Bilim - Teknoloji - İnovasyon

En Soğuk Kahverengi Cüce Keşfedildi

kahverengi cuceBugüne kadar bilinen en soğuk kahverengi cüce keşfedildi. Yüzeyindeki sıcaklık -48°C ile -13°C arasında olan gökcismi, Güneş Sistemine 7,2 ışık yılı uzaklıkta.

Penn State Üniversitesinde (ABD) çalışan astronomlar tarafından yapılan keşif, NASA’ya ait Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) ve Spitzer Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemlere dayanıyor.

Kahverengi cücelerin oluşum süreci, yıldızların oluşum sürecine (gaz bulutunun kendi içine çökmesi) benzer. Ancak kahverengi cücelerin kütlesi çekirdek tepkimeleri ile ışık üretebilecek kadar büyük değildir. WISE J085510.83-071442.5 adı verilen yeni kahverengi cücenin kütlesinin Jüpiter’inkinin 3 ila 10 katı olduğu düşünülüyor. Yüzeyindeki sıcaklık -48°C ile -13°C arasında değişen gökcismi bugüne kadar keşfedilmiş en soğuk kahverengi cüce oldu. Daha önce bilinen en soğuk kahverengi cücelerin yüzey sıcaklıkları oda sıcaklığı civarındaydı. Keşfedilen yeni gökcisminin bu kadar soğuk olması etrafında bulunabilecek gezegenlerin de çok soğuk olacağı anlamına geliyor. Bu yüzden bu sistemin içinde yaşamın oluşmasına elverişli koşullara sahip bir gezegen bulunması ihtimali düşük.

WISE J085510.83-071442.5 bugüne kadar keşfedilmiş, Güneş Sistemine en yakın dördüncü sistem oldu. Güneş Sistemine en yakın diğer sistemler sırasıyla şunlar: 1839da keşfedilen Centauri, 1916da keşfedilen Branard Yıldızı ve 2013’te keşfedilen WISE 1049-5319.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu