Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Grönland Neden Buzullarla Kaplı?

Ancak bundan önce 500 milyon yıldan uzun zaman boyunca buzla kaplı olmadığı tahmin ediliyor. Grönland’ın buzullarla kaplanmasına neyin sebep olduğu ı sorusu ise daha önce cevaplanamamıştı. Terra Nova dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen sonuçlar bu durumun nedeninin yerkabuğu hareketleri ile ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu süreçlerden ilki buz tabakasının altında, manto tabakasındaki sıcak kayaçların hareketi.

Grönland

Bilim insanları 5 milyon yıldan fazla zamandır devam eden bu hareketin, Grönland’ın doğu bölümlerinin deniz seviyesinden yaklaşık 3000 metre yükselmesine ve sıcaklığın düşük olduğu irtifalara ulaşmasına neden olduğunu belirledi. Araştırmacılardan Bernhard Steinberger, Grönland’m doğu bölümlerinde litosfer tabakasının görece ince olmasının yukarı yönlü hareketi kolaylaştırdığını söylüyor.

Grönland’m yerkabuğu hareketlerinin etkisiyle kuzeye doğru kaymasının -daha yüksek enlemlerde Güneş’ten gelen enerjiden daha az yararlanılması nedeniyle- bölgenin buzullarla kaplanmasında etkili olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda eksen eğikliği, Dünyanın dönüşü sırasında kutupların coğrafi konumunun değişmesine ve Grönland’ın daha yüksek enlemlere kaymasına neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu