Güneş’ten başka bir yıldızın yörüngesinde dolanan gezegenleri “ötegezegen” olarak adlandırıyoruz. 1988 yılında ilk ötegezenin keşfinden itibaren 11 Aralık 2015 tarihine kadar 2030 ötegezegen bulundu. Bu gezegenler 1288 farklı yıldız sisteminde. Bu sistemlerden 502 tanesinin iki veya daha fazla gezegeni var.
Yeni keşfedilen Wolf 1061 s i stem i i se yukarıdaki sayılara dahil değil. Sistem kızıl bir cüce etrafında dönen üç gezegenden oluşuyor. Gezegenler yıldıza yakınlıklarına göre yakından uzağa Wolf 1061 b, c, d şeklinde adlandırılıyor. Gezegenlerin kütleleri Dünya’nın kütlesinin en az (sırasıyla) 1,4, 4,3, 5,2 katı ve yıldızın etrafında bir turu (sırasıyla) 5, 18 ve 67 günde tamamlıyorlar.
Çalışmanın lideri Avustralya’daki University of New South Wales’den Dr. Duncan Wright gezegenlerin kütlelerinin, Dünyada ve Mars’ta olduğu gibi, kayalık ve katı yüzeyleri olması için uygun olduğuna işaret ediyor.
Bu üç gezegenden Wolf 1061c, yaşanabilir bölge olarak adlandırılan ve yıldız sisteminde yaşam için uygun koşulların bulunabileceği bölgede yer alıyor. Bu da gezegende sıvı halde su dolayısıyla yaşam bulunabileceği anlamına geliyor.
Keşif The Astrophysical Journal Letters adlı derginin gelecek sayısında yayımlanacak.
İlginizi Çekebilecek Benzer Konular
- Çin Parçacık Çarpıştırıcı Kuracak
- Astronotların Kalbi Değişiyor
- Cüce gökadalar
- Bir havayolu şirketi neden akıllı ayakkabı üretir?
- Robotlar açık kapak devrimine katılıyor
- Dronlar
- Özgür İrade Gerçek mi Yoksa Yanılsama mı?
- Sıcaklık Arttıkça Yüksek-Arktik Kelebekleri Küçülüyor
- Hikâye Yazmayı Öğreten Oyun Yaptılar
- Türkiye’nin en hızlı bilgisayarı nerede?