Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Robot taksiler 2020’de geliyor mu?

Robotaksiler

Teknoloji dünyasının en çok konuşulan teknoloji girişimcilerinden Tesla’nın kurucusu Elon Musk, firmasının yakında gerekli izinleri alarak “robotaksileri” önümüzdeki yıl piyasaya süreceğine inandığını söyledi. Bir yatırımcı sunumunda konuşan Musk, bu öngörüsünde kendisine oldukça güvendiğini belirterek, Tesla’nın Uber, Airbnb gibi bir kiralama-paylaşma yöntemiyle araçlarını piyasaya sürmeyi planladığını söyledi. Musk, robotaksilerin bir cep telefonu uygulamasıyla kiralanabileceğim açıkladı. Musk, 2020 başında Tesla’nın direksiyona dokunmadan sürülebileceğine, beklenen yasal düzenlemelerin aynı yıl içinde çıkmasıyla yeni bir dönemin başlayacağına inanıyor.

Tesla, bir aracın tüm fonksiyonlarını bir insanın gözleminde yerine getirmesi seviyesi olan 4’e ulaşmış değil. İnsansız sürüş gerçekleştirecek, tam otonom seviyesi olan 5 de şimdilik uygulanabilir görünmüyor.

Musk bu nedenle, “Tesla otonom sürüş için tüm donanıma sahip. Tek yapmamız gereken yazılımı geliştirmek” diyor.

Öte yandan otonom araçların kaza yaptığı, sürücülerin otopilota bağlayarak aracın içinde uyuduğu, elektrik donanımının arıza yaptığı görüntü ve haberler yayınlandıkça, insanların tam otonom araçlara güveni oluşmuyor.

Kanada’daki Ryerson Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir testte ise, algoritmada ceza-ödül yöntemiyle eğitme prensibini temel alan “derin pekiştirmeli öğrenme” tekniği kullanılarak, otonom araca kaza yapmama “öğretildi”. Otonom araçlar, sürücüye kolaylık sağlamayı ve sürüş sırasında konforu vaat ediyor. Ancak güvenlik konfordan daha önemli. Bir yapay zeka tekniği olarak tanımlayabileceğimiz makine öğrenmesi, söz konusu güvenlik olduğunda yayaya çarpmamak ile sürücünün güvenliğini korumak arasında kalıyor. Ryerson Üniversitesi’nde gerçekleştirilen deneydeyse, araç bir yayaya çarptığında veya sert fren yaptığında cezalandırılmış.

Daha yüksek hızda bir yayaya çarptığında veya daha sert fren yaptığında daha da ağır cezalandırılmış. Eğitilmiş otonom araç, ardından simülasyon testine sokulmuş, Gerçek verilerin kullanıldığı simülasyonda araç, hiçbir yayaya çarpmadığı gibi, yüksek hızda daha yumuşak frenler yaptığı görülmüş. Derin pekiştirmeli öğrenme yönteminin otonom araçlarda daha çok denenerek büyük ilerlemelerin kaydedileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu