İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yaza Özel İş Fikirleri

Dalış elbiseleri, olta, sosis, parfüm, dondurma, pilav, waffle, bisiklet, motosiklet, meyve-sebze suyu, şezlong, bahçe mobilyaları… Yaz sezonunda ilgi gören, yatırım tutarı düşük, anahtar teslimi sizi iş sahibi yapabilecek fırsatları araştırdık…

Al, işlet ya da kur, sat

TÜRKİYE’DE girişimcilik adeta altın çağına giriyor. Kadın-erkek. genç-yaşlı, çalışan-emekli artık herkesin aklının bir köşesinde kendi başına yapacağı bir iş fikri var. Bunu biz değil yapılan araştırmalar söylüyor. Örneğin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülkenin incelendiği “Workmonitor/Insan Kaynaklan istihdam Araştırması Raporu”nun sonuçları oldukça dikkat çekici. Bu araştırma insan kaynakları seçme, yerleştirme ve danışmanlık şirketi Randstad tarafından 2017 yılının ilk çeyreğinde tamamlandı. Rapora göre, Türkiye’de katılımcıların genel olarak yüzde 76’sı girişimci olmak istiyor. Çünkü girişimci olmanın birçok avantajı olduğuna inanılıyor. Dünya genelinde genç ve erkek katılımcılar, kadm-lara nazaran başarısızlıktan daha fazla korkuyor. Türkiye başarısızlık korkusunda yüzde 52’lik oranla, ülkeler arasında 25’inci sırada yer alıyor. Hali hazırdaki işinden ayrılıp kendi işini kurmayı düşünenlerin oranı küresel ölçekte yüzde 28 olarak belirtiliyor.

is anlasmasi

Türkiye’de bu oran yüzde 42’ye yükseliyor Araştırma kapsamında çıkan sonuçlardan biri de insanların işlerini kaybetmeleri halinde girişimci olma fikrine sıcak bakmaları. İşten çıkarılma gibi bir durum söz konusu olduğunda toplam katılımcıların yüzde 47’si kendi işini kurmayı düşünebileceğini belirtiyor. Bu yönde cevap verenlerin oranı Türkiye’de yüzde 69. Evet, kendi işini kurmak isteyenlerin sayısında muazzam bir artış var. Bizde bu gerçekten yola çıkarak özellikle yaz aylarında yüksek satış potansiyeli bulunan, kurulumu kolay yatırım tutarı ise düşük olabilecek işleri araştırdık.

İLK ADIM ÇOK ÖNEMLİ

Girişim Uzmanı Osman Bilge, “Girişimcide işin gerektirdiği özellikler yoksa başarı şansı çok düşer” diyor. Genel kanıya göre de deneyimi olmadan işe girmek “cahil cesareti” diye tanımlanır. Ancak kişilik özellikleri uymadığı halde işe atılmak “girişimci cesareti” diye takdir edilir. Dolayısıyla ilk adımınızı atarken temkinli davranmanızda fayda var. Örneğin, ilgilendiğiniz alanlarla ilgili bulabildiğiniz her şeyi öğrenmeye çalışın, okuyun, sorun ve gözlem yapın. Bunları yaparken her şeyi daha iyi nasıl kullanabileceğinizi düşünün. En güzel fikirlerin ummadığınız anda aklınıza gelebileceğini unutmayın. Yeni bir iş fikri bulmanın en yaygın yöntemlerinden biri de “beyin fırtınası” tekniğidir. Örneğin, kendinize bir konu seçin ve serbest çağrışım yoluyla bu konuda aklınıza gelebilecek her şeyi kağıda dökün. Çevrenizden de bunu yapmasını isteyin. Şaşırtıcı fikirler ortaya çıkabilir. Başarılı bir işletme zaman ve enerji gerektirir. Çok da iyi bilmediğiniz bir alanda başarılı bir işletme kurmanız da mümkündür.

Türkiye’de dönem dönem moda olan işlerin peşinden koşulur. Yurtdışma her giden yeni bir şey görüp alıp getirir. Üstelik bunu sırf yeni diye yapar. Başka bir kültürde çok tutuyor diye burada da tutmasını beklenir, işte, bu nedenle iyice incelemeden, seçilme ve tüketilme nedenlerini anlamadan kuranların işi şansa kalır. Çoğunlukla da “moda” gibi bir dönem ilgi uyandırır, sonra da kaybolup gider.

Planlanan iş için hangi kaynaklara ihtiyaç var? Iş gücü, finansman, doğal kaynaklar ya da teknoloji faktörlerinden hangileri gerekli? Bunları nasıl ve nereden temin edeceksiniz? Bu sorularm yanıtları son derece önemlidir.

Her iş mutlaka bir iş planı hazırlamayı gerektirir. Mutlaka bir iş planı hazırlayın. Etrafta çok sayıda iş planı şablonu bulmanız mümkün. Ancak iş planı işi açıklayan, pazarı doğru tanımlayan ve nasıl yolacağınızı gösterebilen ayrıntılar içermeli. İş planı hazırlarken mutlaka kendiniz yazın. Planı olabildiğince kısa tutun.

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE

Kendi işini kurmak isteyen insanların büyük çoğunluğunun hemen akima franchi-se ya da bayilik almak geliyor. Ancak dikkat!.. Ne yazık ki son dönemde yapılan genel hatalardan biri şu: Yeterince araştırmadan tek başına franchi-se ya da bayilik alarak sadece para kazanmaya odakla- i nan girişimciler bir süre sonra tatsız durumlar yaşayabiliyor. Eğer franchise ya da bayilik alarak yeni bir iş kurmak istiyorsamz bazı önemli konulara mutlaka dikkat etmelisiniz. Bunlar neler derseniz…

“Franchisee ya da bayisi olmak istediğiniz firmanın yeterliliklerini test edin” diyen Arya Eğitim şirketinin kumcusu yönetim danışmanı Dr. Gülay Savaşın, bu konuda şu önerilerde bulunuyor:

“Öncelikle bu iki sistem arasındaki farkı bilin. Satacağınız ürün ya da hizmet ile ilgili hem kendi bilgi birikiminize hem de bu ürün ya da hizmeti ulaştırabileceğiniz kitleye, sahip olduğunuz ilişki ağma bakın. Firmanın ürün, hizmet kalitesini araştırın. Gizli müşteri olun. Franchise, bayilik sözleşmesini imzalamadan önce ürünü ya da hizmeti alan, test eden olun.

Bu sözleşmedeki karşılıklı taahhütleri netleştirin. Bu konuda  gerekirse avukatınıza danışın ve ondan destek alın. Ana firmanın bu ürün, hizmeti size sunarken sağladığı lojistik JE& imkanları sorgulayın. Firma-İrfggjjlr mn ticari geçmişini araştırın.”

BİLGİ, BİLGİ, BİLGİ…

Doğru bilgiye ulaşmak sadece başlangıç aşamasında dikkat etmeniz gereken bir konu değil. Ölçek büyütmeyi hedefleyen firmalar için de en kritik unsur, doğru bilgiye ulaşmaktır. İnternetin yaygınlaşmasıyla bilgiye ulaşmak kolaylaştı. Üstelik ücretsiz. Ancak bir yandan da inanılmaz bir bilgi kirliliği ortaya çıktı. Bunlar arasından doğru bilgiyi yakalamak en büyük sorun haline geldi. Özellikle küçük şirketler bu duruma çok dikkat etmeli. İnternetten edinecekleri yanlış bir bilgi sadece kaynak israfına neden olmaz bazen o yerel markanın sonunu bile hazırlayabilir. Büyük ölçekli firmalar her konunun uzmanı profesyonellerle çalıştıkları için bu tür tuzaklara düşmez. Oysa küçük şirketler zaman zaman maliyetleri aşağıya çekme kaygısıyla profesyonellerle çalışmaktan taviz verebiliyor.

Küçük şirketler büyüme planlarında temkinli davranmalı. Sermayelerinin izin verdiği oranda marka yatırımı yapmalı ve bu yatırımın meyvelerini topladıktan sonra bir sonraki adımı atmalı. Örneğin, Susurluk civarında faaliyet gösteren Yorsan, önce üretimini ve ambalajını hazır hale getirmiş. Ancak dağıtımı uzun süre yakın çevresiyle sınırlamış.

Daha sonraki aşamada dağıtımını Marmara ve Ege Bölgesi’ne genişletmiş. Yani şirket adım adım büyümüş. En önemli adımlardan biri de piyasa araştırması. Avrupa’daki yeni girişimlerin neredeyse yarısı ilk beş yılında başarısız oluyor. Girişimcilikte piyasa araştırması hayati öneme sahiptir. Piyasa araştırması hedef pazarımızı bulmamıza yardımcı olur…

Peki, son dönemde en çok bayilik ya da franchise talebi alan firmalar hangileri? Bu firmaların ürün, hizmetleri, bayilik ya da franchise yatırım şartları neler? İşte, ayrıntılar…

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu