Haberler

Sel ve dolu yıktı, zararları sigorta karşılayacak

Şirketinize hemen bildirini

Eğer sigortalıysanız ve teminatlarınız arasında sel, dolu, fırtına gibi hasarlar yer alıyorsa tek yapmanız gereken şey bir an önce şirketinize ulaşarak, hasar tazmin sürecini başlatmak:

  • Sigorta şirketinize hasarınızı beş gün içerisinde bildirin.
  • Hasarınızı belgeleyen dokümanları ise unutmayın.
  • Bu bildirimlerin ardından eksper incelemesi ile birlikte hasar ödeme süreciniz başlamış olacak.

İstanbul’da temmuz ayında yaşanan yağışlar, araçlar, ev ve iş yerlerinde büyük zararlara neden olurken, sigortalı olan vatandaş zararını elini cebine sokmadan karşılamaya başladı.

GEÇEN ay şiddetli yağan iki yağış ile birlikte, İstanbullu kabusu yaşadı. 18 Temmuz’da yaşanan yağış ile İstanbul’da son 32 yılın yağış rekoru kırıldı. 27 Temmuz’da ise yağan yağmur, fırtına ve ardından gelen dolu ile yaşam adeta felç oldu.

Afete dönen her iki yağış birçok ev, iş yeri ve araca zarar verdi. Dolu ile birlikte ise binlerce iş yerini ve evi su bastı. Yumurta büyüklüğünde yağan dolu, ev ve arabaların camlarının kırılmasına neden oldu. Ayrıca binaların dış cephe kaplamaları döküldü. Fırtınanın şiddetine dayanamayan ağaçlar devrildi, binaların çatılan uçtu. Düşen yıldırımlar yangın çıkmasına neden oldu. İstanbulluya kabus yaşatan fırtına ve sağanak, havayollarını da vurdu. Bazı uçakların dolu isabet etmesi sonucu burnu aşındı, kokpit camları çatladı.

18 Temmuz’da yaşanan yağışta 200 milyon liraya varan sigortalı hasar oluşmuştu. Bu süreçte poliçesinde sel teminatı bulunan vatandaşlara hasar ödemeleri yapılmaya başlanmıştı. 27 Temmuz’da yaşanan felakette ise sigortalı hasar boyutunun bu rakamdan aşağı kalmayacağı öngörülüyor. İstanbul’da 2009 yılında da bir sel felaketi yaşanmış ve 31 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bu felaketin sigorta sektörüne maliyeti ise o dönemde yaklaşık 700 milyon TL olmuştu. Yaşanan felaketler ise sigortalı olmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Araçları, ev ve iş yerleri hasara uğrayan vatandaşların aklında ise tek bir soru var: Zararımızı nasıl karşılayacağız? Eğer sigortalıysanız poliçenizde de sel, fırtına ve dolu teminatı bulunuyorsa zararınızı sigortanız aracılığıyla karşılayabiliyorsunuz.

sel

Trafik sigortası göçükleri karşılar mı?

Olumsuz olaylara karşı önceden sigorta önlemi almak önemli bir adım. Ancak poliçenizin teminatlarını ve limitleri incelemeniz işin en önemli noktası. Örneğin, çoğu vatandaş trafik sigortasının araçlarda dolu nedeniyle oluşan göçükleri karşıladığını düşünüyor. Sanılanın aksine trafik sigortası, olası bir kaza durumunda üçüncü şahıslara karşı sorumluluğunuzu üstleniyor. Kasko sigortası ise yağmur, sel, solu, fırtına gibi afetler nedeniyle aracınızda oluşabilecek zararları karşılıyor. Ancak poliçenizde bu teminatların yer alması gerekiyor. Dar kasko hariç tüm standart kasko ürünlerinde sel teminatı otomatik olarak yer alıyor. Dolayısıyla kaskosu olan araçlardan sadece yüzde l’i dar kasko poliçesini oluşturuyor. Bu doğrultuda Türkiye’de neredeyse 3 milyon araçta sel teminatı olduğunu söylemek mümkün.

Mini onarım ile göçükler onarılıyor

İstanbul’da dakikalarca süren dolu yağışı gerek trafikteki gerek park halindeki otomobillerde büyük hasarlara neden oldu. Fırtına ve dolu, otomobillerin camlarını kırdı, kaportalarda onarılması imkan-
sız hasarlara yol açtı.

Kasko sigortası olan sürücüler ise poliçelerindeki mini onarım hizmeti ile boyasız kaporta göçük düzeltme, boya hasarlı kaporta göçük düzeltme, boya tamiri, ön cam tamiri, leke tamiri gibi işlemlerini ücretsiz bir şekilde yaptırabilecek.

Deprem sigortası sel zararını ödemez

Konutlar ve iş yerlerinde de durum farksız değil. Konut ve iş yerlerinde yaptırılan ve toplum tarafından DASK olarak bilinen Zorunlu Deprem Sigortası, sel hasarlarım karşılamıyor. Sel hasarlarının kapsamda olması için ihtiyari sigortalarınızı (konut ve iş yeri) yaptırmış olmanız gerekiyor. Bu poliçelerinizde de sel ve fırtına gibi teminatların olup olmadığını sorgulamanız gerekiyor.

Hasarlar en hızlı şekilde ödenecek

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt, 18 Temmuz’da yaşanan yağış sonrası yaptığı ilk açıklamada, selin ülkemizde depremden sonra gerçekleşme sıklığı ve şiddeti en yoğun doğal afet riski olduğuna dikkat çekti. “Yaşadığımız afet nedeniyle araçları, konutları ve iş yerleri hasara uğrayan vatandaşlarımız sel teminatı bulunan sigorta poliçeleri (konut, iş yeri, kasko) kapsamında bu zararlarını karşılayabilirler” diyen Bozkurt, sigorta sektörünün sigortalıların hasarlarının tazmini konusunda en hızlı şekilde hareket edeceğini dile getirdi. Bozkurt, yaşanan tecrübelerden ders çıkarmak gerektiğini ve önceden önlem almanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Güneş, Cam Onarım Merkezi kurdu

Güneş Sigorta Teknik ve Hasar Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Altıntaş, şirketin dolu nedeniyle araçları, konutları ve iş yerleri hasar almış sigortalılarına kolay erişilebilir hizmet vermek amacıyla çok hızlı aksiyon aldığını belirtti. Altıntaş, “18 Temmuz’da yaşadığımız doğa olayı daha çok sel ağırlıklıydı. Son yaşadığımız doğal afette ise şiddetli yağan dolu hem binaların camlarını kırdı hem de mantolama yapılan binaların dış cephelerini deldi.

Bu zararlarda bina teminatı kapsamında değerlendirilecek” dedi. Altıntaş, dolu sebebiyle hasar gören araçların, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasındaki onarım merkezlerinde tamir edildiğini belirtti. Altıntaş, “Doğal afet durumlarından bağımsız olarak daha önceden de Hızlı Hasar uygulaması ile tazminat ödeme sürecini kısaltmıştık. Bu son yaşanan olaydan sonra ortaya çıkan cam hasarlarını hızlı bir şekilde gidermek için İstanbul’da ‘Cam Onarımı Merkezi’ kuruldu. Sigortalılar bu merkezi arayarak kısa bir süre içerisinde cam değişim hizmetini alabiliyor” şeklinde konuştu.

Sigortası olmayanlar ciddi mağduriyet yaşadı

Allianz Türkiye Üst Yöneticisi [CEO] Aylin Somersan Coqui, sigortası bulunmayan kişi ve işletmelerin afetlerden sonra ciddi mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, “Fakat yine de 18 Temmuz’da yaşanan sel felaketinden sonra sigorta talebinde belirgin bir artış görülmedi” dedi. 18 Temmuz’da yaşanan sel felaketinden bugüne kadar yaklaşık 15 milyon liralık hasar ihbarı aldıklarını kaydeden Coqui, sel baskınlarına karşı teminatı bulunan sigortalıların hasarlarının hızlı ve kolay bir şekilde karşılandığını söyledi. Coqui, yaşanan olaylarla, afetlerin yaratacağı mağduriyetleri daha aza indirmenin yolunun sigortadan geçtiğinin bir kez daha görülmüş olduğunu dile getirdi.

Sompo lapan, dolu teminatı olmayanların da hasarını giderecek

Sompo Japan Sigorta, sağanak yağış ve dolunun sebebiyet verdiği hasarlarda araç, konut ve iş yerleri poliçelerinde dolu teminatının olup olmadığına bakılmaksızın cam hasarlarının giderileceğini duyurdu. Araç ve konutlarda oluşan cam hasarları, kesinti uygulanmadan ödenecek. İş yerlerinde oluşan cam hasarları teminat limiti kapsamında muafiyet uygulanmadan karşılanacak. Kaza ve konut poliçelerinde ise sigortalıların poliçe yenilemelerinde hasarsızlık indirimi bozulmayacak. Hasar onarımlarının müşteriler tarafından giderildiği durumlarda ise poliçe numarası, onarım faturası, fotoğraf, IBAN ve kasko hasarları için ruhsat fotokopisinin hasarevrak@sompojapan.com.tr adresine iletilmesi gerekiyor. Sompo Japan, tüm hasarlar için 850 250 81 81 nolu hat üzerinden hizmet alınabileceğini belirtti.

Sigorta, afetlerden önce yapılmalı

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, sel felaketinin sigorta yaptırmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek, Türkiye’de sigortanın öneminin maalesef çoğunlukla bu tarz üzücü olayların sonrasında hatırlandığına değindi. Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Önemli olan sigortayı kötü bir durum yaşanmadan önce yaptırmaktır. Hayatımızın belli dönemlerinde mutlaka felaketlerle karşı karşıya geliyoruz. Bu felaketleri önlememiz mümkün değil.

İklim değişikliği hafife alınacak bir olgu değil

Axa Sigorta Hasar ve Tüm Operasyonlardan Sorumlu Başkan ve İcra Kurulu Üyesi Mert Ekitmen, yaşanan afet sonrası ilk beş günde bini aşkın hasar ihbarı aldıklarını ve bu ihbarlarla ilgili 10 milyon TL mertebesinde bir hasar ödemesi öngördüklerini söyledi. Ülkemizde sigortalılık oranlarının dünya geneline kıyasla oldukça düşük seviyelerde olduğunu ve daha gidilmesi gereken çok yol bulunduğunu belirten Ekitmen, “Son dönemde iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak doğal afetlerin tüm dünyada artacağını ve özellikle çarpık kentleşme ve yetersiz altyapı dolayısı ile artık kentleri daha çok tehdit edeceğini savunuyor. Dolayısıyla bu hafife alınacak bir olgu değil” şeklinde konuştu.

Mağduriyetler konut ve iş yerlerinde yaşanacak

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigortalılık oranının yüksek olduğu illerden İstanbul’da iki araçtan birinin kasko güvencesinden yoksun olduğunu söyledi. Sel felaketinden zarar gören araçların yüzde 95’inin sel teminatı bulunduğunu belirten Gülen, en büyük mağduriyetlerin sigortalılık oranının düşük olduğu konut ve iş yeri branşlarında yaşanacağını kaydetti. Konutlarda sigortalılık oranının yaklaşık yüzde 20 olduğunu söyleyen Gülen, özellikle küçük ölçekli iş yerlerinde bu oranın son derece düşük olduğunu, bu tip felaketlerde en büyük kayıpların küçük iş yerlerinde yaşandığını ifade etti. Gülen, 18 Temmuz günü yaşanan sel felaketine bağlı olarak aldıkları 444 hasar ihbarından 391’inin, bir günlük hasar bedeli olan 5 milyon TL’nin 4 milyon TL’sinin İstanbul kaynaklı olduğuna işaret etti.

SEVAL OZKAP / ŞEMSİYE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu