Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Brisa, yapay zekâ altyapısını adım adım oluşturuyor

ROBİ adını verdiğimiz bir yapay zeka altyapısı

ULUSLARARASI ölçekteki büyük şirketlerimiz dijital dönüşüm araçlarım son yıllarda birer birer uygulamaya koyuyor. Bazıları Türkiye’de ilklere imza atıyor. Bunlardan birisi, dijital olgunluk seviyesini önümüzdeki yıl uluslararası standartlara göre optimize etmeyi amaçlayan, lastik sektörünün önde gelen ismi Brisa. Firmanın bilgi işlemden sorumlu yöneticisi (CIO) Tekin Gülşen ile bu dijitalleşme sürecini konuştuk. Gülşen, Brisa’nın gerçekleştirdiği bu süreci ve araçlarını anlattı…

ROBİ: YAPAY ZEKÂ ALTYAPISI

“Robotik süreç otomasyonundan yaralanarak ROBİ adını verdiğimiz bir yapay zeka altyapısını süreçlerimize dahil ettik. ROBÎ’ye chatbot teknolojisiyle yazılı ve sesli iletişim kurabilme özellikleri, görüntü işleme teknolojisiyle de algısal bir şekilde görüntüyü işleyip karar verme yetkinlikleri kazandırdık. Analitik bir yapı ile de ROBI’yi daha donanımlı, daha farklı teknolojileri kullanan bir yapay zekâ haline getirmeyi başardık. ROBl’den Ar-Ge, tedarik, finans, fiyatlandırma, IK başta olmak üzere 11 farklı departmanda yararlanıyoruz. Halen ROBÎ’nin yürüttüğü 35 çalışma bulunuyor.

Projelerimizden örnekler vermek gerekirse; 3 bin ürünümüzün 10 farklı kanaldaki fiyatlarının güncellenmesini ve yurtdışından gerçekleştirdiğimiz hammadde tedariklerinin durumunu takip etme ve yönetme işlemlerini ROBİ ile yaparak verimlilik artışı ve hataları minimize etme imkânı bulduk. Tedarik zinciri sürecinde ROBl’nin görüntü işleme ve OCR (görüntüyü yazıya çevirme) teknolojisini ilk kez birleştirdik. Böylece sevkiyatları takip etmekle kalmayıp sonrasında da gelen navlun, fatura gibi aslında matbu evrakların da sistemde otomatik işlenmesini sağladık. Bu sayede tüm süreci uçtan uca otomatize etmiş olduk. OCR teknolojisini tedarik zincirinin yanı sıra insan kaynakları, finans, muhasebe departmanlarımız da kullanıyor. Chatbot yazılımı sayesinde ROBİ, telefon, mobil aplikasyon, internet veya mesajlaşma yoluyla ‘konuşarak’ bilgi alıyor. Sesli veya yazılı iletişim kurabiliyor. Çalışanlarımız, farklı bir platforma giriş yapmadan, bilgisayardan veya telefonlarından bir arkadaşlarıyla konuşur gibi ROBİ ile iletişime geçerek izin formu doldurabiliyor, şifre değiştirebiliyor, hatta haftalık yemek listesini öğrenebiliyorlar. ROBİ iş süreçlerinde yüzde 50’den yüzde 98’e varan verimlilik olanakları yaratıyor ve hata risklerini azaltıyor, örneğin, satış yöneticilerimiz cep telefonları üzerinden ROBİ ile konuşarak ihtiyaç duydukları bilgilere saniyeler içerisinde ulaşıyor. Bu da bu işlerimizde yüzde 75-99 arasında verimlilik sağlanmasına olanak tanıyor. Bayi bilgisi sorgulama, uygulama öncesinde 5 dakikada yapılırken, şimdi aynı işlem chatbot yardımıyla 20 saniyede tamamlanıyor.

ROBI, Mart 2018 tarihinden bu yana toplam 100 binden fazla kez, 3000 saat durmadan kesintisiz çalıştı. Yaptığı işleri çalışanlarımız yapsaydı bin 150 günlük bir çalışma eforu gerekiyordu. Bildiğimiz kadarıyla tüm bu teknolojileri bir arada kullanan ilk şirketiz.”

Gülşen, firmanın dijital bilgi kütüphanesi Bripedia hakkında da bilgi verdi. Gülşen şunları söyledi: “Brisa, dijital bilgi kütüphanesi Bripedia ile çalışanlarının bilgiye hızlı ve kolay erişimini sağlıyor. Küresel salgın sürecinde uzaktan çalışan ekipler başta olmak üzere tüm Brisalılar, 30 binden fazla içeriğin yer aldığı bu ortak alanda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuyor.”

AKSARAY FABRİKASI

Gülşen Brisa’nın Aksaray fabrikasında dijital teknolojilerle yapılanları ise şöyle anlattı: “Aksaray fabrikamız, Türkiye lastik endüstrisinin akıllı teknolojilerle donatılmış ilk fabrikası. Fabrikamızda, robotik çalışmalar, büyük veri, artırılmış gerçeklik gibi yeni nesil teknolojilerden yararlanıyoruz. Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse…

• Dijital ikiz modelleri, teknoloji ile lastik takibi

• Problemi olmadan önce teşhis

• Ofislerde ve operatör tabletlerinde fabrika dijital olarak yaşıyor.

• Sorunlara en fazla 2 dakika içinde müdahale edilebiliyor.

• Akıllı gözlükler aracılığıyla Aksaray ve İzmit fabrikaları arasında deneyim ve tecrübe transferi yapılabiliyor.

• Sahadan online toplanan birçok verinin anlık değerlendirilmesi ve buna göre otomatik makina ayarlanması ile optimum kalitede lastik üretimi gerçekleştiriliyor.

• Proaktif bakım (arıza olmadan öngürü) yapılıyor.

Fotoğrafla lastik siparişi

Brisa ClO’su Tekin Gülşen, djjital teknolojileri kullanarak lastik siparişi verme süreçlerini şu sözlerle anlatıyor: “Bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araç mega akımları mobilitenin geleceğini şekillendiriyor. Brisa bu anlamda lastiğin ötesinde çözümler, hizmetler sunuyor. Örneğin, djjital lastik asistanımız makine öğrenmesini kullanarak kullanıcının sadece lastiğin fotoğrafını çekerek ihtiyacı olan hizmete en hızlı şekilde ulaşmasını hedefliyor. Lastiğin fotoğrafını çekerek uygulama içine yüklediğinde kullanıcıya lastik ihtiyacına uygun şekilde en yakında bayi veya Lastik.com.tr üzerinden uygun model önerilerini sunarak hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmamızla sektöre yeni bir ilki daha kazandırmak istiyoruz.

Bir başka örnekse E-şarj projesi. Otopratik mağazalarımızda pilot olarak uygulamaya geçirdiğimiz elektrikli araçlar için şaıj hizmetlerimizi Türkiye çapında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Yeni Yol Yardım uygulamasında da online satış platformumuz Lastik.com.tr operasyonlarını ve bayi ağımızı kullanarak, online ve doğrudan çağrı merkezi destekli yol yardım uygulaması üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, lastik hasarları veya patlaması sonucu yolda kalan sürücülerimize yerinde ve hızlı onarım, lastik veya stepne değişimi desteği vereceğiz. Lastik hizmetinin yanı sıra akü yardım desteği de sunacağız. Otopratik ve Yuasa akü markalarımız ile sürücülerin beklenmedik zamanda akü bitmesine bağlı problemlerine yerinde ve güvenilir çözümler sunacağız.”

ŞULE GÜNER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu