Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Yerli cep telefonu cephesinden güzel haberler var

Reeder de yerli cep telefonu üretimine başladı. Böylece General Mobile ve Vestel’den sonra üçüncü yerli üretici olarak pazara girdi. Henüz yolun başındalar ama katma değer yolunda çok şey vaat ediyorlar…

CEP telefonu için ödenen milyarlarca dolarlık para her zaman içimi burkmuştur. Cep telefonu bir ihtiyaç, bunun tartışılacak bir tarafı yok. Fakat nedense insanımızda ihtiyacının çok üstünde yeteneklere sahip cep telefonu kullanma isteği var. Bunun gerekçelerini bulma ve açıklama konusu beni aşıyor. Sosyolog vc psikologların araştırması gereken bir konu diye düşünüyorum. Öte yandan, insanlarımızın ihtiyaçlarının üstünde özelliklere sahip cep telefonu almaları ekonomik anlamda bu alanda yapılan harcamaları artırıyor.

FABRİKA SAYISI ÜÇ OLDU

Uzun yıllardır ülkemizde gündemde olan “cep telefonu fabrikası kurma” konusu yeniden popülerleşti. Halen üretim yapan markalara baktığımızda General Mobile ve Vestel öne çıkan markalar oluyor. Şimdi bunlara bir de Reeder markası eklendi. Türkiye’de faaliyet gösteren ve bir Türk şirketi olan Reeder, Samsun’da 100 kişinin çalıştığı bir cep telefonu fabrikası kurdu. Reeder, Samsun’da açtığı fabrika ile bu iki markayla beraber Türkiye’nin sahip olduğu üçüncü telefon fabrikasını (üretimde olan) hayata geçirdi.

Ağustos ayının son günü açılan Samsun’daki fabrikayı gezme imkânı buldum. Şirketin kurucularından Sezen Sungur Saral, böyle bir fabrikayı neden Samsun’da kurduklarını da açıkladı. Eşi Uygar Saral ile beraber Reeder’ı kuran Sezen Hanım, Uygar Bey’in memleketinin Samsun olduğu ve ulaşım anlamında kolay olduğu (deniz, karayolu, tren ve havayolu kavşaklarının tam ortasında olan bir şehir) için bu tercihi yaptıklarını belirtti.

TUŞLU CEP TELEFONU ÜRETİYOR

Fabrikada ilk etapta tuşlu cep telefonu modeli olan Fİ üretiliyor. Tabiri caizse ‘babaanne’ telefonu olan bu model markanın ilk yerli ürünü. Bu arada “yerli malı” damgası vurabilmek için telefonun parçalarının en az yüzde 55’inin yerli olması gerekiyor ki Reeder Fİ bu oranı tutturuyor. Son yıllarda tekrar popüler olan tuşlu telefonları üretmek iyi bir fikir. Ama benim beklentim akıllı telefon üretiminin de ülkemizde yapılması.

Bu konuda da Reeder’dan iyi haberler var. Firma önümüzdeki günlerde P13 ismini verdiği yeni modelini de Türkiye’de üretmeye başlayacak. Yaklaşık 6 inç ekranlı bu model Samsun’da üretilecek. Umarım devamı da gelir.

BÜYÜME PLANLARI

Öte yandan fabrika şimdilik belli bir kapasiteye sahip. Açıklanan rakamlar yıllık 600 bin cihaz (bunun 300 bini telefon, 200 bin adedi tablet, 100 bin adedi de akıllı saat) üretilebileceği yönünde. Firmanın burada daha büyük bir tesis kurup, üretimi artırmayı ve Samsun’u bir akıllı telefon şehri yapma planları var. Tabii bunlar uzun vadeli projeler. Ciddi yatırım ve bilgi birikimi gerektiriyor ki bu da markanın ortağı olan Çinli tedarikçi tarafından sağlanacak. Reeder’a yüzde 10 oranında ortak olan Çinli tedarikçi Samsun’daki fabrikaya ciddi bir bilgi transferi yapmış. Açılış sırasında Çinli şirketin sahibi Meggie Fuu ile ayaküstü yaptığım sohbette tüm bilgi birikimlerini Türkiye’ye aktardıklarını öğrendim. Meggie, hedeflerinin arasında yurtdışına ihracat yapmak olduğunu da belirtti.

YERLİ, AMA NE KADAR YERLİ?

Bu tarz “yerli ürün” haberlerinde gelen eleştirilerden biri “ne kadar yerli” olduğu yönünde. Bu tartışmaları boş ve amaçsız görüyorum. Zira iPhone bile 200 farklı parçasını dünyanın farklı ülkelerindeki tedarikçilerinden alıyor. Kimse iPhone’a “ne kadar yerli” diye soruyor mu? Önemli olan ülkeye getirdiği katma değer. Apple da bunu fazlasıyla sağlıyor.

Reeder, General Mobile, Vestel ve Kaan (onların da üretim planları var) gibi yerli markaların ülkeye katkı sağlayacağını düşünüyorum. Elbette eksikleri, yapamadıkları ve daha iyi yapmaları gereken şeyler var. Fakat bunları ifade ederken yıkıcı değil yapıcı olmak zorundayız. Çünkü onlar bu ülkenin markalan ve bu markaları desteklemek bizlerin görevi.

MUSA SAVAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu