Girişimcilik Haberleri

Girişim ekosistemi son çeyrekte gaza bastı

Türkiye girişim ekosisteminin geleceği

Startups.watch’ın 2019 son çeyrek velileri Türkiye girişim ekosisteminin geleceği konusunda umut verdi. Ardı ardına yatırım haberleri geldi. Sektör 2019’u 94 girişimin yer aldığı 102 milyon dolar yatırımla kapattı…

ÖNCELİKLE şunu bir not olarak ileteyim, bundan sonra sıklıkla bu sayfada “GirişimDünyası” ismiyle, startup ve girişim ekosiste-mini değerlendirmeye, buradan notlar iletmeye çalışacağım. Geçtiğimiz hafta Startups.vvatch tarafından her yıl düzenlenen “Türkiye Girişim Ekosistemi” etkinliğindeydim. Verileri takip etme, girişim ekosistemiyle sohbet etme fırsatı buldum. Aynı zamanda bir panelin de moderatörüydüm. Türkiye’deki girişim ekosisteminin nabzını tutan ve rakamsal verilerini takip eden Startups.watch verileri, 2019’da son düzlükte gerçekleşen bazı işlemlerle, moralimizin biraz düzeldiğini gösteriyordu. Bu verilerden önemli gördüklerimi özetlemeye ve değerlendirmeye çalışacağım.

EKOSİSTEME YATIRIMLAR YÜZDE 66 ARTTI

Türkiye’de 2018’de 109 girişim, melek ve girişim sermayelerinden 62 milyon dolar yatırım almıştı. 2019’un ilk üç çeyreğinde bu tutarıruçok altında bir yatırım gerçekleşmiş ve 2019’un 2018’den ,4ahâ”kötü bir tutarla kapanacağına dair beklentiler yükselmişti. ‘Yratırım ekosistemi 2019 son çeyreğinde gaza bastı ve ardı ardına güzel yatırım haberleri geldi. Türkiye Girişim Ekosistemi 2019’u 94 girişimin 102 milyon dolar yatırım almasıyla kapattı. Bunda Getir’in aldığı 38 milyon dolarlık yatırımın etkisi büyük. Getir aldığı yatırım ile tüm yatırımların yüzde 37’sini oluşturdu.

Getir, Dream Games, Volt Lines, Picus Security, oBilet, Birleşik Ödeme, Mutlubiev, Armut, Martı ve Dekopasaj 102 milyon dolarlık toplam yatırım ile pastanın yüzde 72’sini aldılar. Kalan 84 girişim ise toplam yatırımın yüzde 28’ini alabildi. Bu rakamlar girişim tabanının genişlemeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Adet olarak en çok yatırımın ise finteeh’e yapıldığı dikkat çekiyor. Bu da finteeh’lerden gelecek beklentilerin yüksekliğine işaret ediyor. 2019’da Türkiye’de 17 fintech girişimi yaklaşık 8.4 milyon dolar yatırım almış. Bunlar şöyle sıralanıyor: Akaunting, Bankalarım, Bi-Lira, Birleşik Ödeme, ComPay, Endeksa, Figopara, Idverif, Kassa, aşamasında yatırım alıp açıklanan bir girişim yok. Belki kayıtlara girmemiş olabilir ama genel eğilim geçen yıl da böyleydi, bu yıl da böyle. Melek yatırımcılar, fonlar ve diğer özel kaynaklar, fikir aşamasına değil girişime, ilerlemeye destek vermeye çalışıyor. KOBI ve büyüme aşamalarında yatırımcılar 91 girişime 95 milyon dolar yatırım yaparken, TÜBİTAK ve KOSGEB bu aşamalardaki 983 girişime 24 milyon dolar devlet teşviği vermiş.

Biraz da dünyadan bahsedelim, 2019’da tüm dünyada melek ve VC’ler girişimlere 294 milyar dolar yatırım yapmış. 294 milyar dolarlık yatırım pastasının yüzde 66’sı ise ABD, Çin ve Hindistan’daki girişimlere yapıldı. Diğer tüm ülkeler ise pastanın yüzde 24’ünü paylaştı. ABD’deki girişimler 124 milyar dolar yatırım alırken, Çin’deki girişimler 53 milyar dolar, Hindistan’dakiler ise 16 milyar dolar yatırım aldı.

Türkiye melek ve VC yatırımları açısından, 2019’da 102 milyon dolarlık yatırımla 36 Avrupa ülkesi arasından 20’nci sırada yer alıyor. Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ise İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Getir, 17 milyon siparişi geçti

Bu yılın yıldızı Getir’in Kurucu Ortağı Nazım Salur, etkinlikteki konuşmasında 2019 sonu itibariyle 17 milyon siparişi geçtiklerini söyledi. Uygulama indirilme sayısı ise 5.7 milyona ulaşmış. Etkinlikte konuşan Tiko Kurucu Ortağı Sina Afra ise, 2020’de ciro hedeflerinin 75 milyon euro üzerine çıkmak olduğunu belirtirken, Portekiz pazarına girmeye hazırlandıklarını da paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu