmetler sunuyor. Üzerlerine takılan c ihazlar sayesinde tıbbi ölçümler yapabil ir hale gelebilen bu telefonlar, mobil sağlık uygulamaları yüklenmesiyle sağlık durumunuzu yakından takip edebiliyor.

Kan şekeri seviyesi, tansiyon veya kilo seyri gibi farklı parametreleri kayıt altına alabilen bu uygulamalar ilaç zamanının hatırlatılması veya acil durumda nöbetçi doktora ulaşılması gibi farklı pek çok görevi de üstlenebiliyor.

Akıllı Telefonla Grip

Duke Üniversitesinde (ABD) yapılan çalışmayla mobil sağlık uygulamalarının kullanılabildiği alanlara bir yenisi ekleniyor.

Epidemiyoloji alanında çalışan araştırmacıların yani hastalıkların nedenlerini, görülüş oranlarını, yayılışlarını, hastalıklara karşı önlem ve korunma yollarını inceleyen bilim insanlarının istatistik alanında çalışanlarla ortak geliştirdiği yeni bir yöntem sayesinde içinde bulunulan ortamın grip riski taşıyıp taşımadığı tespit edilebiliyor.

Bu yöntemin, ABD’deki üniversite öğrencilerindeki grip vakalarının yaygınlığı nedeniyle öncelikli olarak üniversitelerde uygulanması planlanıyor. Buna göre, akıllı telefonuna bu çalışmada geliştirilen özel bir uygulamayı yükleyen öğrencilerin gün boyunca hangi ortamlara girdikleri veya bulundukları ortamı kimlerle paylaştıkları kaydediliyor. Öğrenciler, aynı zamanda kendilerini nasıl hissettiklerini ve varsa sağlık şikâyetlerini belirli aralıklarla sisteme yüklüyor. Sistemde kullanıcılara ait el yıkama sıklığı, grip aşısı olunup olunmadığı gibi farklı veriler de yer alıyor.

Bütün bu bilgileri kullanan özel bir program grip olma riskini hesaplıyor.

Çalışıp çalışmadığı ilk kez 2013 yılında Michigan Üniversitesinde (ABD) 100 öğrencinin katılımıyla 10 hafta boyunca denenen ve başarılı sonuçlar veren bu yöntemle ilgili son gelişmeler, bu yıl Ağustos ayında Avustralya’da yapılan uluslararası bir konferansta (International Conference of Knowledge, Discovery and Data Mining) sunuldu. Hasta olma riskinin hesaplanmasının yanı sıra hastalığı önleyebilecek yöntemlerin de geliştirilmesi hedeflenen bu çalışma ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından destekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu