Girişimcilik Haberleri

Hamdi Ulukaya’dan start up’lara destek

Geçtiğimiz aylarda TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterilen Chobani markasının kurucusu Hamdi Ulukaya, Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak isteyen genç girişimciler için 5 milyon dolar ayırdı. Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) adıyla oluşturulan Girişimci Adayı ve Startup Destek Programları, her yıl Türkiye’nin dört bir yanından başvuru alarak karşılıksız eğitim ve danışmanlık desteği verecek.

Chobani markasıyla sıfırdan başlayan bir girişimci olarak 10 yıl içerisinde ABD’de gıda devleri arasına giren Ulukaya, girişimci adayları ve dünyaya açılmak isteyen start up’lar için iki ayrı program başlattı.

Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) adıyla oluşturulan Girişimci Adayı ve Startup Destek Programları, her yıl Türkiye’nin dört bir yanından başvuru alarak karşılıksız eğitim ve danışmanlık desteği verecek. 5 yıl için toplam 5 milyon dolarlık bütçeyle oluşturulan programlara ilk yılında Türkiye’nin dört bir yanından başvuru yağdı. Girişimci Adayı Destek Programı’na 3 bin 300 kişi başvururken Startup Destek Programı’na başvuran küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin sayısı 394 oldu. Değerlendirme sürecinin ardından seçilen 24 girişimci adayı ve 6 start up sahibi 12 genç, İstanbul’da başlayan eğitimlerini üç hafta boyunca New York’ta sürdürmek üzere ABD’ye gitti.

Chobani

Fikirler kuluçkaya yatıyor

Hayallerini gerçekleştirmek için Amerika’ya giden gençler ilk olarak New York’ta bulunan Chobani Kuluçka Merkezi’nde Hamdi Ulukaya ile bir araya geldi. Üç hafta boyunca burada yoğun bir eğitim görecek olan gençler aynı zamanda ilgilendikleri sektörlerden yatırımcılarla da bir araya gelecek. Chobani’de uygulamalı çalıştaylara, New York Üniversitesi’nde seminerlere katılacak, çeşitli şirket, start up ve hızlandırma merkezlerine planlı ziyaretler gerçekleştirecekler.

Startup Destek Programı’na katılan şirketlere Chobani Kuluçka Merkezi’nde kendileri için ayrılan özel alanda şirketlerini geliştirme olanağı sunulacak. Hamdi Ulukaya Girişimi’nin hedefi, girişimcilik fikirlerine kılavuzluk ederek Türkiye’den dünya markaları çıkmasına destek olmak. Genç girişimciler HUG programlarına tam burslu olarak katılıyor ve tüm giderleri Chobani tarafından karşılanıyor.

HUG için seçimler nasıl yapıldı?

Destek programlarına yapılan başvurular önçelikle özel olarak geliştirilen algoritma tarafından değerlendirildi. Türkiye’nin her bölgesinden gelen 3 bin 300 girişimci adayının ve aralarında küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin de olduğu 394 start up’ın başvurusu, TÜİK tarafından belirlenen 12 ista-tistiki bölgeye göre önce kendi içerisinde değerlendirildi. Algoritma, bu seçimi yaparken özel olarak geliştirilen puanlama sistemiyle zorlukları aşıp başarı gösteren adaylara öncelik verdi. Önce bin 200’e ardından 100’e indirilen girişimci adayı başvuru sayısı, 4 jüri üyesinin gerçekleştirdiği online mülakatlar sonrasında 24’e düşürüldü. Benzer şekilde Startup Destek programına da Amerika ve dünya piyasasına girme potansiyeli en yüksek olan 6 şirket seçildi.

Bu girişimi benzerlerinden ayıran en önemli özelliğin programa başvurmak için İngilizce veya üniversite diploması gibi kriterlerin aranmıyor olması şeklinde açıklayan Hamdi Ulukaya, asıl hedeflerinin büyük hayalleri olan gençleri destekleyerek geleceğin fark yaratan girişimcilerini yetiştirmek olduğunu vurguluyor. Ulukaya, “10’uncu senesini tamamladığımız Chobani serüvenimiz boyunca öğrendiğim en önemli jey, girişimciliğin hem geleneksel anlamda ticari baharının yolunu açtığı hem de topluma yarar sağlama konusunda bir fırsat verdiği oldu. Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) bu anlamda yaptığımız işlerin son halkalarından biri. Bu girişim benim için çok özel bir yere sahip çünkü bu sefer hedefimiz Türkiye’de bir fark yaratmak ve bunu da girişimcilik üzerinden gerçekleştirmek” diyor.

Girişimci gençlerin örnek öyküleri

Gençlerin her birinin birbirinden farklı hikayeleri var. Kimi yolun başmda kimi şirketini kurdu bile. Tek hayalleri dünyaya açılmaktı şimdi ise o fırsatı buldular.

İffet Ertekin – Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünde okuyor. Hastanelere danışmanlık sağlayarak Türkiye’de yeşil hastane konseptini yaygınlaştırmak istiyor. Şu anda Türkiye’de sadece iki adet yeşil hastane olduğunu belirten İffet, daha önce yurt dışma hiç çıkmadığım bu nedenle çok heyecanlı olduğunu söylüyor.

Hüseyin Çetin – Tunceli: Ege Üniversitesi Eczacılık Fakultesinde okuyor. HUG Girişimci Destek Programı’na Tuncehnin Geyiksuyu Köyü’nde yetiştirdiği an sütünü bir dünya markası yapmak için başvurdu. Hüseyin Çetin, Amerika eğitiminin kendisine bilgi ve network anlamında çok şey katacağını düşünüyor.

EmruUah Saruhan – Diyarbakır: İlk ve orta öğrenimlerini Diyarbakır’ın bir köyünde ve liseyi Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde tamamladı Gaziantep’te Hukuk Fakültesi’nde okuyor. Emrullah’m en büyük hayali, yerel gazeteciliği destekleyerek Türkiye ve dünyada haberciliği ve yazılı basını teknolojiyle dönüştürmek. Geliştireceği mobil uygulama sayesinde şeffaf, ulaşılabilir ve tarafsız basının öncüsü olmak istiyor.

Didem Bakır – İstanbul: Unibble.com / Unibble Healthy Snacks’in kurucusu Didem, Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Akimda hep kendi giriş inini kurmai, hayata daha fazla değ er katabilmek vardı. Sağlıklı atış trmalıklar onun özel tutkusu. Çalış rken ara öğ ünleıde neden hem sağlıklı hem lezzetli atış trmalıklar yemeyelim diyerek Unibble markasını kurdu.

Rıdvan Ceylan – Şanlıurfa: Şanlıurfalı Rıdvan Ceylan, 5 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu ve Harran Üniversitesi İş letnE Bölümü 4.smıfı öğrencisi. Girişimciliği bir yaşam felsefesi olarak; gören Rıdvan, Amerika deneyiminin kişisel gelişimine çok katkısı olacağım ve projesinin yiyecek içecek sektörüne şeffaflık, canlılık getireceğine inanıyor.

Ece Altunmaral – İstanbul: Startup Destek Programı’na seçüen Reflect adlı girişimin kurucu ortağı olan Ece, modayı sosyal etki için bir araca dönüştürmek istiyor. Programın sonunda global pazara ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Ece, zaten mülteciler konusunda çok hassas olan Hamdi Ulukaya ile çalışacak olmanın heyecanı içerisinde olduğunu söylüyor.

Programa seçilen 6 start up

Otsimo: Haşan Zafer Elcik ve Sercan Değirmenci’nin kurduğu Otsimo, otizmi: çocuklara ücretsiz eğitim sağlamayı hedefleyen çeşitli “uygulamalı davranışsal analiz” oyunları sunan bir mobil platform.

E-Bursum: Mesut Keskin’in kurduğu E-Bursum, bireysel destekçilerin ve şirketlerin öğrencilerle temas kurmalarını ve onlara burs vermelerini sağlayan bir platform. Misyonu, öğrencilerin burslara erişim olanağım artırmak.

B.eflect: Egemen Filiz, Edipcan Yıldız ve Ece Altunmaral’m kurduğu Reflect, modayı kullanarak toplumsal fayda sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç sahibi kişilerin hikayelerini toplayarak sanatsal tasarımlar üretiyor ve bu tasarımları sürdürülebilir giyim ürünlerine dönüştürüyorlar.

AgriKey: Atakan Atalay’ın kurucu ortakları arasında yer aldığu AgriKey, “biyoteknolojiyi kullanarak verimliliği artırmak üzere özel bitki besinleri ve bitki koruma ürünler üretiyor.

Unibble: Didem Bakır’ın kurduğu Unibble, yüzde 100 doğ â, lezzetli ve yenilikçi atış trmalıkları online bir abonelik sistemiyle tüketicilerine gönderen bir gıda-teknolojisi giriş rai.

Hamamlook LLC: Deniz Akgüngör ve Ece Çırakoğlu’nun kurduğu girişim, Türkiye’de üretilen ve geleneksel olarak elle dokunan peştemallerden yapılma tekstil ürünlerini ithal eden ABD merkezli bir plaj giyim markası. Türk tekstilini dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu