Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Tarım sektöründe robot kullanımı giderek artıyor

Hollandalı ünlü tarımsal robot teknolojileri geliştiricisi Lely, Türkiye’ye yaptığı yatırımlarla hayvancılık sektörünün çehresini değiştirecek örnekler verilmesini sağlıyor…

BİR tarım ülkesi olarak kabul edilen Türkiye’de tarım sektörü son yıllarda yerli ve yabancı robotik yatırımlarından payını aldı. Otomasyon sistemleri dahilinde Türkiye’ye giriş yapan ileri teknoloji sistemleri, örtü altı yetiştiriciliğinde daha fazla kullanılıyor. Aynı zamanda son yıllarda gerçekleştirilen hassas tarım alanında, GPS verileri ve sensör desteği alan traktör ve ekipmanlar tamamen insansız olarak tarla üzerinde toprak işleme, gübreleme, ekim ve hasat işlemlerini yapabiliyor. Hayvancılıktaysa süt sağımında kullanılan robotlu sağım teknolojisi oldukça yeni. Hollanda merkezli Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, bu teknolojinin artılarından bahsederken, “Tüm sağım sürecini, yani memelerin temizlenmesi, ön süt alımı, her meme lobuna özel sağım ve sağım sonrası memelere dezenfektan püskürtülmesini tamamen insansız olarak gerçekleştirebilen robotlar, bu işlemlerin yanı sıra sütün kalitesi ve hayvan sağlığına ilişkin birçok veriyi de çiftçilerimize sağlıyor” diyor.

Tarim sektorunde robot

İNOVASYON VE KARLILIK

Süt teknolojisi konusunda uzman olan Lely, 60’tan fazla ülkede faaliyette. Son beş yıldır ise Türkiye piyasasında. Türkiye’deki büyüme, Yunanistan ve Bulgaristan gibi yakın bölgelerdeki pazarların da firmanın İstanbul’da yerleşik Türkiye merkez ofisi tarafından yönetilmesine neden olmuş. Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, “Bu amaçla Türkiye’de altyapı çalışmalarına oldukça uzun bir zaman ayırdık ve yatırım yaptık. Şu an ülke genelinde franchise sistemi ile faaliyet gösteren beş adet Lely Center’ımız ve bu merkezlerin çatısı altında tümü eğitim almış ve sertifikalandırılmış personelden oluşan geniş bir servis organizasyonumuz var. Ek olarak, İstanbul’daki merkez ofisimiz bünyesinde tam donanımlı, uluslararası standartlarda, sertifikalı teknik personel ve çiftlik yönetimi danışmanları bulunuyor” diye konuşuyor.

Türkiye’ye geldikten sonra iki yıl boyunca sadece altyapı çalışmalarına ve personel yetiştirilmesine çalıştıklarını belirten İyigün, “Türkiye’deki misyonumuzu müşterilerimize inovatif ürünler sunmaktan ibaret görmüyor, müşterilerimizle işbirliği içinde çiftliklerimiz için daha kazançlı, keyifli ve sürdürülebilir bir gelecek sunmayı hedefliyoruz” diyor.

TÜRKİYE’DEKİ KAPASİTE YÜKSEK

İyigün’e göre, Türkiye’deki süt üretim potansiyeli çokyüksek ancak çiftlik başına ortalama hayvan varlığı ve verimlilik anlamında hala Avrupa’ya göre çok gerideyiz. Örneğin, çiftlik başına ortalama hayvan varlığı Türkiye’de yaklaşık beş iken, bu değer İngiltere’de 149, Hollanda’da 103, Almanya’da 61, İtalya’da 50 olarak belirtiliyor. Hayvan başına yıllık süt üretimi ise, Türkiye’de yaklaşık 3 ton iken Avrupa’da bu ortalamanın 8 ton seviyesinde. îyigün, “Türkiye’de süt sağım robotlarının satışına öncelik vermişken bu yıl itibarı ile hem süt hem besi hayvancılığı için önemli katkı yaratacağına inandığımız ve sektörde benzeri olmayan Lely Vector yemleme robotunu da Türkiye’ye getiriyoruz. Hatta bu robotların ilk ikisi önümüzdeki birkaç ay içinde Balıkesir bölgesinde çalışıyor hale gelecek” sözleriyle Türkiye’nin kapasitesini yatırımlarla destekleyeceklerini söylüyor.

Türkiye beş yıl önce robotlu sağımla tanıştı

Lely, robotlu sağımın tanınması ve yaygınlaşmasının Türkiye pazarına girişiyle başladığını bildiriyor. Firma pazara girmeden önce sayılı birkaç işletmede bulunabilen robotlu sağım sistemleri şu anda 30’u aşkın işletmede kullanılıyor. Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, Türkiye’de pazarın lideri olduklarını ve satış rakamlarının her geçen yıl arttığını bildiriyor. Örneğin, 2016 başında 13 olan kurulu robot sayısı 2016 sonunda 58’e ulaşmış.

Salatanız robottan

ABD’deki Silikon Vadisi’ndeki Chovvbotics isimli şirket, her evde yaşanan “Salatayı kim yapacak?” sorununa cevap buldu. Sally isimli robot, sizin yerinize salatanızı yapıyor. Chovvbotics’in 30 bin dolar değer biçtiği bu “aşçı robot” daha önce insan tarafından kesilerek makineye yerleştirilen 21 farklı sebzelerden bir dakikadan daha az bir sürede salata yapıyor. Sally’nin mönüsü zengin. Hafızasında binlerce kombinasyon var.

Yani her gün farklı bir salata yiyebilirsiniz. Ancak avokado gibi çok yumuşak sebzeler Sally’ye göre değil. Bu yumuşak sebze Sally’nin içinde parçalanıyor. ABD’deki işyerlerinin tercih etmesi beklenen Sally’nin yakında Hint, Meksika ve Çin yemekleri de hazırlayacağı belirtilirken, ofis tasarlayan mimarlık şirketi WeWork ve e-ticaret ile bilişim şirketi Amazon şimdiden ofislere birer Sally yerleştirmek için Chowbotics görüşmelere başladığı belirtiliyor.

ABD otomotivde rekor kırdı

ULUSLARARASI Robotik Federasyonu’nun (IFR) açıkladığı son rakamlara göre, ABD otomotiv endüstrisi 2016 yılında rekor sayıda, yaklaşık 17 bin 500 robotu bünyesine kattı. 2010-2016 yılları arasında bu sektördeki robot sayısının 52 bin ünite arttığını belirten IFR, ABD İş Gücü istatistik Kurumu verilerine göreyse bu artışın sektöre 260 bin 600 yeni çalışanın dahil olmasını sağladığını bildirdi. Amazon’un kurduğu WW Engineering Advanced Technologies’in Direktörü Jon Battles da IFR’nin ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen oturumunda yaptığı konuşmada, otomasyon ve robotiğin ABD’deki işsizlik üzerinde olumlu etkisine değinerek, “Amazon olarak ABD’nin dört bir yanında yüz bin kadar tam zamanlı ve telifli iş yarattık. Buradaki önemli nokta şu: Bu işe alımlar Amazon 45 bin robotu sistemine kattıktan sonra gerçekleşti. Üstelik toplumun her sınıfı bu işe alımlardan yararlandı. Farklı seviyelerde iş alımları yaşandı. Bu bir başarı öyküsü değil de nedir?” dedi.

Sosyal robot patlamasına hazırlanın

Küresel robot pazarında Çin, ABD,Almanya ve Japonya’dan sonra beşinci sırayı Güney Kore’de otomasyon ve robot üretimine ilişkin gelen veriler, bize yakın gelecekte robotların aramıza, sosyal yaşamımıza nasıl katılacağına ilişkin ipuçları veriyor.

Güney Kore Bilgi Patent Ofisi’nin [KIPO] geçen hafta yayınladığı verilere göre robotik ve yapay zekadaki gelişmeler sosyal robot üretimindeki patent başvurularını 2013’ten bu yana yılda ortalama yüzde 20 artırdı.

Üç yılda yaşanan artışın yüzde 75 olduğunu belirten KIPO, özel şirketlerin son beş yılda 26 başvuruda bulunduğunu, üniversitelerle araştırma enstitülerinden gelen başvuru sayısının 21 olduğunu, kişisel başvuru sayısınınsa dört olarak kaydedildiğini bildirdi.

2014’te 16.7 milyar dolar olarak açıklanan küresel robot pazarında yüzde 4.7’lik bir paya sahip olan Güney Kore’de robotik ve yapay zekaya ilişkin Ar-Ge çalışmaları hükümet tarafından da büyük destek görüyor. Güney Kore hükümeti geçen yıl robot endüstrisine beş yıl içinde kullanılmak üzere 450 milyon dolarlık teşvik yatırımı yapacağını açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu